Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Побеждавай всеки ден със Свежите Супергерои

Kaufland мобилизира своя отбор от Свежи Супергерои, за да правят те всеки ден по-цветен, вкусен и полезен. Със своите суперсили те не само побеждават, но помагат и на нас за това.

Тимът на Свежите Супергерои на Kaufland е наистина голям – ще ги познаеш по герба на техния суперотбор, който те гордо носят.

Свежите Супергерои са тук, за да ни убедят, че си струва да се храним качествено. Те са част от усилията на Kaufland за един по-здравословен живот.

Нашите свежи предложения

Валидни от 22.04.2019 до 28.04.2019


Чико Банана

С екзотичен тропически произход, но световна слава, Чико Банана е здравенякът в отбора на Свежите Супергерои. Една от суперсилите на Чико Банана и неговия отбор от банани е, че ни засищат за дълго време и са идеални за сутрешна или следобедна закуска, която да ни зареди със сили.

Хитруша Круша

С бърз ум и хитра стратегия във всяка битка, Хитруша Круша е най-остроумният Свеж Супергерой, който ни разкрива пълния си потенциал всяка ранна есен. Крушите са не само сочни, много вкусни, ароматни и месести, но и наистина полезни. Неслучайно хората са ги отглеждали и са им се наслаждавали още през Античността.

Ябълката Чудо

Сладка и неустоима, но същевременно опасен и труден противник, Ябълката Чудо е най-бързата сред всички Свежи Супергерои. От край време хората казват "Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен." Е, явно добре са осъзнавали какво истинско "чудо" е този плод!

Фрас Праз

Бърз и атлетичен, Фрас Праз е най-гъвкавият Свеж Супергерой, който само с един или два удара успява да неутрализира своите врагове. Празът е един от любимите ни зеленчуци. Неслучайно той присъства в много традиционни български рецепти, които приготвяме от векове.

Тикватрон

Тикватрон е най-масивният и голям герой в тима на Свежите Супергерои, който ревностно пази гърбовете на съотборниците си във всяка битка. Идвайки от Северна и Централна Америка, тиквата бързо си е пробила път на всички континенти, с изключение на Антарктида. Нищо чудно – тиквите са не само апетитни, но и полезни.

Доктор Ориндж

С мек и топъл оранжев цвят, но бърз и проницателен поглед, Доктор Ориндж е Свежият Супергерой, който знае много добре как да използва своите витамини, за да побеждава враговете си. Портокалът е сред най-известните цитрусови плодове у нас. Обичаме да ги похапваме сурови, в ястия или салати, както и да си ги пийваме, изцедени като вкусен портокалов сок.

Ел Каротино

Най-проницателният от Свежите Супергерои е Ел Каротино, чиято суперсила се крие в перфектното му зрение, с което вижда дори слабостите на противниците си. Морковът може да се похвали с редица положителни качества, но най-вече със страхотния си вкус, заради който го консумираме по всевъзможни начини, дори и суров.

Роко Броколито

Малък, но с голямо разнообразие от ценни вещества и витамини, Роко Броколито е един от най-силните в отбора на Свежите Супергерои. Роко Броколито е тук, за да разбие мита, че децата недолюбват зеления зеленчук. Ако го приготвим и поднесем както трябва, той бързо ще се превърне в любимец на малките лакомници.

Червената Грамада

Един от най-популярните Свежи Супергерои е Червената грамада – Доматът. Със своя имунен щит от витамини той може да се предпази и от най-опасния си враг. Доматите неслучайно са незаменима съставка на всяка българска салата – те внасят ярък цвят, страхотен вкус и доза витамини във всяко ястие, от което станат част.


Знаеш ли, че...

 • Крушите най-вероятно произлизат от днешен Китай, като там те и до днес се смятат за свещен плод, символ на безсмъртието. Може би затова именно Китай е най-големият производител на круши в света.
 • Хитруша Круша е пробила своя път и в културата и езика ни. Нейната забележителна форма е причината да наричаме лампата с нажежаема жичка "електрическа крушка". Плодът намира място и в израза "Крушата не пада по-далече от дървото", с който обясняваме понякога колко много децата приличат на родителите си.
 • Ето и един съвет: крушите ще узреят по-бързо, ако ги поставяте близо до бананите във фруктиерата.
 • Учените смятат, че родината на банана е Малайският архипелаг в Югоизточна Азия. Там хората за първи път са култивирали плода и са разнообразявали с него предимно рибната си диета.
 • Бананите са едни от любимите плодове на европейците, но това невинаги е било така. Едва в началото на 20-и век с развитието на хладилните камери те се превръщат от екзотичен и рядък плод в една от най-масовите храни на континента.
 • Най-разпространеният и познат за нас банан е именно жълтият, но е интересно да се знае, че Чико Банана има и червени, и розови братовчеди от други видове и сортове.
 • Много от полезните вещества в ябълките всъщност се крият в кората, но никога не забравяй да измиеш плода преди консумация!
 • Като една от първите култивирани храни от човека, ябълката се е превърнала в една от най-отглежданите култури в света. Познати са над 7 500 сорта ябълки, различаващи се по форма, цвят, големина, вкус и аромат.
 • От гледна точка на ботаниката ябълката принадлежи към същото семейство, към което спадат и ягодата, и крушата, дори и розата!
 • Морковите, както и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци, дължат цвета си на бета каротина. Той e най-популярният сред каротеноидите, срещащи се в плодовете и зеленчуците.
 • Преди да се култивира и разпространи най-често срещаният днес оранжев морков, предците на Ел Каротино са били червени, бели, черни, жълти и лилави.
 • Митът, че кожата ни ще стане оранжева, ако хапваме много моркови, всъщност е верен. Оцветяването се забелязва най-вече по китките и ходилата, но дотам се стига чрез консумиране на почти невъзможни количества от оранжевия зеленчук.
 • Според ботаниката тиквата спада към плодовете, защото съдържа семена в себе си, но в кулинарията се приема за зеленчук. Както и да я възприемеш, тя винаги ще е вкусна!
 • Най-голямата тиква в света е тежала близо 1200 кг! Рекордът е поставен от белгиеца Матиас Вилеминс през 2016 г. сред жестока конкуренция от други тиквени гиганти.
 • Тиквеният фенер е символът на Хелоуин, чиито традиции започват преди стотици години в Ирландия, когато фенерите са се правили от ряпа или картофи. Едва щом ирландските имигранти заселват Америка, те откриват тиквата и променят ритуала.
 • Портокалът, мандарината, грейпфрутът, помелото, лаймът и лимонът са роднини. Всички те са цитрусови дървета и произлизат от един и същ източник и това е родът Citrus.
 • Етимологията на българското название на плода "портокал" е свързана с португалците – хората, които са внесли плода в Европа.
 • В природата портокали не се срещат като диворастящи растения. Смята се, че те са хибрид, създаден от човека, между едрото и светложълто помело и малката оранжева мандарина.
 • Празът е от същото семейство, от което са и чесънът, и лукът. Той е познат още на древните гърци, римляни и египтяни, като за последните е бил част от основната диета.
 • По време на Римската империя хората са смятали, че чрез праза се сдобиват с хубав и силен глас. Смята се, че именно заради това празът е бил любимата храна на император Нерон.
 • Празът е традиционен символ на Уелс. Зеленчукът е от такова значение там, че е в основата на герба на уелските гвардейци и част от декорациите по роклята на кралица Елизабет II при нейното коронясване.
 • Броколито произлиза от Средиземноморието и по-точно от Италия. Древните римляни са му се наслаждавали още от VI век преди новата ера.
 • Смята се, че думата „броколи“ произлиза от латинската дума „brachium”, която означава клон, израстък или ръка. Нищо чудно, че Роко Броколито има толкова силни ръце.
 • За да бъде наистина вкусно и полезно, броколито трябва да се сготви правилно. Най-добре е да се приготвя на пара, защото само така ще се запазят почти всичките му ценни хранителни вещества.
 • Макар ние, българите, много да обичаме сармички и всякакви ястия с кисело зеле, Русия е първа в света по консумация на зеленчука.
 • Киселото зеле е изключително популярно в немската кухня, където го наричат Sauerkraut. Именно с това име е известно то и в англоговорящите държави.
 • Най-голямото ястие със зеле в света е тежало близо 3 тона! Внушителният рекорд е поставен през 2014 г. в Румъния и е организиран именно от Kaufland.
 • Плод или зеленчук? Съдбата на домата е решена чрез съдебно дело. През 1893 г. Върховният съд на САЩ приема, че доматът е зеленчук, щом се използва главно за салати и основни ястия. Но от гледна точка на ботаниката доматът е плод.
 • Голяма част от европейците дълго време са смятали домата за отровен, след като испанските колонизатори са го внесли от Южна Америка в Европа. По-късно те осъзнават достойнствата на този зеленчук и той се разпространява широко в кухните им.
 • Освен за хапване, испанците използват доматите и за... да се замерват с тях. Всяка година на фестивала Ла Томатина десетки хиляди души влизат в бой с домати.

Направи своя Суперенциклопедия

Направи своя Суперенциклопедия

Разпечатай и събери страниците от нашата Суперенциклопедия, за да знаеш повече за плодовете и зеленчуците.

Свежите Супергерои за оцветяване

Свежите Супергерои за оцветяване

Подготвили сме ти и няколко страници за оцветяване с нашите свежи Супергерои. С тях забавата е гарантирана.   


Супер героични рецепти