Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Протеиновите шейкове стават перфектни с тази рецепта

Да си направим сами протеинов шейк не е никак трудно. Хубавото е, че можем да го смесваме у дома и сами да решаваме какво да сложим в него. С или без протеин на прах – няма правилно или грешно решение. В тази статия ще научим как да си приготвим богата на протеини и вкусна напитка от естествени съставки. Освен това ще се убедим, че можем да разнообразяваме нейния вкус при приготвянето.

Върху светла повърхност се вижда малка дървена дъска, а върху нея има две чаши, пълни с бананов протеинов шейк. Отляво и отдясно на дъската има два банана, малка купичка с извара и златна лъжица.
© Kaufland

Кратко съдържание на тази страница

 

  • Протеините играят основна роля при изграждането на мускулите. Ето защо протеиновите шейкове са особено популярни сред спортистите.
  • Тези шейкове могат да се приготвят с протеин на прах или от натурални съставки – с млечни или вегетариански продукти, в зависимост от начина на хранене.
  • Искаме да се насладим на собствен домашен протеинов шейк? Тук ще намерим вкусни рецепти, които можем да приготвим сами, както и някои интересни идеи как да ги разнообразим. 

 

Употреба

Защо протеиновите шейкове са толкова популярни 

Протеиновите шейкове за изграждане на мускули са много популярни сред професионалните спортисти и аматьорите. Причината за това е, че мускулите се нуждаят от протеини за растежа си. Това са протеини, които се съдържат в големи количества в месото, рибата и бобовите растения. Нуждаем от тях, за да живеем здравословно. Причината за това е, че по време на храносмилането белтъчините се разграждат на основните си градивни елементи – аминокиселини. Човешкото тяло има нужда от тях за регенериране на клетките, както и за изграждане на кожата, костите и мускулите. Някои протеини се произвеждат в организма, а други трябва да се набавят чрез храната. Тези, които тренират специално за изграждане на мускули, имат по-голяма нужда от протеини, тоест, аминокиселини, от които тялото може да изгражда мускули. С протеиновите шейкове като добавка към разнообразното хранене, осигуряваме на тялото си допълнителна концентрирана храна за изграждане на мускулите.

Организмът не може да произвежда сам някои протеини, поради което те трябва да се приемат с храната. Освен това рецептите за протеинови шейкове често играят роля в отслабването, когато се използват като част от диета с ниско съдържание на въглехидрати. Има много начини за включване на протеини в диетата – един от тях е протеиновият шейк. От нас зависи дали ще пием протеинов шейк за закуска сутрин, следобед или дори вечер. За онези от нас, които са отблъснати от мисълта да смесват прахове всеки ден – съществуват много вегетариански и вегански рецепти за вкусни домашни протеинови шейкове. В тази статия ще научим как се прави протеинов шейк.


Определение

Протеин на прах: Какво представлява суроватъчният протеин?

Наименованието „суроватъчен протеин“ се отнася до суроватъчния протеин, който често е в основата на протеиновите прахове. Това са протеини от суроватката, която е отпадъчен продукт от млякото при производството на сирене. Протеинът на прах може да бъде направен и от пилешки яйчен протеин, грахов протеин, соеви или конопени семена. Тези протеини на прах се предлагат в натурален вид или с различни вкусове. Ако спортуваме и се занимаваме с фитнес в нормални условия, обаче, не е нужно да разчитаме на протеини на прах. Вместо протеини на прах можем да използваме пресни естествени източници на протеини – от типа на извара, кашкавал и тофу. Някои идеи за протеинов шейк. Приготвянето на собствени протеинови шейкове е по-лесно и бързо, отколкото си мислите.


Източници на протеини

Протеинов шейк – можем да използваме следните източници на протеини 

Различни млечни продукти в буркани и бутилки, снимани от птичи поглед върху основа в светъл цвят, отчасти в дървена кутия с дръжка, в която има и сива кухненска кърпа.
© Kaufland Млякото и млечните продукти като извара, кисело мляко или сирене се характеризират с особено високо съдържание на протеини.

В основата на домашния протеинов шейк за мускулна маса, разбира се, е протеинът. Що се отнася до съставките, имаме различни възможности за постигане на високо съдържание на протеини. Особено популярни са следните млечни продукти:
 

  • Извара или нискомаслена извара
  • Котидж сирене
  • Мляко или обезмаслено мляко
  • Кисело мляко или гръцко кисело мляко
  • богат на протеини скир
  • Мътеница


Въпреки че много рецепти се основават на мляко или млечни продукти, можем лесно да си приготвим вегански протеинови шейкове, като използваме алтернативи на растителна основа. Спортистите и културистите, които са вегани, обикновено се обръщат към соевите продукти за приготвяне на свежи вегански протеинови шейкове. Причината за това е, че соята не само има по-високо съдържание на протеини от другите бобови растения, но е подходяща и за безглутенова диета и съдържа полезни ненаситени мастни киселини. Източникът на протеини във вегетарианския протеинов шейк може да бъде растително кисело мляко или растителен соев скир, който е особено богат на протеини, както и вегетарианският му аналог. Тофуто също може да осигури протеини за проеиновия шейк. Можем да използваме копринено тофу, което има кремообразна текстура, за да получим хомогенен резултат, или натурално тофу, ако разполагаме с мощен блендер.


Съставки:

Кои съставки правят протеиновия шейк специален?

Протеинът е най-важната съставка на протеиновата напитка, но млякото или тофуто сами по себе си не са достатъчно за шейк. С ценните въглехидрати и мазнини не само придаваме на напитката вкусен аромат, но и добавяме други важни хранителни вещества. Как да си направим протеинов шейк? Следва списък с храни, които са подходящи за това.

  • Овесените ядки или амарантът са добър избор, защото овесът и амарантът съдържат ценни фибри, които подпомагат метаболизма, както и допълнителни протеини. 
  • Бананите придават на шейка оптимална текстура, ароматен вкус, съдържат фибри и като цяло са добър източник на енергия преди и след тренировка.
  • Горските плодове са популярни в рецептите за протеинови шейкове, защото са нискокалорични, имат приятна сладост, богати са на антиоксиданти и придават на шейка страхотен цвят.
  • Спанакът, савойското зеле, копърът, чушките или краставиците, но също и пресните билки като магданоз, босилек или мента, са богати на витамин С и вторични растителни съединения и могат да овкусят протеиновите шейкове, особено ако ги обичаме пикантни и свежи.
  • Варените зеленчуци, като напр. варени картофи, сладки картофи или тиква, също са под въпрос, ако искаме да приготвим истински засищащ шейк с богати на хранителни вещества въглехидрати.
  • В протеиновия шейк не бива да липсват и здравословни мазнини, например от ленено семе или зехтин, тъй като те осигуряват по-добро усвояване на витамините и минералите. Друг добър източник на мазнини е авокадото.
  • Други източници на добри мазнини са ядките, семената и маслодайните култури. Ако блендерът не работи с ядки, можем лесно да използваме ядкови пюрета, например масло от кашу, бадемово или фъстъчено масло.
  • Семената от лен и чия съдържат не само ненаситени мастни киселини, като ценните омега-3 мастни киселини, но и протеини и голяма доза фибри. 
  • За добавена сладост можем да използваме плодове и горски плодове или мед, кленов сироп или сироп от агаве. 
  • Можем също така да добавим подправки към шейка, ако искаме да придадем допълнителен вкус на напитката. За целта са особено подходящи канела, ванилия и малка щипка кардамон, карамфил или индийско орехче в смлян вид.

Рецепта

Протеинов шейк с банани – нашата рецепта за ремикс

Този протеинов шейк съдържа всичко – в чашата влизат не само прясно мляко, нискомаслена извара и банан, но и ябълка и лимон. Това придава на напитката тръпчива свежест. Съвет – ако обичаме сладко, можем да добавим към шейка и шепа горски плодове. Най-хубавото в тази рецепта за протеинов шейк е не само колко бързо се приготвя, но и привлича вниманието. Да започваме: Можем да извадим списъка за пазаруванe, да разбъркваме и да пием!


Съвети

Как да спестим време при приготвяне и сервиране

Раменът изисква определено време за приготвяне, но е идеалната храна за душата за дъждовните вечери. Приготвянето на бульон, особено на тонкоцу, отнема много време. Ако трябва да го направим бързо, готов зеленчуков или пилешки бульон е добра алтернатива. Печеното свинско шкембе също се нуждае от време във фурната. Вегетарианските и веганските ястия рамен се приготвят бързо. Като източник на протеини в тях се използва тофу, съчетано със съставки като спанак, джинджифил и настъргани моркови, а по-класическите съставки като гъби шийтаке, водорасли и ламинария, разбира се, също са на растителна основа. Докато бульонът се загрява, можем да приготвим или задушим гарнитурите и да сготвим макароните (като ги оставим на тих огън). Слагаме юфката в купа заедно с нужните добавки, заливаме ги с горещата супа и сме готови! Най-добре е да приготвим бульона за рамен в големи количества и да замразим част от него. Във фризера той се съхранява до три месеца, така че лесно може да се разпредели за един човек. По този начин можем бързо и лесно да приготвим порция, когато ни се прииска да хапнем рамен.