Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Стая на загадките за деца – едно истинско предизвикателство

Дали за детски рожден ден или за семеен следобед, ние ви предлагаме вълнуващи идеи за един незабравим ден, изпълнен със забавления, игри и вълнение.

Всеки обича да разрешава загадки

Стаите на загадките (ескейп стаи) се радват на голяма популярност сред възрастните. Децата също обичат да разрешават загадки и да разкриват тайни с логика и въображение. И как иначе? Моментът, в който открие ключа към загадката, е незабравим за всеки участник.

Играта е страшно забавна и освен това повишава увереността на децата в собствените им сили. Защо не създадете стая на загадките вкъщи? Това ще е незабравимо преживяване за гостите на следващия рождения ден на малчугана или пък за цялото ви семейство!

От какво имате нужда:

 • магически шапки и декорация
 • лъжици и яйца или топки за тенис на маса
 • червено хартиено тиксо или червена лента
 • куфар или кутия с катинарче (ключалка)
 • пъзел
 • цветни топки
 • детска книжка с логически задачи
 • магически пръчки за игра или захарни пръчици
 • лакомства

Стаята на загадките ви очаква!

Играта в стаята на загадките ще е по-вълнуваща, ако вложите цялото си въображение в инсценировката на историята. Отделете достатъчно време, за да въведете участниците в света на тайните. Например, ако изберете тема за вълшебства и магии, можете да раздадете на децата магически шапки и да декорирате жилището по подходящ начин. Така играта и разрешаването на загадката ще още по-вълнуваща и забавна.

 1. Започнете играта в една от стаите и обяснете на децата, че всички те са малки вълшебници. Но... зъл магьосник е откраднал вълшебните им пръчки. Задачата им е да ги открият, за да си възвърнат вълшебните способности.

 2. За да излезе от стаята, всяко дете първо трябва да донесе едно яйце от магическия орел от единия край на стаята до другия. В зависимост от възрастта, детето може да закрепи и балансира яйцето върху лъжица или да изтърколи по пода с пръстче. Орелът пази на вратата и изглежда разсеян. Използвайте твърдо сварени яйца, които децата могат да изядат по-късно, или топки за тенис на маса.

 3. Между стените в коридора залепете ленти от червено хартиено тиксо или червена лента, които ще представляват поредното препятствие. Децата трябва да се преминат отдолу с пълзене, да ги прескочат или да се промушат покрай тях. Внимание: ако магическите лазерни лъчи се разкъсат, гигантското чудовище, което пази вратата, ще се събуди. За щастие, то отново ще заспи, ако децата разрешат поредната логическа задача или отговорят на допълнителен въпрос, например някой шеговит въпрос.

 4. За да отворят следващата врата, участниците трябва да отгатнат една гатанка. Например, гатанка, която е свързана с предишната стая:

  Аз съм гладко и без дупка,
  а стената ми е от черупка.
  Вътре съм жълто, а отвън бяло.
  Бързо обели ме
  и сладко ти хапни ме.
  Що е то?
  (Отговор: яйцето)

 5. В новата стая участниците се натъкват на голям сандък или куфар с няколко ключалки. Сигурно тук са скрити вълшебните пръчки! Но как малчуганите ще успеят да отворят ключалките? Разбира се, чрез разрешаване на допълнителни загадки, находчивост, логика и изобретателност.

 6. Броят на задачите зависи от възрастта на участниците в играта и времето, в което искате да ангажирате вниманието им. Можете да използвате таймер за яйца, като им дадете определено време за разрешаване на загадката. Накарайте ги да сортират цветни топки, за да разкрият тайната комбинация за различните ключалки. Чудесна идея са и логическите задачите от детските занимателни книжки. Просто копирайте задача за всяко дете. Дайте размах на въображението си и ще измислите невероятни загадки!

 7. Ако разполагате с  допълнителни гатанки и забавни въпроси, можете да ги използвате, за да насърчите децата, които се справят по-трудно, както и да удължите или съкратите времето за игра. Например: „Какво става мръсно при чистене?“ (Отговор: носна кърпа) или „Къде влизаш през една дупка, а излизаш през две?“ (Отговор: панталони)

 8. Играта завършва с вълнуващото отваряне на сандъка със съкровища. В него предварително можете да скриете магически пръчки за игра или захарни пръчици. Разбира се, всички други лакомства и дребни играчки също ще зарадват малчуганите.

Накрая всички участници се гордеят, че са успели да разрешат загадките. Браво! Денят беше просто невероятен! Разбира се, че децата ще си спомнят за стаята за загадки още дълго време и скоро ще поискат ново приключение. Колкото повече играем, толкова по-добри ставаме!