Шаран за Никулден
Продукти (5 порции)
| 1 | шаран |
| 400 г | брашно |
| 400 мл | гореща вода |
| 2 глави | лук |
| 3 с.л. | маслиново масло |
| 200 г | натрошени орехи |
| червен пипер | |
| магданоз | |
| сол |
Приготвяне
- 1
Брашното се сипва в голяма купа и се поръсва с щипка сол. В средата на брашното се оформя кладенче и там се сипва горещата вода. С помощта на дървена лъжица брашното се прибутва постепенно от краищата към водата, докато брашното поеме цялата вода и се образува тесто. Тестото се изважда от купата върху набрашнена повърхност и се премесва няколко пъти с ръце, след което се оставя на страна.
- 2
Лукът се нарязва на ситно и се сипва в загрят тиган на средна температура заедно с маслиновото масло и 100 мл вода. Разбърква се и се похлупва с капак за 4-5 минути докато лукът се задуши. След това се прибавят натрошените орехи, разбърква се и тиганът се маха от котлона. Прибавя се червен пипер, наситнен магданоз и сол. С така получилата се плънка се напълва шарана и се зашива, за да не излезе плънката.
- 3
Тестото се разточва на дебелина около половин сантиметър и върху него се слага напълненият шаран. Похлупва се с останалата част от тестото, така че да се покрие цялата риба. Излишното тесто се отрязва и от него се оформят ленти, с които да се украси рибата отгоре. Намазва се с маслиново масло и се пече в предварително загрята на 180°C фурна за 60 минути.