Салата с паста, нахут и зеленчуци
Продукти (6 порции)
| 250 г | паста Пенне ригате |
| 500 г | броколи |
| 1 | малка консерва нахут |
| 150 г | чери домати |
| 1 глава | червен лук |
| 1 скилидка | чесън |
| 50 г | черни маслини (без костилки) |
| 6 с.л. | бульон |
| 3 с.л. | винен оцет |
| 2 с.л. | маслиново масло |
| 60 г | чоризо |
| 2 с.л. | настърган пармезан |
| захар | |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Пастата се вари в предварително подсолена вода за около 8 до 10 минути. Броколите се почистват, разделят се на по-малки розички, бланшират се в подсолена вода за 4 до 6 минути, след което се изплакват със студена вода.
- 2
Нахутът се отцежда от водата. Чери доматите се разполовяват.
- 3
Лукът се обелва и реже на кубчета. Скилидката чесън се почиства и смачква. Маслините се разполовяват. От бульона, оцета, маслиновото масло, чесъна и лука се приготвя дресинг, който се овкусява със захар, сол и черен пипер.
- 4
Пастата, нахутът, чери доматите, маслините и броколите се омесват с дресинга и се оставят настрана за 30 минути.
- 5
Чоризото се нарязва на кубчета и се запържва в сух тиган до хрупкавост.
- 6
Салатата се поднася поръсена с хрупкаво чоризо и пармезан.