Чили син карне
Продукти (4 порции)
| 200 г | ориз |
| 3 | червени чушки |
| 2 | моркова |
| 2 глави | лук |
| 1 скилидка | чесън |
| 2 | люти чушки |
| царевица (1 консерва) | |
| 1 консерва | червен боб |
| бял боб от консерва | |
| 3 с.л. | маслиново масло |
| 2 с.л. | доматено пюре |
| 800 г | пасирани домати |
| 1 с.л. | червен пипер |
| 2 броя | лайм |
| 1 връзка | кориандър |
| 400 г | веган сметана |
| сол и черен пипер на вкус |
Приготвяне
- 1
Оризът се приготвя според указанията на опаковката.
- 2
Чушките се измиват, почистват и нарязват на едри кубчета. Морковите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Лютата чушка се измива, почиства от семките и нарязва на ивици. Царевицата и бобът се отцеждат в гевгир и се изплакват с вода.
- 3
В тенджера се загрява маслиновото масло и в него се задушават лукът, чесънът, морковите и чушките. Добавя се доматеното пюре и се готви за кратко. Добавят се пасираните домати и се оставя да къкри около 10 минути. Прибавят се царевицата и бобът, и се готви още 10 минути. Овкусява се със сол, черен и червен пипер.
- 4
Лаймът се измива в гореща вода, подсушава се и се нарязва на филийки. Кориандърът се измива, подсушава и листата се накъсват. Чили син карне се сервира с веган сметана, резени лайм и кориандър.