Френско петле "Coq au vin"
Продукти (2 порции)
| 200 г | шалот |
| 2 | скилидки чесън |
| 200 г | печурки |
| 200 г | моркови |
| 50 г | пушен бекон |
| 4 стръка | мащерка |
| сол и черен пипер на вкус | |
| 4 с.л. | зехтин |
| 300 мл | сухо червено вино |
| 1 ч.л. | брашно |
| 300 мл | пилешки бульон |
| 150 г | багета |
| 520 г | петле |
Приготвяне
- 1
1. Обелете и разполовете шалота. Почистете гъбите и ги разполовете, ако е необходимо. Обелете и нарежете чесъна. Обелете морковите, разполовете ги по дължина и ги нарежете на парчета от 1 до 2 сантиметра. Нарежете бекона на ситни кубчета. Измийте мащерката, подсушете я и отделете листата от стъблата.1. Изплакнете месото със студена вода, подсушете го и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте 2 супени лъжици олио в тенджера тип „холандска тенджера“ или широка тенджера. Запържете месото и бекона на две партиди, като ги обръщате от време на време, за около 3 минути, докато станат златистокафяви. Извадете от тигана. Задушете морковите в горещото олио за около 2 минути и ги извадете от тигана.1. Добавете още 2 супени лъжици олио в горещия тиган. Задушете гъбите и шалота за около 2 минути, като ги разбърквате от време на време. Добавете чесъна и мащерката. Деглазирайте с около 100 милилитра червено вино, оставете да заври и леко намалете котлона. Поръсете месото с брашно, след което налейте бульона. Подправете със сол и черен пипер. Върнете месото в тигана и го задушете, покрито, в предварително загрята фурна (175°C конвенционална, 150°C с вентилатор) за около 50 минути. Добавете морковите 15 минути преди края на времето за готвене и продължете да готвите, докато омекнат. Сервирайте с хляб.