Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Вкусни онигири – съвети и рецепти за японски оризови топки

Много хора закусват със сандвич от пекарната или домашно приготвен. Японците пък много обичат за закуска онигири – пълнени оризови топки. Те се продават на всеки ъгъл в Япония като здравословна бърза храна. Постепенно азиатската закуска навлиза и в други страни.

Показани са оризови топки върху дървена дъска.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com

Съдържание на страницата накратко

  • Онигири са японски оризови топки, които стават все по-популярни и в други части на света.
  • Тук можеш да разбереш по какво онигири се различава от суши.
  • Ще научиш също как да приготвяш тези оризови топки у дома. 
Разлика

Онигири или суши – каква е разликата?

Онигири в кутия за обяд с гарнитура от салата.
© ysk1 – stock.adobe.com В Япония децата обичат да ги ядат за закуска по време на училищните междучасия.

Онигири прилича на суши, но и се различава от него, особено по начина на приготвяне на ориза. Докато оризът за суши се овкусява с оризов оцет, сол и захар, този за онигири само се осолява. Освен това една порция от него е значително по-голяма и същевременно по-евтина от порция суши. В Япония възрастните обичат да ядат оризовите топки за обяд, а децата често ги носят в училище като междинна закуска. В това няма нищо учудващо – топките ориз с пълнеж са много засищащи.

Между другото, знаеш ли, че най-добрият начин за ядене на онигири е с пръсти? Оризовите топки със соев сос или дип могат също така да се ядат с пръчици, точно като сушито.


Дълготрайност

Ето колко дълго могат да се съхраняват

Срокът на годност зависи от рецептата и пълнежа. Ако съдържат сьомга, риба тон или месо, не съхранявайте японските оризови топки повече от един ден. Не ги оставяй в хладилник за по-продължително време, тъй като оризът може да се втвърди и вече няма да са вкусни.


Приготвяне & рецепти

Рецепта за оризови топки – как да си ги направим

Няколко купички, пълни с ориз и други съставки.
© Brent Hofacker – stock.adobe.com Можеш лесно да приготвиш сам японски оризови топки – за щастие има много рецепти.

Лесно можеш да си приготвиш японските оризови топки, тъй като готвенето им не отнема много време. Въпреки това ще ти е необходима малко интуиция, особено в началото. Най-добре е да използваш ориз за суши, който е лепкав и лесно се оформя в желаната форма. Съществуват много рецепти, но общото правило е, че всичко вкусно е позволено. Спокойно се поддавай на творческите си импулси при избирането на пълнежите. Ето и една рецепта, която да те вдъхнови: 

За 4 порции са необходими:

  • 400 г ориз за суши;
  • 200 г сьомга;
  • 1/2 краставица;
  • 1 авокадо;
  • 3 с.л. оризов оцет;
  • 1 ч.л. тръстикова захар;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 2 до 3 листа водорасли нори.

Начин на приготвяне: 

  1. Оризът се измива добре,, отцежда в сито и сварява според указанията на опаковката.
  2. Авокадото, краставицата и сьомгата се нарязват на малки кубчета, а листата от водорасли нори – на правоъгълници.
  3. Оцетът, захарта и солта се смесват в тенджера. Сместа се загрява малко и се разбърква до разтваряне на захарта.
  4. Оризът се маха от котлона и прехвърля в купа. След това към него се добавя сместа.
  5. Оризът се оформя със специални формички. Ако не разполагаш с такива, просто използвай ръце.
  6. Измий ръцете си и ги натъркай с малко сол. 
  7. След това разстели порция ориз в отворена длан и в средата поставете парчета сьомга, авокадо и краставица. 
  8. Покрий съставките с друг пласт ориз и притиснете всичко, така че да приеме триъгълна или кръгла форма.
  9. Постави оризовите топки или триъгълници върху лист водорасли нори и ги притисни от двете страни. Добър апетит! 
Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.