Вкусни онигири – съвети и рецепти за японски оризови топки
Съдържание на тази страница накратко
- Онигири са японски оризови топки, които стават все по-популярни и в други части на света.
- Тук можем да разберем по какво онигири се различава от суши.
- Ще научим също как да приготвяме тези оризови топки у дома.
Онигири или суши – това е разликата
Онигири прилича на суши, но има и разлики, особено в приготвянето на ориза. Докато оризът за суши се овкусява с оризов оцет, сол и захар, оризът за онигири само се осолява. Освен това една порция е значително по-голяма и същевременно по-евтина от порция суши. В Япония възрастните обичат да ядат оризовите топки по време на обедната си почивка, а децата често ги носят в училище като закуска. В това няма нищо учудващо – топките ориз с пълнеж са много засищащи.
Впрочем: Знаете ли, че най-добрият начин да ядете онигири е с пръсти? Оризовите топки със соев сос или дип могат да се ядат с пръчици, точно както и сушито.
Онигири – оризовите топки са много здравословни
Съдържа предимно въглехидрати. Колко здравословна е тази японска закуска зависи от рецептата и точния пълнеж. Рибата обикновено осигурява здравословни омега-3 мастни киселини, а зеленчуците и плодовете – множество различни витамини. Ако целта ви е да отслабнете, по-добре е да изберете по-нискокалорични ястия.
Ето колко дълго могат да се съхраняват
Срокът на годност зависи от рецептата и пълнежа. Ако съдържат сьомга, риба тон или месо, не съхранявайте японските оризови топки в хладилник в продължение на повече от един ден. Не ги съхранявайте в хладилник за по-продължително време, тъй като оризът може бързо да се втвърди и японските оризови закуски вече няма да са вкусни.
Рецепта за оризови топки – как да си ги направим
Лесно можете да си приготвите японските лакомства с ориз, тъй като в сравнение с много други ястия, не е необходимо да ги готвите дълго. Въпреки това ще ви е необходима малко интуиция, особено в началото. Най-добре е да използвате ориз за суши, който е лепкав и лесно му се придава желаната форма. Съществуват много рецепти, но общото правило е, че всичко вкусно е позволено. Спокойно се поддавайте на творческите си импулси при приготвянето на пълнежите. За тези, които все още не са решили, предлагаме тази рецепта.
За 4 порции са ви необходими:
- 400 грама ориз за суши
- 200 грама сьомга
- 1/2 краставица
- 1 авокадо
- 3 супени лъжици оризов оцет
- 1 чаена лъжичка тръстикова захар
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 2 до 3 листа водорасли нори
Да започваме:
- Измийте добре ориза, отцедете го в сито и го сварете според указанията на опаковката.
- Междувременно нарежете авокадото, краставицата и сьомгата на малки кубчета, а листата от водорасли нори – на правоъгълници.
- Смесете оцета, захарта и солта в тенджера. Загрейте сместа за малко и разбърквайте до разтваряне на захарта.
- Махнете ориза от котлона и го прехвърлете в купа. След това разбъркайте сместа с оцет.
- За да оформите ориза, можете да използвате специални формички. Ако не разполагате с такива, просто използвайте ръце.
- Измийте и натъркайте с малко сол.
- След това разстелете порция ориз в отворена длан и поставете в средата парче сьомга, авокадо и краставица.
- Покрийте съставките с пласт ориз и притиснете всичко, така че да заеме триъгълна форма.
- Поставете оризовите топки или триъгълници върху лист водорасли нори и ги притиснете от двете страни. Добър апетит!