Амаро – защо италианските билкови ликьори са популярни
Съдържание на тази страница накратко
- Тук обясняваме какво го прави специален, какви са неговите разновидности и как най-добре да се насладим на Амаро.
- Споделяме също за различните налични разновидности – от Ферне до Алпин.
- Амаро и Амарето звучат сякаш са сходни на вкус, но всъщност са много различни.
Какво представлява „Amaro“?
Основните съставки на Амаро, освен захар, вода и алкохол, са билки и други растителни компоненти, като например корени, цветове или кора. Повечето производители обаче не разкриват точните съставки – по правило ликьорите се произвеждат по тайна рецепта. Някои производители все още използват рецепти с произход от манастири или аптеки. Известно е обаче, че в ликьорите често се съдържат анасон, еньовче, бъз, кора от синчец, мента, липов цвят и лайка. Съставките се накисват в неутрален алкохол или във вино и се добавя захар. Тъмният билков ликьор обикновено има горчиво-сладък вкус и гъста консистенция. Съдържанието на алкохол обикновено варира между 10 и 40 процента.
Какъв е вкусът на „Amaro“?
Той е подходящ както за аперитив, така и за дижестив. Традиционно се поднася чист във висока чаша, но може да се пие и с лед, гарниран с резенче лимон. Някои видове са подходящи и като съставка за коктейли. Ако се пие чист, може да се пие по два начина. Някои го предпочитат на стайна температура, други го пият с лед.
Какви са разновидностите?
Италианските билкови ликьори могат да бъдат разделени на различни категории, например:
- Медиум
- Ферне
- Алпин
Нека набързо разгледаме различните видове:
Медиум
Този вариант обикновено съдържа 32% алкохол и има лек цитрусов привкус. Вероятно най-известната марка в тази категория е Рамацоти. Миланският фармацевт Аусано Рамацоти създава напитката през 1815 г., като използва над 30 растения и билки, сред които ванилия, портокалови кори, звезден анасон и розови листенца. Популярността на други билкови ликьори от тази категория, като Амаро Аверна от Сицилия, също нараства. Аверна съдържа 60 различни растителни съставки и е популярна модерна напитка в Италия. Amaro Montenegro, който произхожда от Болоня, също е популярен сред италианците.
Ферне
Обикновено вкусът на Фернет е малко по-горчив от този на другите билкови ликьори с произход от Италия. Една от популярните разновидности е Фернет Бранка, създадена от фармацевта Бернадино Бранка в Милано през 1845 г. Според историята, той смесил 27 билки и ги предлагал като вид битери. Характерно за билковия ликьор, който съдържа 39% алкохол, е неговият силен вкус.
Алпин
Ликьорите от тази категория са ароматизирани с алпийски билки, както подсказва и името им. Италианските билкови ликьори от тази категория обикновено са с алкохолно съдържание около 17%, като примери за това са Зара Амаро или Браулио Амаро, които често се сервират като дижестив. Подходящи са дори за смесване на коктейли и са истинско удоволствие за сетивата в комбинация с джинджифилова бира, например.
Карчово
„Карчофо“ означава артишок, така че ликьорът от този сорт съдържа артишок, както и билки. Най-известният е „Чинар“, който има леко горчив, тръпчиво-сладък вкус и съдържа около 16,5 % алкохол. Вкусът му е чудесен както в чист вид, така и като дълга напитка, например в комбинация с тоник или горчив лимон. В този си вид той е популярна лятна напитка и често се гарнира с кубчета лед и портокалова кора.
Тартуфо
Името вече дава представа за това какво прави този вид Амаро специално: Неговата специална съставка са черните трюфели. Ликьорите произхождат от италианския регион Умбрия, известен със своите трюфели и имат приблизително алкохолно съдържание 30%.
Амаро, шнапс, амарето – каква е разликата?
Фернет, Самбука или Грапа? Каква е разликата между билковия ликьор и шнапса? Докато ликьорите се обогатяват със сокове или други подобни съставки, за да се увеличи съдържанието на захар и да се придаде по-сладък вкус, шнапсът е чист дестилат, т.е. чисто дестилиран продукт. Измежду най-популярните спиртни напитки са водката, ромът, текилата и уискито. Грапата, която представлява гроздов алкохол, също е особено популярна в Италия. Шнапсът винаги има високо съдържание на алкохол, около или по-високо от 40 процента.
Друг въпрос, възникващ поради сходните наименования, е: дали Amaretto има нещо общо с Amaro? Думата „Amaretto“ е умалителна форма на „Amaro“, която означава „горчив“ на италиански език. Връзката може да се дължи на горчивите бадеми (на италиански: „mandorla amara“), които първоначално са били използвани в производството на Амарето. Във вкусово отношение обаче сладкото амарето с марципанова нотка е далеч от билковия аромат на Амаро. Ако искате да научите повече за новите тенденции в храните, абонирайте се за нашия бюлетин на Kaufland – там ще ви представим актуални нови продукти и оферти.