Конопено семе – всичко за тази суперхрана
Бърз преглед на съдържанието на тази страница
- Хранителните продукти от коноп са позволени от закона и са здравословни.
- Те се добиват от друг сорт коноп.
- Мюсли, салати, хляб – с ядковия си привкус, конопеното семе е подходящо за овкусяване на различни ястия.
- Тук ще получите рецепти и ще научите как да направите конопено мляко сами.
Здравословно ли е конопеното семе?
По цвят малките зрънца наподобяват белен шам фъстък, но са значително по-малки. Черупката на конопеното семе е зеленикава на цвят и съдържа високо количество фибри. Може да се използва небелено и съръжа множество ценни съставки. Какво има в конопеното семе? Ето най-важните хранителни вещества.
- Ненаситени мастни киселини: Веганите най-вече имаме нужда от растителни източници на Омега-3-мастни киселини. Конопеното семе е възможност за прием на ненаситени мастни киселини, например гама-линоленовата киселина, с растителен произход.
- Протеини: С 20 до 25 процента съдържание на протеини, конопеното семе има съдържание на белтъчини сравними с тези на крехкото говеждо месо. Есенциалните аминокиселини са необходими за изграждането на собствени протеини от организма.
- Витамини: В1, В3, В6 и В9 – малките семенца съдържат целия витамин В комплекс. Те са и добър източник на витамин Е.
Конопеното семе има ли опияняващо действие?
Конопът, който се отлежда за консумация, съдържа много малко количество тетрахидроканабинол (ТНС). Това вещество принадлежи към канабиноидите, които оказват влияние върху психиката. То се съдържа в цветовете, листата и стъблата, но не и в семената. Въпреки това е възможно те да влязат в допир с останалите части от растението по време на беритба и по този начин да поемат минимално количество ТНС. Поради тази причина консумацията на конопени продукти и семена в големи количства не се препоръчва за бременни жени и деца. Тъй като тетрахидроканабинол може да повлияе и действието на някои лекарства, в случай на колебание трябва да обсъдим консумацията на конопено семе с лекуващия лекар.
Какъв вкус има конопът?
Конопеното семе, брашното и млякото от конопено семе имат ядков вкус и се използват в рецепти както за питателни, така и за сладки ястия. С черупката имат хрупкава консистенция, докато белени са жълтеникави на цвят и по-меки, с по-лек вкус. Можем да добавим коноп към много рецепти от ежедневието. Конопеното семе е идеално за топинги за салати и мюсли, като също така е много подходящо в кисело мляко и смутита. Освен това можете да овкусите с него намазан с нещо хляб и песто. Те са специалната съставка в хляба, хлебчетата и питателни мъфини.
Един продукт без глутен и с ниско съдържание на въглехидрати – брашно от конопено семе
Интегрирайки конопено брашно в менюто, можете да придадете чар на определени ястия. Брашното от конопено семе е идеално за печене. Една особеност на брашното – то е естествено и безглутеново, т.е. идеално за всички, които не понасят глутеновия протеин в класическите сортове брашно. Освен това брашното от конопено семе е много обичана съставка в нисковъглехидратното хранене – можем да използваме фино-смлените семена за печива с ниско съдържане на въглехидрати.
Конопено масло – не го бъркайте с канабидиол
Често маслото от конопено семе се бърка с канабидиоловото масло. На първо място е важно да се отбележи, че двете масла не са опияняващи. Канабидиоловото масло се произвежда от цветовете на женския коноп, а при конопеното масло семената на растението преминават през студено пресоване. Важно! В никакъв случай не трябва да се нагрява прекомерно студено пресованото конопено масло. По този начин се губят ценните хранителни вещества. Можем да го добавяме към ферментирали ястия, към дресинги за салати, както и просто да изядете една супена лъжица от него.
Ето как да направите сами конопено мляко
Вместо краве мляко, все повече хора залагат на растителни алтернативи. Знаете ли, че много лесно сами можете да си направите растително мляко от конопено семе? Рецептата е проста – на 100 милилитра вода ни трябват 30 грама семена. С щипка сол и подсладител по избор (освен домакинска захар можем да използваме и сушени фурми, мед или кокосова захар) сместа в миксера се превръща в млечно питие. За да отстраните парченцата, прецедете млякото с филтър или марлена кърпа. Конопеното мляко издържа в хладилника няколко дни.