Свински джолан в бирен сос и кисело зеле
Продукти (4 порции)
за свинския джолан:
| 4 бр. | свински джолан |
| 2 с.л. | олио |
| 1 глава | лук |
| 200 мл | вода |
| 125 мл | бира |
| дафинов лист | |
| брашно и масло за сгъстяване на соса | |
| сол | |
| черен пипер | |
| червен пипер |
за киселото зеле:
| 2 | ябълки |
| 1 глава | лук |
| 1 буркан (850 мл) | кисело зеле |
| 1 с.л. | олио |
| 100 мл | ябълков сок |
| 1 /2 ч.л. | кимион |
| 8 | кнедли |
| 2 с.л. | заквасена сметана |
| горчица |
Приготвяне
- 1
Свинските джолани се измиват и подсушават, след което с остър нож през тях се прокарват множество леки разрези. Овкусяват се със сол, черен и червен пипер, след което се запържват от всички страни.
- 2
Лукът се обелва, нарязва се на ивици и заедно с дафиновия лист се прибавя към джоланите. Всичко се поставя в тава, в която се наливат 125 мл вода и се пече около 60 минути в предварително загрята на 200° фурна. Докато са във фурната, от време на време джоланите се поливат с бира и се обръщат.
- 3
Ябълките и лукът се обелват и нарязват на кубчета. Задушват се леко в мазнина и към тях се добавя киселото зеле и ябълковият сок. Овкусява се с кимион, сол и пипер. Кнедлите се приготвят спрямо указанията на опаковката. Джоланите се вадят от тавата, която се слага на котлона и с помощта на малко масло, брашно и соса от джоланите се забърква гъст сос, който се овкусява със сол и пипер.
- 4
Джоланите се сервират върху кисело зеле, с кнедли, горчица, малко заквасена сметана и полети със сос.