Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Гъша мас – спред за хляб

Мазнините играят основна роля кухнята. Вкус и аромат, които неминуемо допринасят във всяко сладко и солено ястие, от салатата, през супата и задушеното, до сладоледа и чийзкейка.  

Полезна информация

Гъшата мас притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на прясна гъша мас

Гъшата мас е леко жълтеникава и впечатлява с ароматния си вкус. За производството ѝ е необходима мазнина от гъши дроб (подкожна мастна тъкан на гъската). Точката ѝ на топене е сравнително ниска – 25 градуса Целзий. За да се получи твърда консистенция, тя трябва да се охлади. Възможно е също гъшата мас да се смеси с други мазнини, например свинска мас или говежда лой, за да се постигне по-висока температура на топене. Смесената мас се обозначава по съответния начин на опаковката. Тя се характеризира със съдържание на ненаситени мастни киселини. Делът на полиненаситените мастни киселини е около 58%, на полиненаситените мастни киселини – около 11%, а на наситените мастни киселини – около 28%.


Произход

Откъде произхожда гъшата мас?

Гъшата мас е добре познато ястие в Померанската кухня, където често се използва като спред. При традиционния начин на приготвяне, суровата гъша мас се накисва за една нощ в купа с лук. Този процес се повтаря няколко пъти, накрая се изсушава върху дъска и се обработва допълнително. Сланината се смила с месомелачка, смесва се с настърган лук и подправки в тенджера и се приготвя.


Сезон

Каква е сезонността на гъшата мас?

Гъшата мас се предлага в магазините през цялата година, но е особено търсена през коледния сезон.

Нашите оферти за млечни продукти и мазнини

Валидни от 20.05.2024 до 26.05.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва гъшата мас и как се съхранява?

Детайлно изображение на прясна гъша мас

Най-простата употреба на гушата мас е като спред върху филия хляб. Можем да я използваме и като основа за сосове или да я добавим при приготвянето на червено зеле. Домашно приготвената гъша мас може да се съхранява в продължение на месеци, а неотворената гъша мас, закупена в магазина – дори за по-дълъг период. Основно изискване за дълъг срок на годност е достатъчното осоляване.


Съставки

Ето какво съдържа гъшата мас

Съдържащите се в гъшата мас полиненаситени мастни киселини са известни още като омега-3 мастни киселини. Ако гъската е отглеждана на свободна паша, съотношението на мастните киселини се променя в полза на полиненаситените мастни киселини.

Хранителна стойност
 

ккал: 896 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 99,5 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 2,7 мг

 

Минерали

 

Калций: 1 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 1 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 5 мг