Равиоли с пиле в доматен сос
Продукти (4 порции)
за тестото:
| 400 г | брашно |
| 4 | яйца |
| 1 с. л. | олио |
| 1 щипка | сол |
за плънката:
| 150 г | пилешки гърди (без кожа и кости) |
| 50 г | бекон |
| 1 /2 глава | лук |
| 1 с. л. | зехтин |
| 1 /2 ч. л. | сол |
| 1 с. л. | магданоз (2-3 стръка пресен) |
| 1 | яйце |
за соса:
| 1 кг | домати |
| 10 листа | прясна салвия |
| 1 /2 стрък | пресен розмарин |
| 1 глава | лук (малка) |
| 1 скилидка | чесън |
| 1 ч. л. | сол |
| 1 /2 ч. л. | захар |
| 6 с. л. | зехтин |
| сирене Пармезан за поръсване |
Приготвяне
- 1
Брашното се пресява, в средата се оформя кладенче и се прибавят солта, олиото и едното яйце. Внимателно се разбива с вилица и последователно се добавят останалите 3 яйца. Омесва се средно твърдо тесто и се оставя да почине около 20 минути.
- 2
Пилешкото месо и беконът се нарязват на малки късчета, а лукът се настъргва на ренде. В сгорещения зехтин за около минута се запържват лукът и беконът, след което се добавя и пилешкото. Пържи се на силен огън около 5 минути, докато се зачерви.
- 3
Посолява се и се подправя с магданоза (ако е пресен, листата се наситняват). След това се сипват 3-4 с. л. вода и се оставя на котлона, докато се изпари. Готовата плънка се смила в кухненски робот или се пасира, след което се добавя яйцето и отново се разбърква.
- 4
Тестото се разделя на четири равни части и всяка се разточва на правоъгълен лист. На равни разстояния (два-три пръста) се поставя по 1 ч. л. от плънката и се покрива с другия лист. Внимателно се притиска с пръсти по краищата, за да се изкара излишният въздух. Нарязват се на квадратчета с къдрав назъбен нож и се поставят в набрашнена тава.