Филе от сьомга в терияки сос върху краставици със сусам
Продукти (4 порции)
| 1 | малко парче джинджифил (около 2 см) |
| 5 с.л. | соев сос |
| 2 с.л. | мирин (сладко оризово вино) |
| 3 с.л. | саке |
| 2 с.л. | захар |
| 1 ч.л. | мед |
| 2 щипка | червен пипер |
| 4 филета | сьомга (всяко по около 125 г) |
| 2 | краставици |
| 1 | малка люта чушка |
| 2 с.л. | сок от лайм и 1 щипка кора |
| 4 с.л. | рапично олио |
| 1 щипка | кимион |
| 2 с.л. | сусам |
| сол | |
| пипер |
Приготвяне
- 1
Джинджифилът се обелва и настъргва. В тенджерка се смесват соевият сос, миринът, сакето, захарта, медът, червеният пипер, джинджифилът и всичко ври 5 минути. Филетата сьомга се измиват, подсушават и се оставят в маринатата поне 30 минути.
- 2
Краставиците се обелват, измиват, разрязват през средата, махат им се семките и с помощта на белачка за картофи се нарязват на фини ленти. Лютата чушка се измива, разрязва през средата, премахват се семките и се нарязва на тънки шайби. Сокът и кората от лайм се смесват с 2 с.л. олио, лютата чушка, сол, пипер и кимион. Към готовия дресинг се прибавят лентите краставица и всичко се разбърква добре.
- 3
Сусамът се запича на тиган. Сьомгата се овкусява със сол и пипер и се запържва от всички страни. В чинии се подреждат салатата и сьомгата, поръсва се със сусам и се сервира.