Шкембе чорба
Продукти (4 порции)
| 650 г | телешко шкембе |
| 20 г | сол |
| 2 л | прясно мляко |
| 50 г | краве маслo |
| 50 мл | олио |
| 50 г | червен пипер |
| 5 скилидки | чесън |
| 100 мл | оцет |
| лют пипер |
Приготвяне
- 1
Телешкото шкембе се измива и почиства хубаво. Нарязва се на парчета и се слага в дълбока тенджера заедно с два литра вода и 20 г сол на средно загрят котлон. Похлупва се и се вари 2-3 часа, след което се маха от котлона и се оставя да изстине 10-15 минути.
- 2
След като изстине, при шкембето и останалия бульон в тенджерата се сипва прясното мляко. Разбърква се.
- 3
В загрят тиган се слагат 50 г масло и 50 мл олио. След като маслото се разтопи се добавя червеният пипер и се разбърква с телена бъркалка, така че да не се образуват бучки. С черпак се взима малко от бульона с млякото от тенджерата и се сипва в тигана. Разбърква се, след което сместа се сипва обратно в тенджерата. Разбърква се добре.
- 4
Чесънът се наситнява и се сипва в купичка заедно с оцета. Разбърква се.
- 5
Шкембето се сервира с чесъна и оцета и по желание – поръсено с лют пипер.