Десет рецепти с тиква, за които определено не сме чували
Кратко съдържание на страницата
- Тиквата е не само вкусна, но съдържа много ценни хранителни вещества.
- Начините на приготвяне са по-разнообразни, отколкото си мислим.
- От бисквитено тиквено руло до тиквен сплетен козунак и тиквен коктейл – тук ще намерим особено оригинални идеи за рецепти с тиква.
- Ако приготвяме тиквата за кратко във фурната, тя се реже много по-лесно. Тук можем да прочетем как точно става това.
Всичко, което е нужно да знаем за тиквата
Независимо дали става въпрос за печени тиквени клинове от фурната, крем супа от тиква или пълнена тиква – различни видове тиква са подходящи в зависимост от рецептата и сезона. Сезонът на множеството различни видове тикви е през лятото и есента. Зимните тикви узряват и се берат през есента. Един от тях е сортът Хокайдо, който е много популярен благодарение на ядливата си кора. Друг такъв сорт е маслената тиква, чиято кора също е ядлива. По-малките летни или градински тикви се събират в средата на годината, когато още не са узрели. Към тях спада тиквата спагети, чието име идва от месото ѝ, което при готвене се разпада на дълги влакна. Поради високото съдържание на вода, тиквата съдържа малко калории, но пък ценни фибри, които подпомагат храносмилането. Освен това тиквата съдържа много хранителни вещества, от които организмът се нуждае, като например калий, витамин А и каротеноиди. Знаем ли, че тиквичките принадлежат към семейството на тиквите? Това е тиквата, която можем да изберем, ако ни е нужно ниско съдържание на въглехидрати – трябва да използваме белачка, за да отстраните нишестето от тиквичките и да спестим въглехидрати, докато им се наслаждаваме пълноценно.
Ето какво е нужно да направим за да приготвим тиква
Вярно е, че тиквите са вкусни, но понякога могат да бъдат малко упорити. Беленето и рязането на зеленчуците може да бъде доста трудно при някои сортове, особено когато става въпрос за рязане на по-големи плодове. Трябва да направим следното – първо разрязваме тиквата наполовина с остър нож и отрязваме дръжките. Сега половинките могат да се обелят, като се поставят върху дъска за рязане с ножа отгоре надолу. Изстъргваме влакната и семената с лъжица. Можем да овкусим тиквените семки с малко сол и черен пипер и да ги изсушим за една нощ върху хартия за печене – така ще имаме лека закуска за междинно хранене. Ако използваме директно само част от тиквата, другата половина можем да съхраняваме необелена в хладилника и да я използваме в рамките на няколко дни.
Съвет – ако изобщо имаме някакви проблеми с разрязването на тиквата наполовина, първата стъпка е да се обърнем уверено към фурната, за да приготвим печена тиква. Можем да изпечем тиквата цяла на 150 градуса в продължение на не повече от половин час, след което можем лесно да я нарежем. По-малките тикви могат просто да се варят за кратко на водна баня. Ако искаме да избегнем изцяло обелването, можем да изберем сортове с ядлива кора. Сред тях са Хокайдо и маслената тиква – просто измиваме добре тиквата, изрязваме всички петна и я приготвяме според рецептата.
Търсим екстравагантни тиквени рецепти? Тук предлагаме 10 креативни идеи!
Никой не отказва топла крем супа от тиква, печена тиква или тиквени кюфтета. Освен тиквена крем супа съществуват и други рецепти с тиква, които са толкова оригинални, че вероятно никога не сме ги приготвяли или хапвали преди. Ако искаме да изненадаме не само собствения вкус, но и семейството или гостите си, за разнообразие можем да опитаме тези десет най-добри идеи за фантастични рецепти. След като изпробваме, удоволствието е гарантирано!
Оранжеви топчета
Аранчините произхождат от сицилианската кухня. Наричат ги „малки портокали“ заради тяхната форма и цвят. Пържените оризови топчета с яйце и пармезан са с обилна плънка, обикновено пълнени с месо. Тук ги предлагаме като вегетарианска версия с тиква Хокайдо. Сервират се топли и могат да бъдат необичайно предястие за една вечеря в италиански стил.
Да опитаме с бисквитено тиквено роло
Често тиквата е главното действащо лице във вегетарианските ястия и се справя безпроблемно без месен или рибен компонент. В тази рецепта тя играе две роли – като хрупкави тиквени семки в пълнежа от крема сирене, пресни билки и вкусна пушена сьомга и като тиквено пюре в тестото за бисквитена торта. Съвет – рулото се съчетава отлично с полска салата с дресинг от масло от тиквени семки.
Затопля през студените дни
Тиквата с ньоки или талиатели винаги е добра комбинация, но и самата тиква може да се оформи като паста, при това с по-малко въглехидрати. В съчетание със сладки или обикновени кестени се създава уникално ястие. Съвет – ако желаем, можем да си спестим беленето на спирали и да използваме директно тиквени спагети. При готвене месото се разпада на тиквени спагети.
Лесно за вегани
Вместо с доматен сос, тестото за пица в тази рецепта се намазва с тиквено пюре. С ябълка и лук отгоре, гарнирани с настъргано веганско сирене, тази комбинация е привлекателна не само за веганите. Ако сами приготвяме тиквеното пюре, можем да приготвим по-голямо количество директно и да го замразим.
Един за всички
Перфектна за споделяне и вземане в ръка е тиквената торта, състояща се от много малки торти. Ето защо тя е чудесна възможност за всички събития на открито, когато нямаме чинии със себе си и искаме да хапнем нещо сладко към чая от термоса.
Време е да сплетем плитка
Готовото тесто за пица е универсално. Тази рецепта е проста, но същевременно и сложна, защото тестото се усуква на плитка. С леката си карамелена нотка от кленовия сироп, сплетеният тиквен козунак е чудесно допълнение към есенна салата с козе сирене или като специална гарнитура към тиквена супа.
Идеално за тропически температури
Всеки, който някога е ял тиквено къри знае, че комбинацията от тиква и кокос е прекрасна на вкус. Влажното тесто, изпълнено с подправки, е балансирано от кремообразен топинг от крема сирене в този специален сладкиш.
Елегантен десерт
В тази бърза рецепта тиквата нито веднъж не се добавя към тестото и не е необходимо да се пече или да се пасира предварително. Крушите и тиквените клинове са разположени върху основата от крехко тесто с освежаващ крем от извара, който се приготвя по време на печенето.
Освежаващо
Тиквата невинаги трябва да се сервира топла, а в това смути с манго тя дори се сервива сурова. Тиквата Хокайдо, включително кората ѝ, може да се обработва и консумира сурова, а маслените тикви и тиквата мускат също могат да се консумират сурови.
Горещо и устойчиво
А топли тиквени напитки, различни от тиквеното лате с подправки? Има такива. Например напитката с карамфил и канела предвещава прехода от сезона на тиквите към зимата и коледния сезон.