Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Вкусни онигири – съвети и рецепти за японски оризови топки

Много хора закусват със сандвич от пекарната или домашно приготвен. Японците пък много обичат за закуска онигири – пълнени оризови топки. Те се продават на всеки ъгъл в Япония като здравословна бърза храна. Постепенно азиатската закуска навлиза и в други страни.

Показани са оризови топки върху дървена дъска.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com

Съдържание на страницата накратко

  • Онигири са японски оризови топки, които стават все по-популярни и в други части на света.
  • Тук можеш да разбереш по какво онигири се различава от суши.
  • Ще научиш също как да приготвяш тези оризови топки у дома. 
Разлика

Онигири или суши – каква е разликата?

Онигири в кутия за обяд с гарнитура от салата.
© ysk1 – stock.adobe.com В Япония децата обичат да ги ядат за закуска по време на училищните междучасия.

Онигири прилича на суши, но и се различава от него, особено по начина на приготвяне на ориза. Докато оризът за суши се овкусява с оризов оцет, сол и захар, този за онигири само се осолява. Освен това една порция от него е значително по-голяма и същевременно по-евтина от порция суши. В Япония възрастните обичат да ядат оризовите топки за обяд, а децата често ги носят в училище като междинна закуска. В това няма нищо учудващо – топките ориз с пълнеж са много засищащи.

Между другото, знаеш ли, че най-добрият начин за ядене на онигири е с пръсти? Оризовите топки със соев сос или дип могат също така да се ядат с пръчици, точно като сушито.


Дълготрайност

Ето колко дълго могат да се съхраняват

Срокът на годност зависи от рецептата и пълнежа. Ако съдържат сьомга, риба тон или месо, не съхранявайте японските оризови топки повече от един ден. Не ги оставяй в хладилник за по-продължително време, тъй като оризът може да се втвърди и вече няма да са вкусни.


Приготвяне & рецепти

Рецепта за оризови топки – как да си ги направим

Няколко купички, пълни с ориз и други съставки.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com Можеш лесно да приготвиш сам японски оризови топки – за щастие има много рецепти.

Лесно можеш да си приготвиш японските оризови топки, тъй като готвенето им не отнема много време. Въпреки това ще ти е необходима малко интуиция, особено в началото. Най-добре е да използваш ориз за суши, който е лепкав и лесно се оформя в желаната форма. Съществуват много рецепти, но общото правило е, че всичко вкусно е позволено. Спокойно се поддавай на творческите си импулси при избирането на пълнежите. Ето и една рецепта, която да те вдъхнови: 

За 4 порции са необходими:

  • 400 г ориз за суши;
  • 200 г сьомга;
  • 1/2 краставица;
  • 1 авокадо;
  • 3 с.л. оризов оцет;
  • 1 ч.л. тръстикова захар;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 до 3 листа водорасли нори.

Начин на приготвяне: 

  1. Оризът се измива добре,, отцежда в сито и сварява според указанията на опаковката.
  2. Авокадото, краставицата и сьомгата се нарязват на малки кубчета, а листата от водорасли нори – на правоъгълници.
  3. Оцетът, захарта и солта се смесват в тенджера. Сместа се загрява малко и се разбърква до разтваряне на захарта.
  4. Оризът се маха от котлона и прехвърля в купа. След това към него се добавя сместа.
  5. Оризът се оформя със специални формички. Ако не разполагаш с такива, просто използвай ръце.
  6. Измий ръцете си и ги натъркай с малко сол. 
  7. След това разстели порция ориз в отворена длан и в средата поставете парчета сьомга, авокадо и краставица. 
  8. Покрий съставките с друг пласт ориз и притиснете всичко, така че да приеме триъгълна или кръгла форма.
  9. Постави оризовите топки или триъгълници върху лист водорасли нори и ги притисни от двете страни. Добър апетит!