Хрупкав домашен чипс без мазнина? С тези рецепти всичко е възможно!
Кратко съдържание на страницата
- Можем да приготвим чудесни солени закуски в собствената ни кухня, например от картофи, зеле или фенел.
- Чипсът може да се приготвя и без мазнина. Резултатът е вкусен и хрупкав.
- Независимо дали сме решили да изпечем супер хрупкав чипс във фурната или в микровълновата – предлагаме две рецепти за домашен чипс без пържене.
Нискокалорична закуска – много вкусен домашен печен чипс с малко мазнини
Хрупкави, пикантни; с една дума – вкусни. Точно така, става дума за чипс и други вкусни хапки. Не е задължително да са с високо съдържание на калории – здравословен чипс можем да приготвим и без растително масло или други мазнини. Впрочем това е възможно не само във фурната, но и в микровълновата. Тук ще научим как се прави домашен картофен чипс, кои различни от картофите зеленчуци са подходящи за чипс и какво трябва да вземем предвид.
От картофите до савойското зеле – тези зеленчуци са подходящи за лека закуска
Най-популярният продукт за приготвяне на вкусен чипс, разбира се, са картофите. Съществуват и алтернативи, които съперничат на картофите с чудесния си вкус. Можем да включим следните продукти в списъка за пазаруване, ако искаме да приготвим нещо за хапване у дома:
- Моркови
- Сладък картоф
- Савойско зеле
- Къдраво зеле
- Пащърнак
- Тиквички
- Резене
- Грудка целина
Всички тези зеленчуци могат да се използват и за приготвяне на хрупкав домашен чипс без пържене. Ако решим да ги комбинираме, здравословната закуска ще бъде особено богата на различни хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае всеки ден.
Заглавие
Традиционният чипс обикновено е пържен, но можем да го изпечем и във фурната. При готвене с горещ въздух, зеленчуковият чипс губи течност, а при печене става твърд и хрупкав. Ако избягваме олиото и мазнините, процесът на мариноване е още по-интензивен от гледна точка на вкуса. Освен сол и черен пипер, можем да използваме и други любими подправки. Например можем да използваме зимни подправки, напр. канела, фина щипка индийско орехче или кимион Класическият вариант е оранжева смес от подправки – сол или морска сол, черен пипер, лют червен пипер, разбира се също червен пипер на прах. Друг вкусен вариант е да счукаме розмарин на ситно в хаванче. Ако ни допада комбинацията от сладко и пикантно, можем да добавим и малко захар при овкусяването. Подобно на картофите, морковите, сладките картофи, цвеклото, пащърнакът и целината също съдържат нишесте и имат подобна структура. Затова приготвянето на тези зеленчуци е много сходно.
Ето как става това:
- обелваме зеленчуците и ги нарязваме на тънки резени от един до два милиметра с нож за рязане на зеленчуци.
- След това ги оставяме за кратко в студена вода, за да може част от нишестето да се отдели от чипса.
- Оставяме ги да изсъхнат върху кърпа, а през това време загряваме фурната на 160-180 градуса..
- Овкусяваме чипса по наш избор и поставяме резените един до друг върху тава с хартия за печене.
- Печем във фурната в продължение на 30 до 40 минути, в зависимост от желаната степен на зачервяване.
Можем да приготвим хрупкав чипс и в микровълнова фурна
Трудно е да повярваме, но домашен чипс може да се приготвя не само във фритюрник или фурна. Една особено лесна рецепта за приготвяне на чипс е рецептата за приготвяне в микровълнова фурна! Това е добра новина не само за хората, които не разполагат с фурна у дома, но и за хората, които бързат. Печенето в микровълновата фурна е изключително бързо, а в резултат получаваме истински хрупкав домашен чипс на фурна – при това без никаква мазнина
Ето как става това:
- Обелваме големите картофи и ги нарязваме на филийки с дебелина един до два милиметра с помощта на резачка за зеленчуци.
- Поставяме резените за кратко в купа със студена вода, за да загубят част от нишестето си.
- Подсушаваме резените върху разстлана кърпа или в гевгир над купа.
- Застиламе голяма плоска чиния с хартия за печене, изрязана точно по формата на чинията.
- След това поставяме резените един до друг върху нея, така че да не се допират.
- Накрая подправяме със сол. Можем да използваме и други подправки, например малко червен пипер, черен пипер или няколко капки лайм, за да придадем на домашния чипс от картофи специален вкус.
- След това приготвяме домашния картофен чипс в продължение на 7-8 минути в микровълнова фурна при мощност около 600-800 W.
Резултатът е пухкав и хрупкав домашен чипс на фурна, точно както го обичаме. Най-хубавото е, че можем сами да решим колко голяма да бъде хрупкавата порция. Съвет – можем да сложим и няколко слоя хартия за печене и чипс едни върху други в микровълновата фурна. Това може да удължи малко времето за готвене.
Как да си направим чипс с ниско съдържание на въглехидрати?
Ако спазваме нисковъглехидратна диета, можем да изберем нисковъглехидратната версия на тази рецепта – чипс, приготвен от савойско зеле, кейл, тиквички или фенел. Приготвянето варира в известна степен по отношение на времето и температурата на готвене, поради различните структури на продуктите. Ориентировъчно можем да изчислим 20-30 минути при 110-120 градуса за зеле, 100-110 градуса за тиквички и между 50 минути, плюс един час време за готвене. Копърът се нуждае от малко по-висока температура и при 180 градуса и трябва да е готов след 12 до 15 минути.
Ето как става това:
- За да приготвим домашен чипс от зеле, трябва да отстраним дръжката от листата с помощта на кухненски нож и да ги нарежем на парчета с големина на хапка. След това измиваме листата на зелето. Ако разполагаме със спинер за салата, можем да ги обработим чрез него, в противен случай ги оставяме да изсъхнат добре върху кърпа. След това в купа смесваме лимон, черен пипер, прясно изстискан чесън или горчица, както и солта. Можем да експериментираме с маринатата, за да открием кой вкус ни харесва най-много. След това мариноваме листата в дресинга, точно като за салата.
- Разрязваме луковицата на фенела наполовина и отстраняваме дръжката. Нарязваме фенела на резени с дебелина един милиметър с помощта на резачка за зеленчуци и ги разпределяме върху тава, покрита с хартия за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем на горещ въздух до златисто кафяво.
- За тиквичките следваме идентична процедура с тази за картофите и след като ги измием ги нарязваме на тънки резени от един до два милиметра. Ако тиквичката е много голяма, първо я нарязваме на парчета и изваждаме месестата част и меките семена от средата на плода. Не е необходимо да потапяме резените в студена вода, просто ги попиваме с кухненска кърпа и добавяме сол и подправки на вкус.
Във всички случаи поставяме осолените резени близо един до друг, но без да се застъпват в тава, застлана с хартия за печене и печем чипса във фурната, докато стане хрупкав