Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Микрооранжерия с екологично чисти подправки в Kaufland

Kaufland България е първият ритейлър у нас, който предоставя на своите клиенти възможността да наблюдават растежа и в последствие – да закупят своите подправки от микрооранжерия, инсталирана директно в магазините ни.

Микрооранжериите в магазините на Kaufland се реализират по т.нар. технология „вертикално земеделие“, Тя дава възможност да се разкрие пълният хранителен потенциал на растенията, свеждайки до минимум използването на природни ресурси за отглеждането им. Около 3 седмици е периодът, в който засадените в оранжерията семена се превръщат в растения, готови за консумация. При вертикалното земеделие растенията се отглеждат на рафтове на много нива. Това значително оптимизира площта и ресурсите. Така например оранжерията в Kaufland заема само 1,7 кв. м., но със своите 5 нива се превръща във ферма от 8 кв. м, в която се отглеждат едновременно 560 растения.

Предимствата на подправките, отгледани в микрооранжериите в Kaufland

  • Подправките в оранжерията са винаги свежи и качествени и растат пред очите ви
  • Подправките се отглеждат в екологично чиста среда, без никакви торове и нитрати
  • Подправките се отглеждат в 100% SMART контролирана среда, при оптимални за растежа условия: температура, влажност, светлина, напояване и подхранване с нутриенти.
  • Подправките се отглеждат от органични (италиански) семена.

Подправки, отгледани без въглеродни емисии

Вертикалното земеделие е предназначено да отговори на глобалните нужди от устойчивост, а именно драстичното намаляване на потреблението на вода и изискванията за земя за селското стопанство.

  • консумацията на вода за отглеждането на растенията е намалена с над 95%
  • 0 CO2 емисии от транспортиране на подправките
  • 0 замърсяване на подземните води или почвата
  • 0 замърсяване от допълнителна климатизация

 

Smart технологии

 

Иновативната микрооранжерия работи изцяло с интегрирани smart системи. Чрез тях се осигуряват денонощен контрол и оптимални условия за растеж на подправките. Въпреки това всяка наша оранжерия има и отдаден на каузата градски градинар.

Технологии за отглеждане, акредитирани по международния стандарт Global GAP

Как работят микрооранжериите?

 

Специалният градски градинар на Kaufland има грижата да наблюдава процеса по отглеждане на растенията, като всяка седмица променя мястото на растенията в оранжерията.

На най-ниското ниво в оранжерията са поставени най-младите растения. Всяка седмица те се изместват на по-горен ред.

Достигналите най-пълна зрялост растения се изнасят на регала пред оранжерията, откъдето всеки клиент може да избере своята подправка.

Как да използваме подправките от микрооранжерията?

 

Препоръчително е подправките да се използват за директна консумация – след премахване на кореновата система и измиване с чиста вода. Свежестта на растението може да бъде запазена между 3 и 5 дни, ако то е натопено в чаша с вода и отглеждано при стайна температура и оптимална дневна светлина.

За любителите на домашно градинарство споделяме, че подправките мога да се използват и за разсад, който да се засади в саксия в дома или в градината.