Филе от треска с микс от зеленчуци
Продукти (4 порции)
| 1 кг | филе от треска |
| 700 г | картофи |
| 250 г | моркови |
| 1 стрък | праз лук |
| 250 г | гъби |
| 1 скилидка | чесън |
| 2 с.л. | сок от лимон |
| сол | |
| черен пипер | |
| 4 стръкчета | мащерка |
| 4 стръкчета | розмарин |
| 4 с.л. | маслиново масло |
| 150 мл | сухо бяло вино |
| 200 г | заквасена сметана |
| 2 ч.л. | паста от хрян |
Приготвяне
- 1
Чесънът се пресова. Картофите и морковите се измиват, обелват, нарязват на кубчета и се варят 6 – 8 минути. Празът се нарязва на шайби, а гъбите се разполовяват. Филето от треска се измива и подсушава, поръсва се с лимонов сок, посолява се и се добавят подправките.
- 2
Зеленчуците се смесват с чесъна, подправят се и се добавя маслиновото масло. Разпределят се в тава. Отгоре се поставя рибното филе и се пече 35 – 40 минути в предварително загрята на 180° С фурна. След първите 15 минути се долива виното.
- 3
Сметаната се смесва с пастата от хрян и няколко капки лимонов сок, добавят се сол и черен пипер. По желание се поръсва с нарязан магданоз и сосът се сервира към рибата.