Ягодова лимонада
Продукти (1 чаша)
| 1 /2 кг | ягоди | 
| 230 мл | лимонов сок | 
| щипка сол | |
| 300 грама | захар | 
| 300 мл | вода | 
| газирана вода за разреждане | |
| лайм и мента за декорация | 
Приготвяне
- 1
 
Водата и захарта се сипват в касерола и се варят, докато захарта се разтопи. Съдът се маха от огъня и сиропът се оставя да се охлади.
- 2
 
Ягодите се почистват и смилат в блендер. Изтисква се сокът от лимоните.
- 3
 
В подходящ съд се разбъркват ягодовото пюре, захарният сироп и лимоновият сок. Добавя се щипка сол. Този ягодов концентрат може да се съхранява в хладилник до седмица. За по-силен цитрусов аромат може в него да се накиснат тънки резени лайм или лимон.
- 4
 
В подходяща чаша се слагат няколко кубчета лед, чашата се пълни до половината с ягодовия концентрат и се допълва с газирана вода.
- 5
 
За украса в чашата може да се сложат тънки парчета ягоди, а на ръба да се декорира с резен лайм и мента.