Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Всяко дете ви коства един зъб? Нашите съвети за здрави зъби

Познавате ли тази стара поговорка? За щастие, медицината е напреднала и това не се случва често днес, но въпреки това трябва да се грижите особено добре за зъбите си по време на бременността.

Всичко се променя

По време на бременността нараства не само коремът ви, но тяло като цяло протичат малки и големи промени. Така хормоналната пренастройка на организма не се спира и пред устната кухина: венците се снабдяват с повече кръв, те стават по-меки и по-чувствителни. В резултат на това и кървят по-силно. Освен това се променя и pH на слюнката при бременните, тя става по-кисела, поради което зъбите се нуждаят от допълнителна защита. Но дори и миенето на зъбите да ви създава неприятно усещане или гаденето сутрин да е още по-силно, не трябва да занемарявате хигиената на зъбите през следващите месеци. Отделете съзнателно време, за да се погрижите за себе си и своето тяло.

Какво Ви е необходимо:

  • Мека до средно твърда четка за зъби
  • Паста за зъби със съдържание на флуорид
  • Пясъчен часовник
  • Конци за почистване на зъби или интердентални четки
  • Вода за изплакване на устата

Ето как става

Не сте ходили отдавна при зъболекаря? Тогава не се колебайте повече, а му позвънете незабавно и си запишете час при него! При слаби възпаления зъболекарят определено може да помогне бързо и можем да се обзаложим, че съвсем няма да бъде толкова лошо, колкото си го представяте. Освен това, чрез редовните рутинни прегледи могат да се избегнат неприятни лечения.

Важно е да си миете поне два пъти дневно зъбите – и то в продължение на три минути. За целта си настройте таймера на смартфона или си набавете малък пясъчен часовник. Ще бъдете изненадани колко дълго траят три минути! Вероятно ще преминете и към по-мека четка, за да не подлагате на такова натоварване венците. Освен това от полза са и водите за хигиена на устата и интерденталните четки или конци за зъби. Така ще можете да почистите и трудно достъпните пространства между зъбите. Вашите зъби ще придобият още повече блясък, ако се подложите на професионално почистване на зъбите.

Ако страдате от неприятното сутрешно гадене, почистете зъбите си веднага след повръщането, тъй като зъбният емайл се покрива със стомашна киселина и е чувствителен. По-добре първо изплакнете устата с вода или с вода със съдържание на флуорид и след това изчакайте половин час преди да измиете зъбите.

Храна за здрави зъби

За да запазите зъбите си здрави, храненето същи играе важна роля. Освен това, вашето слънчице също ще се зарадва на богата на витамини и минерални вещества храна. Вместо шоколад, похапвайте сурова храна и ядки и използвайте пълнозърнести продукти. Ако желанието да похапнете нещо сладко е неустоимо, позволете си десерт и след това измийте зъбите си, вместо през целия ден да се тъпчете отново и отново с парченца шоколад. За венците е добре, ако приготвяните ястия не са меки, а са сварени и леко по-твърди при отхапване. Здравото и продължително сдъвкване на храната стимулира устойчивостта на венците и по този начин могат да отшумят дори възпаления.

Когато вашето слънчице е вече родено, продължете добрата грижа за зъбите си, тъй като бактериите, причиняващи кариеси, могат да се принесат чрез слюнката на вашето бебе. А чрез облизването на биберона или лъжичката за каша това може да се случи по-бързо, отколкото предполагате.

Но сега първо се насладете на чудесните моменти с вашия все по-закръглящ се корем. И не забравяйте: мийте поне два пъти дневно зъбите си.