Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали
kaufland.bg/recepti

Агнешка плешка със зелена плънка

Над 60 минути
Напреднали
Ако сканирате QR кода, рецептата ще се отвори на Вашия смартфон или таблет. А само с един клик всички съставки могат да станат част от списъка Ви за пазаруване.

Продукти (6 порции)

1 агнешка плешка

За плънката:

400 г замразен грах
4 стръка джоджен
3 сварени яйца
1 връзка пресен лук
3 стръка пресен чесън
150 г бекон
80 г галета
20 г краве маслo
сол и черен пипер на вкус

За намазване:

80 г краве маслo
1 ч.л. кориандър на зърна
сол и черен пипер на вкус

За гарнитурата:

1 кг картофи
1 голяма тиквичка
100 мл прясно мляко
2 скилидки чесън
4 стръка джоджен
50 г краве маслo
сол на вкус

Приготвяне

    1

По ребрата на плешката с нож се прави прорез и отворът леко се разширява с ръце.Беконът се реже на кубчета и се запича на сух тиган до златисто. Добавят се наситнените пресен лук и чесън и се запържват закратко.

    2

Сварените яйца се обелват и се режат на ситно.

    3

Галетата се запържва в маслото, докато стане златиста. Смесват се галетата, беконът с лука и чесъна, грахът, сварените яйца, сол, черен пипер и наситненият джоджен и се разбърква.

    4

Маслото за намазване се смесва със счукания кориандър, сол и черен пипер и с него се маже месото отвътре и отвън.

    5

Плънката се слага в отвора на плешката, като се притиска. Месото се затваря с дървени шишове, поставя се в тава и се наливат около 300 мл вода. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и алуминиево фолио и се пече 3 часа в загрята на 180° С фурна.

    6

Хартията и фолиото се отстраняват, ако има нужда се налива още вода, и месото се пече на 240° С около 15 минути, докато получи приятна златиста коричка.

    7

Гарнитурата се приготвя като тиквичката се измива, почиства се и, без да се бели, се реже на малки кубчета. Запържва се до златисто в половината от маслото и се овкусява със сол.

    8

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и след това се пюрират.

    9

Прясното мляко се загрява с останалото масло и сол на вкус.

    10

Към пюрираните картофи се прибавят смачканият чесън, млякото с маслото, тиквичката, наситненият джоджен и се разбъркват добре. Месото се нарязва и се поднася с плънката и гарнитурата.