Хот дог – оригиналът и вариантите
Кратко съдържание на тази страница
- Тук ще научим за произхода на странното наименование „хот дог“.
- В зависимост от начина на приготвяне на колбаса, разграничаваме два вида хот дог. Тук ще разберем какви са те точно.
- Съществуват много идеи за топинги, алтернативи на колбаси и варианти на хлебчета!
- Но може би искаме и още нещо? Тук можем да намерим много гарнитури за хот дог, които носят гарантирана наслада.
Горещо куче – защо хот догът се казва така?
В превод популярният в цял свят хот дог вече не звучи толкова вкусно. „Горещо куче“ – това е доста странно име за кренвирш в хлебче. Теориите за произхода на името са почти толкова много, колкото са и топингите за хот дог.
Според едно твърдение например, името се свързва с карикатурист на име Томас "Тад" Алойзиус Дорган, който наблюдавал как по време на мач по поло, на терена се продават колбаси за дакели на собствениците на кучета. Тъй като е известно, че дакелът прилича на наденичка (и на английски език се нарича „sausage dog“), смята се, че Дорган е нарисувал дакели вместо наденички в хлебче и ги е кръстил „хот дог“.
Ясно е защо бихме предпочели очарователния мит пред стряскащата, но доста по-вероятна истина. Около 1900 г., когато хот догът е създаден в Кони Айлънд, Ню Йорк, в колбасите за американски хот дог очевидно често се е използвало кучешко месо. За щастие тази съставка вече е в миналото.
Забавен факт – твърди се, че хот догът е създаден в Германия – от един или двама души. Йохан Георг Хенер, месар от Кобург, създава предшественика на прочутите франкфуртски кренвирши (или така наречената виенска наденица) през 1847 г. във Франкфурт на Майн, която става популярна и като варена наденица в хот дог. 20 години по-късно в Ню Йорк Чарлз Фелтман от Хановер слага наденички на скара в хлебчета и организира преносим котлон за приготвянето им – така се ражда идеята за американски хот дог като бърза храна, подходяща за масите.
Всичко е свързано с колбасите: Какви са разновидностите на хот дога?
В американския хот дог най-важното е колбасът. Прави се основно разграничение между два вида приготвяне. Тук можем да разберем какви са те и как определят вкуса на различните видове хот дог.
Хот дог с кренвирш в „мръсна вода“
Хот-дог по ню-йоркски с кренвирш в „мръсна вода“ се продава заедно с „истински“ американски хот дог. „Мръсна вода“ в наименованието е препратка към водата, в която се попарват (но без да се варят!) кренвиршите. Обикновено това се случва в големите метални резервоари на мобилните павилиони за продажба на хот дог. Тук колбасите плуват в отвара от вода, оцет, чесън, захар и подправки, която им придава сладко-солен аромат. Горещата водна баня поддържа колбасите топли, но те могат да променят цвета си в течение на деня поради многото съставки. Иначе казано, хот-дог по ню-йоркски в мръсна вода в действителност не е мръсен. Почитателите на тази разновидност на хот-дог по ню-йоркски са особено доволни от сочната консистенция, тъй като кренвиршите, извадени от водата омекотяват хлебчето и гарантират изключително мек вкус.
Хот дог по ню-йоркски
За да се приемат за автентични кренвирши за хот дог по ню-йоркски, те трябва да са изпечени на скара. Колбасите Франкуртер, Винер или Боквурст, във вида, в който ги познаваме, тук са също толкова изключени, колкото и американските варени колбаси, които се вадят от „мръсната вода“. Въпреки че много мобилни щандове и камиони за храна вече разполагат със скари за печене на наденички, ресторантите и закусвалните остават основните места, в които можем да намерим хот дог в оригинален ню-йоркски стил. „Оригинален“, защото се твърди, че немският пионер на рецептата за хот дог, Чарлз Фелтман, е приготвял наденичките си на скара. Защо наденичките на скара трябва са по-добри от попарените кренвирши? Привържениците на тази разновидност на хот дога предпочитат пикантния аромат на изпечени на скара хрупкави наденички, които никога не биха могли да се получат по този начин с попарване.
Съвет за следващото посещение в Ню Йорк – да се отбием в „Katz’s Delicatessen“ (Дели) в Долен Ийст Сайд. Твърди се, че там се продават най-добрите оригинални хот-дози в града – с идеални хрупкави наденички директно от скарата.
Можем да изберем между тези съставки за хот дог
На теория за хот дог е достатъчно да има колбас в хлебче. Но тъй като това би било твърде скучно, включват се различни добавки, напр. горчица, други сосове, лук или кисело зеле. Представяме обобщение на най-популярните съставки за хот дог, а също и поглед отвъд американската закусвалня.
Колбасът
В американския хот дог наденичката традиционно се прави от чисто говеждо месо – независимо дали е попарено или на скара. В противен случай към хлебчето често се добавят огретен от свинско месо, виенски колбаси от свинско и говеждо месо или боквурст от свинско месо и бекон. От друга страна, в Дания и Швеция са на почит „røde pølser“ – червени наденички от свинско месо, които могат да бъдат както сварени, така и изпечени на скара.
Съвет – можем да дадем шанс и на други видове месо и да опитаме колбаси от домашни птици или да изберем международни колбаси, като испанското чоризо, арабския мергез или баварската бяла наденица, или вайсвурст. Хот дог с класически братвурст също си заслужава да бъде опитан! За вегетарианците и веганите се търсят наденички от тофу или мариновани моркови.
Хлебчетата
Подобно на хамбургера, хлебчето за хот дог се приготвя от леко, сладко на вкус тесто с мая. Освен класическото меко хлебче, в Ню Йорк са популярни и кифличките бриош, които съдържат повече масло и са препечени по повърхността на разреза. Ако обичаме хлебчетата за хот дог да са много меки, можем да ги задушим за кратко в тенджера, преди да сложим колбаса. За целта разрязваме хлебчето веднъж по дължина, но не и навътре. Това е важно, за да не изпадне пълнежът на дъното докато хапваме.
Съвет: Като варианти за хот дог са подходящи дори кори за тако, багети, чабата и други видове хляб, като пълнозърнести рула или тестени пури за кренвирши. Подобно на бургера с вайсвурст, при приготвянето на хот дог може да се използвабургер с вайсвурст. Можем също така да изпечем наденичките директно в прясно тесто за хлебчета, бутер тесто или тесто за пица – подобно на царевичния хот дог, който в Америка се пържи в царевично тесто. Сосовете и допълнителните продукти могат да се интегрират веднага, както при нашите рула с къри.
Топинг
Топингите са „специалната добавка“ към хот дог. Класическият ню-йоркски хот дог се гарнира само с горчица и зелеви салати (кисело зеле). В Америка не се гледа с добро око на всеки, който поиска кетчуп към хот дог, тъй като там само децата си поръчват доматен сос. Единствените съставки на хот дог, които се допускат в САЩ, са лук, обикновено приготвен в карамелизиран лучен сос, както и краставица. Това са пикантно-сладки мариновани краставици и точно както лука, те имат консистенцията на сос и правят хот дога още по-сочен.
Съвет – класическият датски хот дог, който е популярен и обичан и в Германия, традиционно се гарнира с резенчета кисела краставица, кетчуп, горчица и сос тартар. Нарязаният на кубчета лук е задължителен. Суров за допълнителна пикантност или пък пържен, за повече хрупкавост.
Още вкусни идеи за гарнитури за хот дог:
- Майонеза
- Шрирача или сладък чили сос
- Халапеньо или люти чушки
- Сирене Чедър
- Доматена салса
- Гуакамоле.
- Бекон
- Мляно месо
- Чипс от тортила
- Червен боб или печен боб
- Яйца на очи
- Репички
- Листа от салата
- Червено зеле
- Зелева салата
- Пролетен лук или пресен чесън
- Пръчици моцарела
- Ананас или манго
- Босилек, кориандър или магданоз!
Какво можем да хапваме заедно с хот дога?
За да се заситим, трябва да изядем 2-3 хот дога – в зависимост от това колко гарнитура има в един хот дог. В Ню Йорк хот догът е бърза закуска между храненията и понякога се яде като предястие. Ако добавим гарнитури, хот догът може да се приеме за пълноценно ястие. Идеално се съчетава с царевица на скара, пържени картофи, селски картоф, картофи на ветрило, чипс или пържени картофи със сирене и чили. Ако желаем, можем да си поръчаме и други американски закуски като пилешки хапки или пилешки крилца към хот дога. За здравословна основа може да служи зелена салата с пресни зеленчуци или допълнителна порция салата „колслоу“ или зелева салата.