Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Вкусни онигири – съвети и рецепти за японски оризови топки

Много хора обичат да ядат за закуска сандвич от пекарната или приготвен домашно. Японците много обичат онигири, които представляват пълнени оризови топки. Те се продават на всеки ъгъл в Япония като здравословна бърза храна. Постепенно съвременната азиатска закуска навлиза и в други страни.

Показани са оризови топки върху дървена дъска.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com

Съдържание на тази страница накратко

  • Онигири са японски оризови топки, които стават все по-популярни и в други части на света.
  • Тук можем да разберем по какво онигири се различава от суши.
  • Ще научим също как да приготвяме тези оризови топки у дома. 
Разлика

Онигири или суши – това е разликата

Онигири в кутия за обяд с гарнитура от салата.
© ysk1 – stock.adobe.com В Япония децата обичат да ги ядат за закуска по време на училищните междучасия.

Онигири прилича на суши, но има и разлики, особено в приготвянето на ориза. Докато оризът за суши се овкусява с оризов оцет, сол и захар, оризът за онигири само се осолява. Освен това една порция е значително по-голяма и същевременно по-евтина от порция суши. В Япония възрастните обичат да ядат оризовите топки по време на обедната си почивка, а децата често ги носят в училище като закуска. В това няма нищо учудващо – топките ориз с пълнеж са много засищащи.

Впрочем: Знаете ли, че най-добрият начин да ядете онигири е с пръсти? Оризовите топки със соев сос или дип могат да се ядат с пръчици, точно както и сушито.


Въздействие върху здравето

Онигири – оризовите топки са много здравословни

Съдържа предимно въглехидрати. Колко здравословна е тази японска закуска зависи от рецептата и точния пълнеж. Рибата обикновено осигурява здравословни омега-3 мастни киселини, а зеленчуците и плодовете – множество различни витамини. Ако целта ви е да отслабнете, по-добре е да изберете по-нискокалорични ястия. 


Дълготрайност

Ето колко дълго могат да се съхраняват

Срокът на годност зависи от рецептата и пълнежа. Ако съдържат сьомга, риба тон или месо, не съхранявайте японските оризови топки в хладилник в продължение на повече от един ден. Не ги съхранявайте в хладилник за по-продължително време, тъй като оризът може бързо да се втвърди и японските оризови закуски вече няма да са вкусни.


Приготвяне & рецепти

Рецепта за оризови топки – как да си ги направим

Няколко купички, пълни с ориз и други съставки.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com Можете лесно да приготвите сами японски оризови топки – за щастие има много рецепти.

Лесно можете да си приготвите японските лакомства с ориз, тъй като в сравнение с много други ястия, не е необходимо да ги готвите дълго. Въпреки това ще ви е необходима малко интуиция, особено в началото. Най-добре е да използвате ориз за суши, който е лепкав и лесно му се придава желаната форма. Съществуват много рецепти, но общото правило е, че всичко вкусно е позволено. Спокойно се поддавайте на творческите си импулси при приготвянето на пълнежите. За тези, които все още не са решили, предлагаме тази рецепта.

За 4 порции са ви необходими:

  • 400 грама ориз за суши
  • 200 грама сьомга
  • 1/2 краставица
  • 1 авокадо
  • 3 супени лъжици оризов оцет
  • 1 чаена лъжичка тръстикова захар
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 2 до 3 листа водорасли нори

Да започваме:

  1. Измийте добре ориза, отцедете го в сито и го сварете според указанията на опаковката.
  2. Междувременно нарежете авокадото, краставицата и сьомгата на малки кубчета, а листата от водорасли нори – на правоъгълници.
  3. Смесете оцета, захарта и солта в тенджера. Загрейте сместа за малко и разбърквайте до разтваряне на захарта.
  4. Махнете ориза от котлона и го прехвърлете в купа. След това разбъркайте сместа с оцет.
  5. За да оформите ориза, можете да използвате специални формички. Ако не разполагате с такива, просто използвайте ръце.
  6. Измийте и натъркайте с малко сол. 
  7. След това разстелете порция ориз в отворена длан и поставете в средата парче сьомга, авокадо и краставица. 
  8. Покрийте съставките с пласт ориз и притиснете всичко, така че да заеме триъгълна форма.
  9. Поставете оризовите топки или триъгълници върху лист водорасли нори и ги притиснете от двете страни. Добър апетит!