Спагети с летен сос Болонезе
Продукти (4 порции)
| 400 г | спагети |
| 500 г | мляно телешко месо |
| 250 г | чери домати |
| 100 г | маслини Каламата (без костилки) |
| 150 мл | бяло вино |
| 60 мл | маслиново масло |
| 1 /2 връзка | босилек |
| 2 стръка | мащерка |
| 2 скилидки | чесън |
| 1 глава | лук |
| 3 с.л. | доматен концентрат |
| 1 /2 ч.л. | сладък червен пипер/чили на люспи |
| сол и черен пипер на вкус | |
| пармезан за гарниране |
Приготвяне
- 1
Пастата се вари в подсолена вода, съгласно с упътването на опаковката.
- 2
Лукът и чесънът се наситняват и запържват в сгорещеното маслиново масло. Прибавят се чилито, листенцата мащерка и каймата. Запържва се много добре, като се бърка, за да се получат златисти трохи. Налива се виното и след като се изпари се слага доматеният концентрат. Запържва се за кратко и се овкусява със сол и черен пипер.
- 3
Чери доматите и маслините се разполовяват.
- 4
Горещият сос се смесва с отцедената паста, чери доматите, маслините и половината от наситнения босилек.
- 5
Полива се с малко маслиново масло и се налива част от водата от варенето на пастата. Готви се 2–3 минути и се дърпа от огъня.
- 6
Спагетите със сос Болонезе се поднасят с останалия босилек и настърган пармезан.