Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Kaufland София Полумаратон

Kaufland София полумаратон се завръща за четвърта поредна година! Едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата ще се проведе на 15 май 2022 година, заедно с безплатното състезание за ученици “RUN4EU”.

Трите дистанции и специалната щафета за ученици, които са част от спортното събитие са подходящи както за активни и запалени бегачи, така и за начинаещи спортисти, за семейства, за деца и ученици - за всеки, който е решил да започне да води по-активен начин на живот.

Регистрацията за събитието вече започна и всеки, който желае да участва, може да се запише за участие тук. Виж карта на трасето тук.

Kaufland София Полумаратон

Отворени тренировки

Трябват ти повече от чифт удобни обувки и мотивираща музика, за да пробягаш успешно 21 километра . Нужна е добра физическа подготовка и интензивни тренировки. За да сме полезни при последното, в неделите преди големия старт организираме отворени тренировки с професионален треньор по лека атлетика. Те ще ти покажат как да загряваш и разпускаш, как да подобряваш техниката си. Ще те консултират така, че безпроблемно и с удоволствие да преминеш по трасето на Kaufland София полумаратон.

Очакваме те в 9:00 часа на паркинга на Kaufland, намиращ се на столичния булевард "Ген. Тотлебен" 36 (в близост до УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов") на: 30.04 и 08.05.


"Без пластмаса за еднократна употреба" - каузата и на тазгодишното събитие

Наред с идеята за активен начин на живот, за трета поредна година Kaufland София полумаратон ще премине и под каузата "Без пластмаса за еднократна употреба". Сред мерките, които ще предприемем в тази посока по време на събитието, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и още.

Каузата на състезанието е поредна стъпка от 360-градусовата стратегия за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, която Kaufland прилага. Стратегията REset Plastic е създадена и разработена от Schwarz Group и предвижда конкретни мерки за предотвратяване използването на пластмаса.

Oще за мерките ни за борбата срещу пластмасата можеш да научиш тук.


Pasta Party

В деня преди маратона Kaufland организира Pasta Party за всички участници в Kaufland София Полумаратон. Очакваме те в събота, 14.05., от 17:00 до 19:00 часа в експо зоната. Наслади се на вкусна паста, приготвена със свежи продукти от Kaufland, и се зареди с енергия, необходима на всички шампиони. Не забравяй талона за партито от стартовия пакет, който се получава при регистрацията за маратона. Добър апетит и успех!


Паста или салата - Как въглехидратният запас помага за още по-добро представяне

Добрият въглехидратен запас е сред важните компоненти за постигането на по-високи резултати. Повечето бегачи знаят, че преди голямото тичане е добре да похапнат паста, ориз, картофи или друга храна с високо съдържание на въглехидрати. Те са чудесен източник на енергия, а без нея трудно се пробягват заветните километри.

 

Малко наука

Когато ядете купа със спагети, по-голямата част от въглехидратите се съхраняват като гликоген в мускулите и черния дроб. Гликогенът е най-лесно достъпният източник на енергия в тялото, но далеч не е и единственият. По време на продължително тичане организмът изгаря както гликоген, така и мазнини. За последните обаче тялото трябва да работи по-усилено, за да сe превърнат те в гориво.

Може ли и без него?

Не всяко натоварване изисква по-висок въглехидратен запас. При по-късите разстояния като 5K или 10K е малко вероятно да изчерпите горивото в мускулите си за времето, в което тичате. Но ако бягането е по-дълго от 90 минути е добре да помислите за бързи източници на енергия.

 

Кои храни са подходящи?

Пастата, овесените ядки, киселото мляко и фрешовете са лесен за храносмилане вариант. Много плодове са с високо съдържание на въглехидрати, но и с високо съдържание на фибри. Те от своя страна могат да доведат до стомашни неприятности в най-неподходящия момент. Храните с високо съдържание на мазнини като масло и сирене, както и тези, които съдържат големи количества протеини, засищат бързо, но при тях усвояването от организма се случва значително по-бавно. Това може да доведе до тежест и неразположение.

 

А количествата?

Еднократно високовъглехидратно хранене не може да предостави на мускулите всичкия гликоген, от който се нуждаят при високо натоварване. Добре е да започнете с въглехидратното хранене два или три дни преди състезанието. Специалистите препоръчват консумация на около 4 грама въглехидрати за всеки килограм телесна маса.


Спорт преди или след закуска?

Спортът преди закуска разделя атлетите на два лагера. Кой е прав? Трябва ли да се закусва преди спорт или не? Какви предимства може да има тренировката на празен стомах и кога е по-добре да се хапне предварително.

Гликогеновите резерви и ползата от тях

Сутрин запасите от въглехидрати, т.нар. гликогенови резерви, са почти изчерпани. Защитниците на сутрешния спорт без хранене виждат решаващата полза в това. Ако запасите от въглехидрати са окончателно изчерпани от физическата активност на сутринта, метаболизмът прибягва към запасите от мазнини.

При ниско ниво на инсулин, когато няма нито захар, нито друга енергия в тялото, изгарянето на мазнините работи на високи обороти. Това в спорта преди закуска означава, че в мускулатурата първо се мобилизират свободните мастни киселини. По този начин, тлъстините по корема и краката не се топят автоматично.

Но въпреки това, чрез тренировка с празен гликогенов резерв, тялото се приучава да изпразва този резерв по-бавно. Наличната енергия се използва по-добре от тялото, а това помага в дългосрочен план и при отслабване.

Възможни опасности от спорта на гладно

Противниците на тренировките на празен стомах виждат в липсата на енергия опасност за спортистите. Въпреки че признават, че спортът на празен стомах изгаря повече мазнини, за сърдечно-съдовата система има повишено натоварване, което може да се отрази негативно.

Освен това, без въглехидрати тялото се изморява – захарта пада, наличен е недостиг на вода. Стига се до виене на свят и когнитивни нарушения. От физическите усилия при спорт преди закуска, гладът става още по-голям от обичайното. За да се намали теглото, решаващ е отрицателният енергиен баланс: консумирах ли по-малко енергия, отколкото изразходвах?

Когато начинаещите в спорта си зададат въпроса, дали трябва да закусват, отговорът е: да, по-добре преди спорт. Другояче стоят нещата при тренираните спортисти - те имат достатъчно енергия и без закуска.

Тренирай метаболизма на мазнините

Спортът преди закуска не трябва да бъде стандарт. Който тренира редовно, спокойно може да прави кратък тренинг веднъж в седмицата преди закуска. Така приучаваме постепенно своя метаболизъм на мазнините.

Който категорично не може да бъде активен на празен стомах, но все пак иска да тренира своя метаболизъм на мазнините, трябва да направи малка закуска преди спорта. Банан и чаша вода или сок предотвратяват твърде ниското ниво на кръвната захар и дехидратацията.

 

 

 

 


Какво да хапнем преди бягане

 • лесно смилаеми храни
 • храни богати на белтъци – яйца, сирене, кашкавал
 • въглехидратната храна трябва да бъде ограничена, когато бягането е сутрин, защото трениращият може да има проблеми с глюкозата в кръвта, поради рязкото вдигане на инсулина в тялото
 • преди следобедна тренировка може да се вземе енергийно барче, банан или друг плод
 • въглехидрати като картофи, ориз и други могат да се приемат поне 2-3 часа преди тренировка. Те са най-подходящи за следобедните тренировки
 • всички бягащи, които искат да отслабнат, трябва да намалят приема на калории като цяло, за да могат да горят енергия от мастните си депа

Какво да хапнем след бягане

 • всички отслабващи трябва да ограничат приема на въхлехидрати като хляб, картофи, ориз, паста и др. Максимата "аз тренирах, мога да ям колкото искам" няма да доведе до резултати в отслабването
 • ако не сте вегетарианци, приемайте след тренировка месо във всякакви форми и видове. Не избягвайте мазното месо, мазнините са основна храна за ставите и сухожилията
 • приемайте много зеленчуци
 • в никои от случаите не консумирайте пакетирана храна като чипсове, снаксове и др. Всичко това влиза в кръвта и работещата мускулатура, т.е вие не давате нищо полезно на своето тяло, а просто едни "кухи калории"
 • консумирайте всякакви ядки, преди или след тренировка – няма значение. Повечето от тях са богати на мазнини, протеини и витамини, които са много полезни за спортуващия организъм

Вдъхновяващи цитати от известни бегачи

"Ако искаш да бягаш - пробягай миля. Ако искаш различен живот - пробягай маратон". Не сме го казали ние, а световноизвестният чешки лекоатлет Емил Затопек. Без значение колко километра ще изминеш, надбягай собствените си ограничения - в това се крие истинското удовлетворение. За да допринесем за твоята добра мотивация, събрахме няколко вдъхновяващи цитата от известни бегачи.

“Притеснението не води до никъде. Ако се притесняваш как ще се представиш, ти вече си изгубил. Тренирай усилено, бягай по най-добрия начин, на който си способен, а останалото ще се получи от само себе си.”

Юсейн Болт, лекоатлет, носител на осем златни олимпийски медала

“Тичай често. Тичай на дълги дистанции. Никога обаче не забравяй да тичаш за удоволствие”

Джули Исфординг, бивш олимпийски маратонец

“Важните битки не са тези за златните медали. Борбите вътре в нас - невидимите, неизбежни битки, които всички водим – те са от значение.”

Джеймс Клийвланд "Джеси" Оуенс, четирикратен олимпийски златен медалист

“Няма по-добър момент от този, когато намериш равновесие и хармония между бягането и живота. Тогава знаеш защо бягаш, както и, че не би могъл да живееш без това.”

Джоан Беноа, първата победителка в олимпийски маратон за жени през 1984 г.

“Никога не подценявай силата на мечтите и на човешкия дух. Потенциалът за величие живее във всеки един от нас.”

Уилма Рудолф, първата жена спечелила три златни медала на едни олимпийски игри

Тренировъчни програми

Бягането води до освобождаване на ендорфин – хормонът на щастието. Така този спорт подобрява емоционалното ни състояние, облекчавайки стреса в забързаното ни и натоварено ежедневие. И ако след това твърдение сме успели да те убедим, че е добра идея да се включиш в Kaufland София полумаратон, предлагаме ти и три тренировъчни програми, с които да подобриш представянето си.

5K - За начинаещи ентусиасти

Подходяща за хора, които не са бягали или бягат много рядко. Програмата цели постепенна подготовка на тялото, за да може човек да се справи с петкилометровата дистанция без контузии и с приятна емоция.

10К - За активни бегачи

Подходяща за хора, които спортуват и бягат активно. Целта на тези програми е да се избяга дистанцията от 10 километра за първи път или да се постигне по-добро лично време.
 

21К - За подобряване на представянето

Подходяща за хора, които редовно спортуват и бягат. Програмата цели да им помогне да надминат себе си като подобрят собствените си постижения на избраната дистанция от 21 км.
 

Ето и няколко важни съвета, които да спазваш по време на тренировка

© IgorVitomirov

Отделяй време за почивка

Може да смяташ, че ежедневната натоварена тренировъчна програма е най-добрата подготовка, но грешиш. Дните за почивка са за възстановяване както на тялото, така и на ума.


Тренирай с други хора

Груповите тренировки повишават мотивацията и помагат да се придържаш към тренировъчния план. Когато бягаш с други хора, които те окуражават, по-лесно ще постигнеш поставените цели.


Натоварвай се постепенно

Следвай тренировъчната си програма и увеличавай натоварването постепенно. Бягай поне три пъти седмично, разнообразявай маршрута и опитай да бягаш и по терен с наклон. Всяка седмица увеличавай дистанцията за тренировка с не повече от 10%.


Важна информация

От съображения за превантивна защита на потребителите Kaufland изтегля следния продукт:

SPICE & SOUL
Мултифункционално ренде
Баркод 4337185869136