Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Растителни мазнини и масла – ненаситени мастни киселини

Растителните мазнини и масла съдържат ненаситени мастни киселини. Те съставляват неразделна част от храненето от няколко хиляди години до днес. 

Полезна информация

Растителните мазнини и масла притежават следните специални качества

Всяка година в света се произвеждат около 200 милиона тона растителни масла. Най-голям дял заемат следните видове: палмово масло, соево масло, рапично масло, слънчогледово масло, фъстъчено масло, маслиново масло, кокосово масло, сусамово масло, ленено масло, шафраново масло. Растителните мазнини включват, например, кокосова мазнина, палмова мазнина или какаово масло.

Изображение на различни растителни мазнини и масла

Растителните масла и мазнини са изключително калорични – средно между 800 и 900 калории на 100 грама продукт. От гледна точка на макронутриентите, те се състоят от 95 до 100 процента мазнини. От своя страна мазнините се делят на наситени, ненаситени и полиненаситени мастни киселини. 

Наситени, ненаситени и полиненаситени мастни киселини

Средно растителните мазнини и масла съдържат около 10-15 грама наситени мастни киселини, около 30-35 грама мононенаситени мастни киселини и около 40-50 грама полиненаситени мастни киселини. Освен това те съдържат и малки количества желязо. 


Произход

Откъде произхождат растителните мазнини и масла?

Използването на ленено масло, масло от маково семе, бадемово масло и сусам датира от ранната бронзова епоха. Растителните масла вероятно са използвани за първи път в азиатските и ориенталските култури. Разпространението на маслиновото дърво в Средиземноморския регион около 2000 г. пр. Хр. постепенно довежда до разпространението на растителните масла и мазнини на територият на днешна Европа. От Гърция маслиновото дърво се разпространява към Италия. След това римляните донасят растителните мазнини и масла до по-северните части на Европа. Китайците са една от първите култури, които използват растителна вместо животинска мазнина за пържене приблизително в началото на XI век. В съвремието растителните масла и мазнини се произвеждат и отглеждат почти навсякъде по света. 


Сезон

Каква е сезонността на растителните мазнини и масла?

Растителните мазнини и масла не са чисто сезонен продукт. Тоест те могат да се купуват през цялата година. Предлагат се както в течна, така и в твърда форма.


Употреба

За какво могат да се използват растителните мазнини и масла?

Изображение на различни растителни мазнини и масла

Растителните мазнини и масла са част от хранителния режим на хората. Те се използват главно за готвене, пържене и печене, както и за пържене във фритюрник. Освен това те се използват и за приготвяне на ястия от сурова храна, напр. салати. Освен това растителните мазнини и масла служат и като основа при приготвянето на сосове, маринати и мариновани зеленчукови продукти.

Последно по ред, но не и по значение, използването на растителни мазнини и масла не е рядкост и за домашно приготвените смутита. Както маслата, така и мазнините, обикновено се съхраняват на тъмно и хладно място. Тъй като растителните мазнини и масла могат да се развалят, обръщайте внимание на срока на годност преди консумация.Съставки

Ето какво съдържат растителните мазнини и масла

Растителните масла съдържат мастноразтворими витамини. Освен това съставът им включва и ненаситени мастни киселини.