Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Кокосова мазнина – растителна и висококачествена

Кокосовата мазнина е прозрачно, чисто масло с мек, леко ароматен вкус. Тя е много висококачествена растителна мазнина, която днес играе важна роля в приготвянето на храна.

Полезна информация

Кокосовата мазнина притежава следните специални характеристики

Детайлно изображение на кокосова мазнина

Кокосовата мазнина съдържа около 8 % моно- или полиненаситени мастни киселини и около 92 % наситени мастни киселини. Съдържа също лауринова, миристинова и каприлова киселина, витамини В и Е. Кокосовата мазнина не съдържа холестерол – въпреки високото съдържание на наситени мастни киселини.


Произход

Откъде произхожда кокосовата мазнина?

Родината на кокосовата палма са Индия и Югоизточна Азия. Днес обаче тя се среща във всички тропически региони. Основно вирее в Бразилия, Индонезия и Филипините. Кокосовата мазнина се получава от изсушената месеста част на кокосовия орех, наречена копра. Месото на този плод съдържа около 70% мазнини. Кокосовата мазнина се разграничава според начина на производство: натурална (върджин) или рафинирана. Първичната кокосова мазнина е студено пресована или се извлича чрез други щадящи процеси, при които не се използват допълнителни вещества. От друга страна рафинираната кокосова мазнина се обработва с химически вещества, избелва се и се филтрира. При този процес се филтрират не само нежеланите вещества, но и ароматизаторите и оцветителите, както и голяма част от съдържащия се витамин Е. Наситените мастни киселини се запазват изцяло. 


Сезон

Каква е сезонността на кокосовата мазнина?

Кокосовите орехи се събират и преработват през цялата година, така че винаги са налични.

Нашите оферти за масла и мазнини

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва кокосовата мазнина и как се съхранява?

Детайлно изображение на кокосова мазнина

Кокосовата мазнина е изключително устойчива на топлина, поради което е много подходяща за обикновено пържене и за фритюрник. Температурата на топене е само около 24 градуса по Целзий, поради което обикновено се използва в твърда форма. Рафинираната кокосова мазнина се използва главно в кухнята. Използва се като основа за торти, пралини, вафли и бонбони. Кокосовата мазнина тип „върджин“ се използва за приготвяне на ястия от риба и ориз на тиган, както и за тестени изделия.

Ето как да съхраняваме кокосовата мазнина

Кокосовата мазнина не се нуждае от съхранение на хладно и нормалната стайна температура е напълно достатъчна. Въпреки това тя трябва да се пази от пряка слънчева светлина. Така тя може да се запази до около две години. Срокът на годност може да се увеличи значително при охлаждане. Когато се отвори, кокосовата мазнина не се разваля толкова бързо, колкото други масла и мазнини.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с кокосова мазнина


Съставки

Ето какво съдържа кокосовата мазнина

Кокосовата мазнина се състои основно от лауринова киселина, миристинова киселина и мастни киселини като капронова киселина и други. Не съдържа холестерол.

Хранителна стойност
 

ккал: 900 ккал

Въглехидрати: 0 гр

Протеини: 0 g

Мазнини: 100 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин В2: 0 мг

Витамин В6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0,6 мг

 

Минерали

 

Калций: 2 мг

Желязо: 0 мг

Калий: 2 мг

Магнезий: 0 мг

Натрий: 2 мг