Стек Сейлсбъри
Продукти (4 порции)
за гъбения сос:
| 250 г | печурки | 
| 50 г | краве масло | 
| 1 с. л. | брашно | 
| 1 кубче | телешки бульон | 
| 1 кг | телешка кайма | 
| 1 глава | лук | 
| 20 г | краве масло | 
| 4 | яйца | 
| 4 стръка | магданоз | 
| 6 с. л. | галета | 
| 1 ч. л. | майорана (риган) | 
| 1 ч. л. | сол | 
| черен пипер на вкус | 
Приготвяне
- 1
 
Лукът се нарязва на дребно, запържва се в тиган с предварително загрятото масло за 3-4 минути и се охлажда.
- 2
 
Яйцата се разбиват, подправят се с наситнения магданоз, солта и черния пипер и се омесват с каймата и галетата. Подправя се с майорана, добавя се запърженият лук и се оформят 4 бургера. Всеки се запича за 3-4 минути от всяка страна в сгорещен грил тиган и се подреждат в подходяща тавичка.
- 3
 
Гъбеният сос се приготвя, като печурките се нарязват на филийки и се запържват в същия тиган с предварително загрятото масло. След това се поръсва брашното, сипват се 250-300 мл студена вода и се стрива бульонът. Щом кипне, се излива върху наредените в тавата бургери и се запича в умерено сгорещена фурна 20-30 минути. Бургерите се сервират гарнирани с гъбения сос.