Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

3D принтиране на хранa

Принтиране на храна? Да, възможно е. 3D принтерите могат да принтират храни в зададени форми. Специални образци дори правят месо, което напълно имитира влакнестата структура на истинското. Пържолата от принтер ще се превърне в заместител на животинската, ако изследванията и експериментите в тази област постигнат набелязаните цели. Тук ще научиш повече за тези специални принтери.

Парче сурово говеждо месо, нарязано на черен фон, задният план също е черен.
© HLPhoto – stock.adobe.com

Съдържанието на страницата накратко

  • Хранителните продукти могат да бъдат пресовани в нови форми чрез 3D принтиране.
  • За хора с проблеми в дъвченето, за вегани или в сладкарници – прилагането на иновацията е полезно в много области.
  • За лична употреба тези устройства представляват малка хитрост за любители готвачи и пекари.
Определение

3D принтирането предлага повече възможности, отколкото можем да си представим

3D принтирането на храни е интересно не само защото може да възпроизвежда текстури и структури. По отношение на пестенето на ресурси то е сериозна технология на недалечното бъдеще. Може би до няколко десетилетия на пазара ще се появи първият модел за дома, който ще преработва храна, която иначе би отишла в кофата за боклук. Тук ще научиш повече за потенциала на тези специални 3D принтери да променят нашия живот.


Функция

Как изобщо работят 3D принтерите?

Първите 3D принтери са разработени през 80-те години на миналия век. Оттогава са настъпили много промени – вече от няколко години тази технология се използва в индустрията и медицината, например за производство на импланти или протези по поръчка. По време на този процес триизмерният обект се изгражда и втвърдява слой по слой, като се използва компютърен модел или 3D сканиране. Използваните материали варират от пластмаси и смоли до метал и керамика. Накратко – всеки материал, който може да бъде приведен в гъвкаво състояние и след това отново да премине в твърдо. Получените обекти могат да бъдат отпечатани, включително функциониращи такива, като панти, винт с гайка или ножица. 

3D принтерите вече се срещат и в някои частни домове, където се използват като интересни технически приспособления. Тези по-малки модели, чиято цена се движи в трицифрения диапазон, могат да се справят с отпечатването на играчки или малки декоративни предмети. Важно предупреждение за любителите на технологиите – за разлика от устройствата за промишлена и търговска употреба, тези за ползване в дома не са съвместими с 3D скенери. Рендерирането, т.е. прехвърлянето на 3D модели в 2D изображения, също обикновено не е възможно при домашни 3D принтери. Вместо това 3D моделите могат просто да се изтеглят онлайн като шаблони за печат.  


Приложение

Принтер за храна – не просто мечта за бъдещето, а реалност

3D принтирането на хранителни продукти работи по подобен начин на принтирането на нехранителни продукти. Вместо пластмаса, тук се оформя разтопен шоколад или приготвени и пасирани храни. Принтирането на храни не е само мечта на бъдещето – храни от принтер вече се използват в различни области на хранително-вкусовата промишленост. Стартъп компания, която в момента продава 3D принтери за храна за домакинствата, първоначално има за цел да намери по-привлекателни начини за оформяне на пюрета за хора със затруднено дъвчене. кашата от грах се превръща в мек грах, кашата от моркови се превръща в меки моркови. Въпреки променената текстура, целта е да се имитира оригиналната форма на ястието. Такива ястия от 3D принтера някой ден ще бъдат сервирани в старчески домове. На практика, обаче, тази технология не е получила широко разпространение, тъй като процесът все още не е достатъчно бърз. Производството на изкуствени броколи отнема няколко часа. Освен това, за разлика от шоколадовата глазура, която се втвърдява отново сама след разтопяване, храната от броколи придобива твърда консистенция само чрез добавяне на желиращи агенти и други сгъстяващи вещества.


Месо

Бъдещ проект – пилешки хапки от принтера

Създаването на заместители на месо за вегетарианци, които не искат да се лишат от консистенцията му, т.е. от усещането за месо, също има своя голям потенциал. Веган заместителите на месо обикновено се правят първо под формата на каша, което ги прави идеални за обработване с 3D принтер. Израелски стартъп произвежда специална форма на вегански алтернативи на месото с помощта на 3D принтер. Съставките не са необичайни – те работят с растителни протеини, вода, мазнини и др. Продукцията обаче е вълнуваща – процесът на принтиране се използва, за да се добие реалистична структура на влакната, така че при консумация не само вкусът, но и текстурата на продукта да наподобява тази на месото. Така можеш спокойно да похапваме веган продукт, който по нищо не се различава от животинското месо. 3D принтираните пържоли, шишчета и филета вече са включени в менюто на веганските ресторанти в някои големи европейски градове.


Домашна употреба

Принтирана храна – кога ще имаме принтер за храна у дома?

Голям принтер за храна, през чийто дюзи преминава тесто и се получава палачинка във формата на Айфеловата кула върху черна повърхност.
© mari1408 – stock.adobe.com Принтерите за храна се предлагат в широка гама от модели. Един американски модел, например, произвежда палачинки в различни форми, например Айфеловата кула.

Дали някой ден всяко едно домакинство няма да разполага с 3D принтер за храна в кухнята си? Това все още е една далечна мечта. Благодарение на свойствата на съставките обаче доста видове сладки храни могат лесно да бъдат отпечатани. Компаниите от сладкарската промишленост могат да принтират детайли като надписи или декоративни елементи от шоколад или марципан. Творчеството не познава граници – една американска компания е разработила PancakeBot. Този специален принтер за храна има дюза, която рисува мотиви с палачинково тесто, например Айфеловата кула. Междувременно има производители на устройства за частно ползване, които могат да произвеждат сладки хранителни продукти, например захар, шоколад, марципан и фондан, но също и тестени изделия.


Устойчивост

Технологии от бъдещето за повече устойчивост

Както виждаме, храната от 3D принтер не е просто вълнуващ трик или прищявка. Тази нова технология вече има редица полезни приложения и нейният потенциал далеч не е изчерпан. Млад предприемачески екип от Нидерландия например проучва устойчивото рециклиране на хранителни отпадъци и разучава възможността за 3D принтиране. Техният стартъп използва продукти като презрели плодове и меки зеленчуци, но също и застоял хляб. Те се стриват на прах и се превръщат в паста, която може да се използва за приготвяне на нови ястия. След това принтерът създава компютърно генериран дизайн. Това се прави не само за да се предотврати разхищението на храна, но и за да се създадат привлекателни форми, които не биха били възможни със средствата на традиционната или дори на молекулярната кухня.