Пинса: всичко за новата тенденция в храненето от Италия
Съдържание на тази страница накратко
- Тук ще научим всичко за пинса и как се конкурира с класическата пица.
- Особеното при пинса е необичайната комбинация от брашна и тънкото като вафлена кора тесто.
- Ще научим и как да приготвяме собствено тесто за нея.
Какво е „Pinsa Romana“?
Не е ясно как италианската тестена питка е получила името си. Визуалната прилика с други класически продукти като пица и пита вероятно е изиграла роля. Тя обаче има свой собствен вкус. Оригиналът включва пшенично брашно, оризово брашно, соево брашно, мая, сол, олио и вода. Основната разлика с пицата е дългото време за втасване. Тестото престоява в хладилника от 24 до 120 часа, преди да бъде обработено, което е много по-дълго, отколкото при тестото за пица. Това означава, че всички процеси на ферментация са приключили още преди консумация. Така се получава леко тесто, което е особено лесно за храносмилане. Освен това оризовото брашно осигурява ефирна, пухкава текстура, която в комбинация със соевото брашно, което придава необходимата твърдост, създава бухнала закваска.
Втората разлика е, че оригиналната пинса не се пече в каменна фурна, а в метална тава. Освен това продълговатата питка се гарнира едва след изпичането. Що се отнася до гарнитури – ограничението е единствено въпрос на личен вкус. Тя се поднася или „бианко“, т.е. само със сирена, без доматен сос; или в традиционен стил – с доматен сос и сирене. Ако желаете, можете да добавите зеленчуци илибилки към пинса.
Какъв е произходът на „Pinsa Romana“?
Съществуват няколко истории за произхода. Според италиански производител, който през 2001 г. регистрира името „Pinsa Romana“ като тестено изделие, тя вече е била популярно ястие в траториите в древен Рим. Хубава история, която вероятно не отговаря съвсем на действителността.
Тесто: благодарение на брашнената смес
Тестото в пинсе – така се изписва множественото число на думата – има специален вкус, защото различните видове брашно се съчетават по специален начин. Пшеничното брашно е източник на енергия и универсална основна съставка за тестени изделия. Тип 405, класическото домашно брашно, се използва главно за фини печива като торти, бисквитени сладкиши или бял хляб. Тип 550 се използва, освен всичко друго, за хляб, рула, сладкиши с мая или пица. Оризовото брашно се състои от почти 80 % оризово нишесте и е особено фино. Това придава на тестото особена пухкавост. Соевото брашно е с високо съдържание на протеини и осигурява добро свързване и смилаемост.
Основна рецепта
Интересно ли ви е какъв е вкусът на пинса? Можем сами да си я приготвим с нашата лесна рецепта за въздушно и хрупкаво тесто. Просто избирате съставките за топинг – изцяло по ваш вкус. Не забравяйте – тестото не се гарнира преди печене, както при пицата, а едва след като се извади от фурната. Подходящи гарнитури за пинса са домати или пресни зеленчуци, сирене фета, маслини, рукола, салам и всичко, което обичате!
Съставки за тестото за заквасване (за 4 пинсе):
- 345 г пшенично брашно (тип 405 или 550)
- 55 г пълнозърнесто брашно от лимец
- 70 г оризово брашно
- 30 г соево брашно (като алтернатива – брашно от нахут)
- 0,5 г прясна мая
- 300 мл студена вода
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. зехтин
Приготвяне:
- Смесете различните видове брашно в голяма купа.
- Разтворете маята с малко вода според указанията на опаковката. Добавете солта към останалата вода.
- Добавете маята, солената вода и зехтина към сместа с брашно и месете около 10 минути, за да се получи гладко тесто.
- Ако е необходимо, добавете още вода.
- Оставете тестото покрито, за да почине за 30 минути, като го месите на всеки 15 минути.
- Прехвърлете тестото в по-голям, затварящ се съд и го оставете да втаса в хладилника в продължение на още 48 до 72 часа.
- Извадете тестото от хладилника 2 до 3 часа преди печене.
- Замесете тестото и го разделете на четири части, покрийте ги и ги оставете да втасат в продължение на още един час.
- Предварително загрейте конвекторната фурна на 240°С.
- Разтеглете тестото и го оформете като продълговата овална питка. Сплескайте тестото, но не го разточвайте.
- Рустикалната форма е желана, въздушните мехурчета също са нормални. Накрая тестото трябва да е тънко като тесто за пица.
- Ако не разполагате с продълговата метална тава, подходяща за фурна, поставете пинса върху намаслена тава за печене.
- Изпечете в продължение на приблизително 15 минути, извадете от фурната и покрийте с приготвените добавки.