Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Шафраново олио – за изискани салати

Шафрановото олио, известно още като сафлорово масло, е растително масло. Получава се от семената на шафранката, която принадлежи към семейство сложноцветни Основните му съставки са ненаситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини и диненаситени мастни киселини.

Полезна информация

Шафрановото олио притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на шафраново олио

Вкусът на шафрановото олио е ядков, подобен на този на слънчогледовото масло. Шафранката (Carthamus) дължи името си на факта, че венчелистчетата ѝ са интензивно оцветени в жълто и червено. От тях се извлича флавоноидното багрило картамин. Затова в някои европейски езици терминът „фалшив шафран“ се използва и за шафранката. Растението има тревист хабитус с дълъг корен.

Шафрановото олио се използва и в козметиката

Козметиката от шафраново олио може да постигне положителни резултати, особено при мазна кожа, тъй като шафрановото олио матира кожата, прониква бързо, но не дълбоко и не оставя мазнина. В комбинация с други масла (конопено масло, масло от семена на касис, масло от гроздови семки) шафрановото масло е подходящо и за третиране на замърсявания на кожата. Добри резултати се наблюдават и след като се смеси с масло от бабасу или сквалан. Пропорциите на витамин К са отлични за справяне с купероза или розацея, както и с тъмните кръгове под очите.


Произход

Откъде произхожда шафрановото олио?

Шафранката е с произход от Китай. В наши дни тя се отглежда основно в следните държави: 

• Индия

• Мексико

• Австралия

• Средиземноморски регион 

• САЩ 

• Швейцария

След петмесечната фаза на растеж шафранката е готова за бране.


Сезон

Каква е сезонността на шафрановото олио?

Времето за прибиране на реколтата от шафранка е от август до септември, в зависимост от климатичните условия. Когато плодовете са узрели, те се разпознават по кафявите сухи листа. Цветните глави са яркочервени. Събраните растения се изсушават при 50-60 градуса, за да се улесни извличането на семената. За да се получи масло от семената, те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място в продължение на месеци. След това семената могат да бъдат допълнително обработени в преса за масло.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва шафрановото олио и как се съхранява?

Детайлно изображение на шафраново олио

Препоръчително е шафрановото олио да се използва студено

Характеризира се с естествено съдържание на линолова киселина. Поради свойството на линоловата киселина да се разгражда бързо под въздействието на топлината, не се препоръчва шафрановото олио да се използва в кухнята като мазнина за пържене или за фритюрник (точка на горене 150 градуса по Целзий), а като студено олио за салати. Шафрановото олио е подходящо за използване и в диетичната кухня. В него се съдържат най-вече витамините А и К.

Ето как да го съхраняваме

Неотворената бутилка с шафраново олио трябва да се съхранява на тъмно и хладно, за да се запази дълго време. След отваряне, то се консумира в рамките на четири до осем седмици, ако се съхранява по същия начин, в противен случай ще граняса.


Съставки

Ето какво съдържа шафрановото олио

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 гр

Мазнини: 100 гр

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 48,2 мг

 

Минерали

 

Калций: 0 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 1 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 0 мг