Шницел от целина с гъбен сос
Продукти (2 порции)
За шницела:
| 300 г | глава целина |
| 100 мл | соева напитка K-take it Veggie |
| 1 с.л. | горчица |
| сол | |
| черен пипер | |
| 3 с.л. | брашно |
| 1 ч.л. | сладък червен пипер |
| 100 г | галета |
| 100 мл | олио |
За соса:
| 1 | малка глава лук |
| 2 стръка | магданоз |
| 200 г | кафеви печурки |
| 2 с.л. | олио |
| 150 мл | зеленчуков бульон |
| 100 мл | соева сметана |
| сол | |
| черен пипер |
Приготвяне
- 1
Целината се обелва. За всяка порция се нарязват по 2 парчета с дебелина около 1 см. и се бланшират в сгорещена подсолена вода за около минута. Подсушават се.
- 2
Към соевата напитка се добавя горчицата и се подправя със сол, и черен пипер. Брашното и червеният пипер се объркват. Галетата се изсипва в отделна купа. Кръгчетата целина се потапят последователно първо в брашното, след това в сместа със соевата напитка и накрая в галетата.
- 3
Олиото се нагрява на среден огън и шницелите от целина се пържат от всяка страна около 6 минути. Отцеждат се от мазнината като се поставят върху кухненска хартия.
- 4
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Магданозът се измива, подсушава и нарязва на едро. Печурките се почистват и се нарязват или на четвъртини или на шестини, в зависимост от големината им. Сгорещява се олио на среден огън. Гъбите и лукът се запържват, и след това се добавят бульонът и сметаната за готвене. Ври около 4 минути, докато сосът се сгъсти.
- 5
Част от магданоза се отделя за поръсване преди сервиране. Останалата част се добавя към соса. Овкусява се със сол и черен пипер. Шницелът от целина се залива с гъбения сос и се поръсва с магданоз.