Супа топчета по мексикански
Продукти (6 порции)
| 400 г | домати |
| 150 г | замразена царевица |
| 400 г | червен боб от консерва |
| 1 глава | лук |
| 1 | тиквичка |
| 1 | морков |
| 1500 мл | телешки бульон |
| 2 с.л. | маслиново масло |
| 1 ч.л. | риган |
| 1 /2 ч.л. | кимион |
| 1 /4 ч.л. | сладък червен пипер/чили на прах |
За топчетата:
| 500 г | смляно месо от телешка плешка |
| 1 | яйце |
| 1 скилидка | чесън |
| 4 стръка | мента |
| 2 с.л. | маслиново масло |
| 1 с.л. | галета |
| 1 /2 ч.л. | чипотле |
| 1 /2 ч.л. | кимион |
| сокът от 1/2 лайм | |
| сол и черен пипер на вкус |
За сервиране:
| 200 г | заквасена сметана |
| 1 | лайм |
| 4 стръка | кориандър |
Приготвяне
- 1
Месото се смесва с наситнена мента, стрития на паста чесън, кимиона, чипотлето, сол, черен пипер, галетата, яйцето, сока от лайм и маслиновото масло. Разбърква се добре.
- 2
От овкусената кайма се оформят топчета за супа. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 8 – 10 минути на грил програма.
- 3
Лукът се наситнява, морковът се реже на малки кубчета, след което се запържват в маслиново масло.
- 4
Налива се бульонът, овкусява се с ригана, кимиона и чилито, прибавят се и обелените и нарязани на кубчета домати. Готви се 10 минути.
- 5
Добавят се отцеденият боб, царевицата и тиквичките, нарязани на кубчета. Готви се още 5 –10 минути и се пускат топчетата. Щом кипне, се дърпа от огъня.
- 6
Супата се поднася със заквасена сметана, наситнен кориандър и резени лайм.