Три разядки с веган майонеза
Продукти (8 порции)
| 1 | лимон | 
| 140 мл | соево мляко | 
| 1 с.л. | горчица | 
| 200 мл | слънчогледово олио | 
| 1 ч.л. | тъмен соев сос | 
| 1 с.л. | сусамово олио | 
| 1 ч.л. | запечен сусам | 
| 2 с.л. | нарязани черни маслини | 
| 1 ч.л. | майорана | 
| 1 с.л. | запечени натрошени бадеми | 
| 1 /4 връзка | босилек | 
| 1 клонче | мента | 
| 1 /4 връзка | кориандър | 
| лют червен пипер | |
| сол | |
| черен пипер | 
Приготвяне
- 1
 
Лимонът се измива, кората се настъргва, а сокът изцежда. Соевото мляко, половината от лимоновия сок и горчицата се поставят във висок съд и се пасират. Добавя се олиото и пасирането продължава още 2 минути до хомогенност.
- 2
 
Готовата майонеза се овкусява с лимонова кора, сол и черен пипер. Разделя се в три купички и се оставя в хладилник за около 10 минути.
- 3
 
Първата купичка се овкусява със соевия сос, сусамовото олио и лютия червен пипер. Разбърква се добре и се поръсва със сусама.Към втората купичка се добавят маслини, риган, бадеми и се разбърква добре.
- 4
 
Босилекът, ментата и кориандърът се измиват, събират се листенцата и се нарязват на ситно. Разбъркват се с майонезата от третата купичка.