„Бревис“ ООД
Когато настъпи лятото, има един вкус, който всички чакаме с нетърпение – този на добре узрялата и сладка диня. Но къде се отглеждат някои от най-вкусните дини в България и какви усилия стоят зад тях? Оказва се, че зад всяка качествена диня стои не само добра почва, но и дългогодишен опит, внимателно проследяване и хора, посветени на това да имат най-добрата реколта.
Всичко започва от почвата
Идеален за отглеждането на дини се оказва черноземът – една от най-плодородните почви в България. Те се срещат в Североизточна и Южна България. Именно в земите около силистренската община Дулово всяко лято се отглеждат хиляди тонове диня, които стигат до трапезата на българите.
Как да познаем узрялата диня?
Хубавата диня се познава по цвета на кората – неузрялата диня е светла и лъскава, докато добре узрялата е по-тъмна и матова на цвят. Дръжката трябва да е изсъхнала и свита, ако динята е откъсната добре узряла.
Една голяма част от дините, които достигат до щандовете на хипермаркетите, идват именно от Дунавския край, а един от примерите е семейната компания „Бревис“ ООД, която е сред най-големите търговски компании на земеделски продукти в страната. Фирмата е основана през 1998 г. от Никола Попов, който започва с малък екип, а през годините се разраства до стабилен бизнес с над 60 000 декара земеделска земя и над 400 работници. Опитът им вече е доста голям, а свързаните с тях земеделски фирми произвеждат дини, пъпеши, картофи, лук, пшеница, ечемик, царевица, слънчогледови и тиквени семки, и нахут.
Дините са сред най-важните култури в тяхното стопанство, като за отглеждането им се прилага стандартна технология, но всеки етап се следи стриктно – от засаждането до надеждната доставка. Основен фактор за поникването са валежите, затова сеитбата се прави на няколко етапа, а развитието се проследява от експерти - агрономи. Най-важната кампания по прибиране на реколтата се осъществява в дуловското село Секулово, където на площ от около 2000 дка се произвеждат над 5000 тона дини годишно. Там се извършват и всички дейности, свързвани с подготовката по извозването. Мястото разполага с модерен машинен парк, който разполага с над 200 земеделски машини и над 100 камиона. „Работното време е относително понятие, особено по време на сезонните кампании на фирмата. Понякога правим и невъзможното, за да координираме едновременно всички процеси, локации и ресурси. Това, което ни движи напред, са хората и семейните ценности, които сме пренесли в работата си“, казва Павел Виданов, един от управителите.
Дините отговарят на редица условия за качество: те се отглеждат по международния стандарт GLOBALG.A.P., който гарантира устойчиви земеделски практики и безопасност, като самото производството също е сертифицирано по специфични международни сертификати.
Именно стабилността и контролът на качеството са причината компанията да има договор за производство на селскостопанска продукция с една от най-големите търговски вериги - Kaufland - за 2 млн. кг дини за 2025 г., като за последните 5 години веригата е изкупила от тях над 7 млн. кг.
„Работата с Kaufland ни мотивира да поддържаме високи стандарти и да оптимизираме процесите си, за да сме винаги адекватни на високите изисквания към продуктите“, споделя още Павел Виданов, а сред най-предпочитаните сортове от клиентите е „Кримсон“ – диня с наситено червен цвят и класически вкус на лято.