Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Макадамия: кралицата на ядките

Макадамията е известна като „кралицата на ядките“ и произхожда от Австралия. Принадлежи към семейство протейнови и спада към неотварящите се плодове, тъй като външният слой на плода е твърда черупка, която съдържа само една ядка.

Полезна информация

Макадамията притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на ядки от макадамия в охрена купичка

Причислява се към най-скъпите ядки в света, защото отглеждането ѝ е много трудно. По своята черупка ядката на макадамията прилича на кестените. Черупката ѝ обаче е много твърда, поради което се отваря машинно. Има фин ядков вкус. С ценните си съставки тя укрепва сърцето и нервите и осигурява на организма необходимите витамини от група B. Освен това е невероятно хранителна. Със своите 75% съдържание на мазнини „кралицата на ядките“ заема първо място сред останалите ядки. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на макадамията

Макадамията произхожда от Океания. Тук ще научиш кои са най-важните качества на екзотичната ядка и по кой път тя е достигнала Европа.

Устройство на макадамията

Макадамията е дърво, понякога многостъблено, спада към семейство протейнови (Protoceae) и може да достигне височина 18 метра. Листата на възрастно дърво са сложни, в групи по пет и достигат дължина 25 сантиметра и ширина 7 сантиметра. Според вида или възрастта на растението ръбът на листата може да е гладък или бодлив, а цветовете – кремави ли розови. Дървото ражда костилкови плодове с размер от два до четири сантиметра. Кръглите плодове в началото са светлозелени, а след време стават тъмнокафяви. Имат гладка кожеста обвивка с рогче в горния край. Костилката (семката) е с размер между един и три сантиметра и се нарича орех на макадамията. Той има обвивка, дебела от два до пет милиметра, под която се крие ядливата ядка – макадамията.

От къде произхожда макадамията?

Родината на макадамията е Австралия. Там тя расте на диви дървета в тропическата гора. Още коренните жители (аборигените) са я познавали като ценен източник на хранителни вещества, с което се считат за нейни откриватели. Около 1857 г. първият вид макадамия е забелязан от европеец, в гора близо до р. Пайн в залива Мортън. Името си е получила от немско-австралийския ботаник Фердинанд фон Мюлер, който я е нарекъл на своя приятел и колега Джон Макадам. Износът на ядките започва едва около 1965 г. От къде идва макадамията днес:

  • Австралия
  • Хавай
  • Боливия
  • Бразилия
  • Гватемала
  • Израел
  • Калифорния
  • Кения
  • Малави
  • Нова Зеландия
  • Южна Африка
  • Парагвай

Отглеждане и събиране

Отглеждане и събиране на макадамията

Ядките на макадамията се считат за много вкусни и хранителни. Освен това те спадат към най-скъпите ядки в света поради трудното отглеждане, сложната обработка и повишеното търсене.

Къде се отглежда макадамията?

Макадамията произхожда от източното крайбрежие на Австралия. Растението съвсем не е лесно за отглеждане и се нуждае от субтропичен климат, поради което най-подходящи са тропическите гори на Куинсланд. Въпреки високите изисквания на капризното растение, днес към най-важните райони за отглеждане освен Австралия спадат Хавай, Боливия, Нова Зеландия, Гватемала, Бразилия, Калифорния, Малави, Кения, Израел, Парагвай и Южна Африка.

Кога се бере макадамията?

Конкретното време за бране на макадамията варира според областта на отглеждане. По този начин времето за бране може грубо да се определи между март и декември, когато плодовете сами се отделят и падат на земята.

Каква е сезонността на макадамията?

Макадамия се предлага през цялата година. Въпреки това в Австралия реколтата се събира от март до септември, а на Хаваите – от септември до декември. След това ядките се подготвят за съхранение. Обелват се, изпичат се и се поставят във вакуумирана опаковка.


Обработване

Сложна допълнителна обработка на макадамия

По-нататъшната обработка на реколтата се състои предимно от сушене на ядките. Процентът на влажността на ядките се понижава чрез продължително сушене. Това увеличава трайността и подобрява консистенцията им. Чупенето на тримилиметровата черупка и печенето на ядките също се изпълнява много внимателно и грижливо. Печенето им придава по-интензивен аромат и още по-голяма трайност. Според начина на употреба макадамията се осолява, подслажда или се ароматизира по друг начин. 


Хранителни стойности

Ето какво съдържа макадамията: Калории, витамини и минерали

Макадамията съдържа ненаситени мастни киселини, магнезий, калций и витамини от група В.  Счита се, че ядките имат положително въздействие върху сърдечно-съдовата система. Различни изследвания доказват, че ежедневният прием на около 10 ядки от макадамия може само за четири седмици да намали нивото на холестерола в кръвта с 12 процента. За целта ядките трябва да се консумират необработени и сурови. Ето хранителната стойност на 100 грама макадамия:

Хранителна стойност
 

Калории: 703 kcal

Въглехидрати: 4 g

Белтъчини: 7,5 g

Мазнини: 73 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,28 mg

Витамин B2: 0,12 mg

Витамин B6: 0,28 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 1,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 51 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 265 mg

Магнезий: 108 mg

Натрий: 5 mg

Колко калории има в една ядка макадамия?

Една ядка макадамия тежи средно три грама, което означава, че на ядка се падат около 21 калории.


Здравни аспекти

Полезна ли е макадамията?

Освен с неподражаемия си вкус, кралицата на ядките е известна и с ценните си хранителни вещества. Тук ще ти разкажем за всичко, което предлага този супер плод.

Ядките от макадамия са богати на витамини и минерали.

Плодовете са богати не само на ненаситени мастни киселини, но и на важни витамини като витамин B и хранителни вещества като желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Витамините от група B се считат за важни при регулирането на метаболизма и имат антиоксидантни свойства. Освен това магнезият, калцият и фосфорът се отразяват положително на строежа на костите, а желязото е важно за транспорта на кислорода, което го прави незаменимо за организма. Като цяло ядките от макадамия се считат за полезни, стига да се консумират с мярка. Ядките са полезни за сърдечно-съдовата система, нивото на холестерола и доброто кръвоснабдяване на мускулите.

Подпомагат сърдечното здраве

Ядките като цяло са богати на омега-3 мастни киселини и други ненаситени мастни киселини. Това важи и за макадамията. Те поддържат еластичността на кръвоносните съдове, позволяват по-лесното придвижване на кръвта по тях, могат да намалят нивото на холестерола и с това защитават сърцето и кръвообращението.

Високо съдържание на мазнини в ядките от макадамия

Ядките от макадамия имат много високо съдържание на мазнини – 73 грама мазнини на 100 грама ядки. Те съдържат около 80 процента ненаситени мастни киселини, включително омега-3 и около 20 процента наситени мастни киселини. Тези мастни киселини имат изключително високо положително въздействие върху нашия организъм. Дават ни енергия, подсилват имунната ни система и подпомагат метаболизма. С това ядките от макадамия са едни от най-полезните ядки на света, но също така са най-скъпите, заради което често наричат макадамията „кралица на ядките“. 


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на макадамия

Ще ти разкрием на какво трябва да обърнеш внимание при купуването и съхранението на скъпоценните ядки.

Купуване на макадамия: Ето на какво да обърнеш внимание

Ядките от макадамия се чупят изключително трудно, затова ти препоръчваме да ги купуваш белени. Освен това ядките преминават през безброй междинни спирки и поради това може да пътуват и да се складират продължително.  

Как се съхраняват ядките от макадамия?

Скъпоценните ядки се запазват пресни най-дълго чрез вакуумиране. Херметически затворени издържат до четири седмици в хладилника, а дълбоко замразени – до дванадесет месеца. Отворените опаковки трябва винаги да се затварят добре и да се проверяват редовно, тъй като високото съдържание на мазнини прави макадамията податлива на мухъл. Това лесно се разпознава по миризмата на гранясало. 


Употреба

Как може да се използват ядките от макадамия в кухнята?

Детайлно изображение на ядки от макадамия в сива чиния

Натуралната макадамия е популярна за междинно похапване. Меката ядка може да се използва и в мюсли, десерти, сладкиши, за мазане и като добавка към някои ястия. Сосовете, подправени с макадамия, са нещо изключително. Ядките от макадамия трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, защитено от светлина. Вакуумирани, те са добре защитени и издържат дълго.

Печене на макадамия: Ето как се прави

Може да изпечеш ядките от макадамия във фурната или в тигана. Последното е по-бързо, но е по-трудно да се постигне равномерно изпичане и покафеняване. И в двата случая не е необходимо да се добавя масло, но ядките трябва да се подправят предварително.

Внимание: Ядките покафеняват сравнително бързо. Между „добре изпечени“ и „изгорели“ може да има само няколко секунди разлика.

Печене на макадамия във фурната – указания:

  1. Ядките от макадамия се разпределят върху тавата за печене с достатъчно разстояние помежду им.
  2. Поставят се във фурната и се включват горен и долен нагревател на 150 градуса Целзий.
  3. Ядките се наглеждат, докато са във фурната и тавата се разклаща, след като първите покафенеят, така че да се завъртят.
  4. В зависимост от фурната ядките са готови след 10-15 минути.

Печене на макадамия в тигана – указания:

  1. Тиган с незалепващо покритие се поставя върху печката и се загрява на средна степен.
  2. Когато тиганът се нагорещи, ядките се слагат в него и се разклащат през около две минути, за да покафенеят равномерно и да не изгорят.
  3. Печенето в тигана отнема около десет минути.

Как се чупят ядките от макадамия?

Ядките от макадамия са най-трудни за чупене от всички ядки в света. За съжаление не може да се използва обикновена орехотрошачка. Необходима е специална отварачка за макадамия.

Нашият съвет: Препоръчваме при чупенето да се носят предпазни очила или дори водолазна маска, защото стъклото на водолазните маски е закалено и може да издържи и на най-високото налягане под водата. Ето как правилно да счупиш черупката:

  1. Капва се малко олио върху резбата на отварачката за макадамия.
  2. Ядката се поставя в отварачката с ръбчето нагоре.
  3. След това просто се завърта винта надолу и ядката се строшава.

Ето какво можеш да изпечеш с ядки от макадамия

Ядките от макадамия са чудесни за добавяне в печива – както в бисквити и сладкиши, така и в хляба. Вероятно най-разпространени и добре познати са бисквитите с макадамия и парченца шоколад. За целта просто се добавят печени ядки от макадамия в тестото за бисквити. Рецептата за тези супер вкусни бисквити можеш да намериш тук. Също така могат да бъдат великолепно допълнение към морковения сладкиш.

Може ли да се готви с ядки от макадамия?

Да, ядките от макадамия са подходящи както за приготвяне на печива, така и за готвене. Те подобряват вкуса на всяко сладко или пикантно ястие. Как ти звучи например вкусно печено руло от кайма с картофена салата, цикория и макадамия? Рецептата за него ще намериш в края на тази страница.

Кои храни са подходящи за комбиниране с ядките от макадамия?

Ядките от макадамия подхождат почти на всяко ястие и се комбинират с много храни. Бъди изобретателен и дай воля на креативността си. Ето няколко примера:

  • Мюсли
  • Риба
  • Месо
  • Моркови
  • Ягодоплодни (например малини, боровинки)
  • Цитрусови плодове (например портокал, кумкуат, грейпфрут)
  • Киви
  • Канела
  • Мед
  • Млечни продукти (например извара, кисело мляко)
  • Манго
  • Плод от пасифлора
  • Шоколад
  • Ориз
  • Тиквички


Това също би могло да представлява интерес