Пъстърва с лимоново ризото
Продукти (4 порции)
| 4 | пъстърви |
| 400 г | ориз за ризото |
| лимон | |
| 10 г | копър |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 глава | лук |
| 30 мл | маслиново масло |
| 150 мл | бяло вино |
| 2 л | зеленчуков бульон |
| 150 г | тиквички |
| 80 г | грах |
| 100 г | пресен спанак |
| 40 г | орехи |
| сол | |
| 2 г | черен пипер |
Приготвяне
- 1
Пъстървата се почиства и филетира, като се отваря като пеперуда и се отстранява главата.
- 2
В касерола, с маслиново масло се задушават лукът, нарязан на ситно, и добре смачканият чесън. Добавя се оризът и се запържва до златисто, след което се "погасява" с вино и се готви така няколко минути, за да се изпари алкохолът от виното. След това към ризотото постепенно се прибавя бульон, като се бърка непрекъснато за около 10-12 минути.
- 3
Тиквичката се нарязва на кубчета, а спанакът на ивици. Към ризотото първо се добавя грахът, след което е ред на тиквичката и спанакът. Ризотото се полива с малко лимонов сок, лимонова кора, добавя се и малко копър.
- 4
Рибата се овкусява със сол и се готви на добре сгорещен тиган за около 4-5 минути. Сервира се върху ризотото с малко нарязани орехи отгоре.