Какво трябва да знаем за скаридите
Съдържание на тази страница накратко
- Какви са разликите между кралските скариди и скампи? Научете се как да различавате раците и ракообразните.
- Изключително важно е да бъдат приготвени правилно, за да не станат твърди.
- Ще научим не само как, но и с какво да ги приготвяме.
Кралски скариди, ракообразни, гамбас, коктейлни скариди: това скариди ли са или нещо друго?
Започваме с кратко обяснение на различните видове, „Скариди“ е общо наименование за обитаващи дъното или свободно плуващи ракообразни . Те са малки, с крехко месо и са известни с много имена. Когато говорим за „раци“ или „северноморски раци“, всъщност имаме предвид скариди, а не истински раци. Затова в ежедневието думите „раци“ и „скариди“ често се използват като синоними. В търговската мрежа те се продават и под наименованията скариди, кралски скариди или джъмбо скариди Джъмбо скаридите или кралските скариди са големи скариди. В тази категория влизат и черните тигрови или само тигрови скариди, които са с произход от азиатски ферми. От друга страна, те не включват морските животни с щипки, а именно омари, лангустини и скампи.
Къде мога да купя скариди?
От доста време вече са достъпни не само в избрани ресторанти или на специализиран рибен пазар, а се продават замразени в супермаркета. Търсенето расте, съответно голяма част от предлагането идва от скариди, отглеждани като аквакултури. Контролът по отглеждането им е стриктен, а във вкусово отношение те по нищо не отстъпват на свободно живеещите.
Богатите на хранителни вещества ракообразни се предлагат с или без черупки, сурови или предварително приготвени, пресни или замразени. Ако ги купите с черупка, те се запазват хубави и сочни отвътре след печене на скара или във фурна. Черупките могат да се използват и за приготвяне на бульон, например за рибена супа, ако ги сварите за известно време във вода. Тези от нас, които искат да си спестят чистенето и махането на черупки, предпочитат да ги купят обелени и изчистени. В този вид са готови за тигана за паста или ориз.
Какво трябва да знам когато готвя скариди?
Всъщност има само едно нещо, което може да се обърка в приготвянето им, а именно степента на приготвяне. Нужни са само няколко минути. Добавете ги към останалите съставки едва накрая. Ако се приготвят прекалено дълго, те придобиват консистенция на гума. Не понасят много топлина, а месото им бързо става сухо и твърдо. Ограничете времето за приготвяне до няколко минути – месото трябва да изглежда леко глазирано. Признак че са готови е порозовяване и появата на бели люспи от протеин.
Здравословни ли са скаридите?
Витамините и минералите, които съдържат, ги прави изключително здравословна храна: Освен всичко друго, те съдържат витамини А, В, С, D, Е и К, както и фолиева киселина. Съдържат и други полезни вещества, например желязо, йод, калций и магнезий. Това е храна с високо съдържание на протеини и малко калории. Комбинацията от ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини превръща тази храна в идеалната съставка за хора, които спазват нисковъглехидратен режим на хранене.
Как да ги съхранявам?
Те доста бързо се развалят, именно поради високото си съдържание на протеини. Препоръчваме да ги купувате пресни точно в деня, в който искате да ги приготвите и консумирате. Веднъж размразени, те не трябва да се замразяват повторно. По-добре се откажете от идеята да ги претоплите. При размразяване и повторно замразяване те губят не само вкусовите си качества, а годността си за консумация.
Рецепти със скариди: Какво се съчетава добре с тях?
Тези морски дарове се вписват идеално в балансирано хранене и предоставят изключително многообразие от начини на приготвяне. Пържени или приготвени на скара, варени или задушени – рецептите с тях винаги са добри. Подобно на рибата, ракообразните се съчетават добре със зеленчуци, ориз, паста и салата. Например пържени скариди с гъбено ризото са вкусна рецепта, която се приготвя бързо и лесно. Друга класика е испанска паеля. Ако обичате азиатска храна, опитайте рецептата за известната тайландска Том-ха-Кунг – кокосова супа, поднесена със скариди. Те са деликатес и сурови, например поднесени с лек коктейлен сос. Леко бяло вино се препоръчва като напитка, която добре подхожда на ракообразните
Да добавим специална подправка към тях
Съчетават се чудесно с подправки като чили, къри или ванилия. Ако искате да добавите аромат на билки, най-добрите варианти са мента, кориандър или босилек. Червеният лук също върви добре с тях. Сокът от лимон или лайм им придава приятна свежест. Те са вкусни в зеленчукови ястия с чесън, тиквички или чушки. Съчетанието със сладки плодове като ананас, личи или манго също е екзотично. Много хора обичат скариди с птиче месо, например на шишчета за барбекю с прясна салата. Можете да ги комбинирате и с бекон.