Супа топчета
Продукти (4 порции)
| 250 г | кайма смес |
| 1 к. ч. | ориз |
| 1 | яйце |
| 5 стръка | магданоз |
| 1 глава | лук |
| 1 ч. л. | чубрица |
| 1 | моркова |
| 50 г | корен целина |
| 300 г | консервирани домати |
| 2 стръка | целина |
| 1 /2 ч. л. | сол |
| брашно за овалване |
за застройката:
| 3 с. л. | кисело мляко |
| 1 | жълтък |
Приготвяне
- 1
Каймата се омесва с 1/2 от ориза, яйцето, 3 стръка нарязан на ситно магданоз, 1/4 настъргана на ренде глава лук и 1/2 от чубрицата, посолява се и се оформят топчета, които се овалват в брашно.
- 2
В тенджера с 2 л студена вода се слага останалият нарязан на ситно лук и се добавят нарязаните на кубчета морков и целина. Посолява се, оставя се да кипне и се вари на тих огън 15 минути.
- 3
След това се поставят набрашнените топчета и обелените и нарязани на ситно домати и се вари още 15 минути. Прибавя се останалият ориз и 5 минути преди тенджерата да се отстрани, се поръсва с останалата чубрица и наситнените листа целина.
- 4
Киселото мляко се разбива с жълтъка и в получената смес се сипват на тънка струя 3 черпака от бульона, като непрекъснато се разбърква.
- 5
Супата се сваля от огъня, застройва се и се сервира поръсена с останалия наситнен магданоз.