Ризото с гъби
Продукти (4 порции)
| 300 г | ориз Арборио |
| 100 г | бекон на ленти |
| 400 г | микс замразени горски гъби |
| 1 стрък | праз |
| 2 клончета | мащерка |
| 3 скилидки | чесън |
| 20 г | сушени манатарки |
| 600 мл | зеленчуков бульон |
| 150 мл | бяло вино |
| 1 връзка | див лук |
| 60 мл | маслиново масло |
| 150 г | маскарпоне |
| 80 г | пармезан |
| 1 ч.л. | пипер меланж |
| сол на вкус |
Приготвяне
- 1
Манатарките се накисват във вряла вода и се оставят да набъбнат. Замразените гъби се размразяват и отцеждат, а водата им се запазва. Празът и чесънът се почистват, нарязват на ситно и запържват докато омекнат в половината от маслиновото масло.
- 2
Прибавя се оризът. Налива се бялото вино, след това постепенно се добавят бульонът, водата на манатарките и замразените гъби (гъбената вода трябва да е общо 400 мл), докато се получи кремообразна консистенция и оризът стане ал денте – леко твърд в средата. Овкусява се със сол.
- 3
В останалото маслиново масло се запържва беконът. Добавят се горските гъби и отцедените манатарки и също се запържват. Подправят се с цели клонки мащерка и се готвят, докато омекнат.
- 4
Мащерката се отстранява. Към ориза се слагат гъбите и беконът и съдът се дърпа от огъня. Прибавят се дивият лук, настърганият пармезан и маскарпонето. Разбърква се добре, овкусява се със счукания пипер меланж.
- 5
Ризотото се поднася топло, поръсено с люспи пармезан.