Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Макадамия: кралицата на ядките

Макадамията е известна като „кралицата на ядките“ и произхожда от Австралия. Принадлежи към семейство протейнови и спада към неотварящите се плодове, тъй като външният слой на плода е твърда черупка, която съдържа само една ядка.

Полезна информация

Макадамията притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на ядки от макадамия в охрена купичка

Причислява се към най-скъпите ядки в света, защото отглеждането ѝ е много трудно. По своята черупка ядката на макадамията прилича на кестените. Черупката ѝ обаче е много твърда, поради което се отваря машинно. Има фин ядков вкус. С ценните си съставки тя укрепва сърцето и нервите и осигурява на организма необходимите витамини от група B. Освен това е невероятно хранителна. Със своите 75% съдържание на мазнини „кралицата на ядките“ заема първо място сред останалите ядки. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на макадамията

Макадамията произхожда от Океания. Тук ще научиш кои са най-важните качества на екзотичната ядка и по кой път тя е достигнала Европа.

Устройство на макадамията

Макадамията е дърво, понякога многостъблено, спада към семейство протейнови (Protoceae) и може да достигне височина 18 метра. Листата на възрастно дърво са сложни, в групи по пет и достигат дължина 25 сантиметра и ширина 7 сантиметра. Според вида или възрастта на растението ръбът на листата може да е гладък или бодлив, а цветовете – кремави ли розови. Дървото ражда костилкови плодове с размер от два до четири сантиметра. Кръглите плодове в началото са светлозелени, а след време стават тъмнокафяви. Имат гладка кожеста обвивка с рогче в горния край. Костилката (семката) е с размер между един и три сантиметра и се нарича орех на макадамията. Той има обвивка, дебела от два до пет милиметра, под която се крие ядливата ядка – макадамията.

От къде произхожда макадамията?

Родината на макадамията е Австралия. Там тя расте на диви дървета в тропическата гора. Още коренните жители (аборигените) са я познавали като ценен източник на хранителни вещества, с което се считат за нейни откриватели. Около 1857 г. първият вид макадамия е забелязан от европеец, в гора близо до р. Пайн в залива Мортън. Името си е получила от немско-австралийския ботаник Фердинанд фон Мюлер, който я е нарекъл на своя приятел и колега Джон Макадам. Износът на ядките започва едва около 1965 г. От къде идва макадамията днес:

  • Австралия
  • Хавай
  • Боливия
  • Бразилия
  • Гватемала
  • Израел
  • Калифорния
  • Кения
  • Малави
  • Нова Зеландия
  • Южна Африка
  • Парагвай

Отглеждане и събиране

Отглеждане и събиране на макадамията

Ядките на макадамията се считат за много вкусни и хранителни. Освен това те спадат към най-скъпите ядки в света поради трудното отглеждане, сложната обработка и повишеното търсене.

Къде се отглежда макадамията?

Макадамията произхожда от източното крайбрежие на Австралия. Растението съвсем не е лесно за отглеждане и се нуждае от субтропичен климат, поради което най-подходящи са тропическите гори на Куинсланд. Въпреки високите изисквания на капризното растение, днес към най-важните райони за отглеждане освен Австралия спадат Хавай, Боливия, Нова Зеландия, Гватемала, Бразилия, Калифорния, Малави, Кения, Израел, Парагвай и Южна Африка.

Кога се бере макадамията?

Конкретното време за бране на макадамията варира според областта на отглеждане. По този начин времето за бране може грубо да се определи между март и декември, когато плодовете сами се отделят и падат на земята.

Каква е сезонността на макадамията?

Макадамия се предлага през цялата година. Въпреки това в Австралия реколтата се събира от март до септември, а на Хаваите – от септември до декември. След това ядките се подготвят за съхранение. Обелват се, изпичат се и се поставят във вакуумирана опаковка.


Обработване

Сложна допълнителна обработка на макадамия

По-нататъшната обработка на реколтата се състои предимно от сушене на ядките. Процентът на влажността на ядките се понижава чрез продължително сушене. Това увеличава трайността и подобрява консистенцията им. Чупенето на тримилиметровата черупка и печенето на ядките също се изпълнява много внимателно и грижливо. Печенето им придава по-интензивен аромат и още по-голяма трайност. Според начина на употреба макадамията се осолява, подслажда или се ароматизира по друг начин. 


Хранителни стойности

Ето какво съдържа макадамията: Калории, витамини и минерали

Макадамията съдържа ненаситени мастни киселини, магнезий, калций и витамини от група В.  Счита се, че ядките имат положително въздействие върху сърдечно-съдовата система. Различни изследвания доказват, че ежедневният прием на около 10 ядки от макадамия може само за четири седмици да намали нивото на холестерола в кръвта с 12 процента. За целта ядките трябва да се консумират необработени и сурови. Ето хранителната стойност на 100 грама макадамия:

Хранителна стойност
 

Калории: 703 kcal

Въглехидрати: 4 g

Белтъчини: 7,5 g

Мазнини: 73 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,28 mg

Витамин B2: 0,12 mg

Витамин B6: 0,28 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 1,5 mg

 

Минерали

 

Калций: 51 mg

Желязо: 0,2 mg

Калий: 265 mg

Магнезий: 108 mg

Натрий: 5 mg

Колко калории има в една ядка макадамия?

Една ядка макадамия тежи средно три грама, което означава, че на ядка се падат около 21 калории.


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на макадамия

Ще ти разкрием на какво трябва да обърнеш внимание при купуването и съхранението на скъпоценните ядки.

Купуване на макадамия: Ето на какво да обърнеш внимание

Ядките от макадамия се чупят изключително трудно, затова ти препоръчваме да ги купуваш белени. Освен това ядките преминават през безброй междинни спирки и поради това може да пътуват и да се складират продължително.  

Как се съхраняват ядките от макадамия?

Скъпоценните ядки се запазват пресни най-дълго чрез вакуумиране. Херметически затворени издържат до четири седмици в хладилника, а дълбоко замразени – до дванадесет месеца. Отворените опаковки трябва винаги да се затварят добре и да се проверяват редовно, тъй като високото съдържание на мазнини прави макадамията податлива на мухъл. Това лесно се разпознава по миризмата на гранясало. 


Употреба

Как може да се използват ядките от макадамия в кухнята?

Детайлно изображение на ядки от макадамия в сива чиния

Натуралната макадамия е популярна за междинно похапване. Меката ядка може да се използва и в мюсли, десерти, сладкиши, за мазане и като добавка към някои ястия. Сосовете, подправени с макадамия, са нещо изключително. Ядките от макадамия трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, защитено от светлина. Вакуумирани, те са добре защитени и издържат дълго.

Печене на макадамия: Ето как се прави

Може да изпечеш ядките от макадамия във фурната или в тигана. Последното е по-бързо, но е по-трудно да се постигне равномерно изпичане и покафеняване. И в двата случая не е необходимо да се добавя масло, но ядките трябва да се подправят предварително.

Внимание: Ядките покафеняват сравнително бързо. Между „добре изпечени“ и „изгорели“ може да има само няколко секунди разлика.

Печене на макадамия във фурната – указания:

  1. Ядките от макадамия се разпределят върху тавата за печене с достатъчно разстояние помежду им.
  2. Поставят се във фурната и се включват горен и долен нагревател на 150 градуса Целзий.
  3. Ядките се наглеждат, докато са във фурната и тавата се разклаща, след като първите покафенеят, така че да се завъртят.
  4. В зависимост от фурната ядките са готови след 10-15 минути.

Печене на макадамия в тигана – указания:

  1. Тиган с незалепващо покритие се поставя върху печката и се загрява на средна степен.
  2. Когато тиганът се нагорещи, ядките се слагат в него и се разклащат през около две минути, за да покафенеят равномерно и да не изгорят.
  3. Печенето в тигана отнема около десет минути.

Как се чупят ядките от макадамия?

Ядките от макадамия са най-трудни за чупене от всички ядки в света. За съжаление не може да се използва обикновена орехотрошачка. Необходима е специална отварачка за макадамия.

Нашият съвет: Препоръчваме при чупенето да се носят предпазни очила или дори водолазна маска, защото стъклото на водолазните маски е закалено и може да издържи и на най-високото налягане под водата. Ето как правилно да счупиш черупката:

  1. Капва се малко олио върху резбата на отварачката за макадамия.
  2. Ядката се поставя в отварачката с ръбчето нагоре.
  3. След това просто се завърта винта надолу и ядката се строшава.

Ето какво можеш да изпечеш с ядки от макадамия

Ядките от макадамия са чудесни за добавяне в печива – както в бисквити и сладкиши, така и в хляба. Вероятно най-разпространени и добре познати са бисквитите с макадамия и парченца шоколад. За целта просто се добавят печени ядки от макадамия в тестото за бисквити. Рецептата за тези супер вкусни бисквити можеш да намериш тук. Също така могат да бъдат великолепно допълнение към морковения сладкиш.

Може ли да се готви с ядки от макадамия?

Да, ядките от макадамия са подходящи както за приготвяне на печива, така и за готвене. Те подобряват вкуса на всяко сладко или пикантно ястие. Как ти звучи например вкусно печено руло от кайма с картофена салата, цикория и макадамия? Рецептата за него ще намериш в края на тази страница.

Кои храни са подходящи за комбиниране с ядките от макадамия?

Ядките от макадамия подхождат почти на всяко ястие и се комбинират с много храни. Бъди изобретателен и дай воля на креативността си. Ето няколко примера:

  • Мюсли
  • Риба
  • Месо
  • Моркови
  • Ягодоплодни (например малини, боровинки)
  • Цитрусови плодове (например портокал, кумкуат, грейпфрут)
  • Киви
  • Канела
  • Мед
  • Млечни продукти (например извара, кисело мляко)
  • Манго
  • Плод от пасифлора
  • Шоколад
  • Ориз
  • Тиквички


Това също би могло да представлява интерес


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.