Вкусни онигири – съвети и рецепти за японски оризови топки
Съдържание на страницата накратко
- Онигири са японски оризови топки, които стават все по-популярни и в други части на света.
- Тук можеш да разбереш по какво онигири се различава от суши.
- Ще научиш също как да приготвяш тези оризови топки у дома.
Онигири или суши – каква е разликата?
Онигири прилича на суши, но и се различава от него, особено по начина на приготвяне на ориза. Докато оризът за суши се овкусява с оризов оцет, сол и захар, този за онигири само се осолява. Освен това една порция от него е значително по-голяма и същевременно по-евтина от порция суши. В Япония възрастните обичат да ядат оризовите топки за обяд, а децата често ги носят в училище като междинна закуска. В това няма нищо учудващо – топките ориз с пълнеж са много засищащи.
Между другото, знаеш ли, че най-добрият начин за ядене на онигири е с пръсти? Оризовите топки със соев сос или дип могат също така да се ядат с пръчици, точно като сушито.
Ето колко дълго могат да се съхраняват
Срокът на годност зависи от рецептата и пълнежа. Ако съдържат сьомга, риба тон или месо, не съхранявайте японските оризови топки повече от един ден. Не ги оставяй в хладилник за по-продължително време, тъй като оризът може да се втвърди и вече няма да са вкусни.
Рецепта за оризови топки – как да си ги направим
Лесно можеш да си приготвиш японските оризови топки, тъй като готвенето им не отнема много време. Въпреки това ще ти е необходима малко интуиция, особено в началото. Най-добре е да използваш ориз за суши, който е лепкав и лесно се оформя в желаната форма. Съществуват много рецепти, но общото правило е, че всичко вкусно е позволено. Спокойно се поддавай на творческите си импулси при избирането на пълнежите. Ето и една рецепта, която да те вдъхнови:
За 4 порции са необходими:
- 400 г ориз за суши;
- 200 г сьомга;
- 1/2 краставица;
- 1 авокадо;
- 3 с.л. оризов оцет;
- 1 ч.л. тръстикова захар;
- 1/2 ч.л. сол;
- 2 до 3 листа водорасли нори.
Начин на приготвяне:
- Оризът се измива добре,, отцежда в сито и сварява според указанията на опаковката.
- Авокадото, краставицата и сьомгата се нарязват на малки кубчета, а листата от водорасли нори – на правоъгълници.
- Оцетът, захарта и солта се смесват в тенджера. Сместа се загрява малко и се разбърква до разтваряне на захарта.
- Оризът се маха от котлона и прехвърля в купа. След това към него се добавя сместа.
- Оризът се оформя със специални формички. Ако не разполагаш с такива, просто използвай ръце.
- Измий ръцете си и ги натъркай с малко сол.
- След това разстели порция ориз в отворена длан и в средата поставете парчета сьомга, авокадо и краставица.
- Покрий съставките с друг пласт ориз и притиснете всичко, така че да приеме триъгълна или кръгла форма.
- Постави оризовите топки или триъгълници върху лист водорасли нори и ги притисни от двете страни. Добър апетит!