Макадамия – кралицата на ядките
Макадамията е известна като „кралицата на ядките“ и произхожда от Австралия. Принадлежи към семейството на протеите и ражда затворени плодове, тъй като стената на плода е лигнирана и съдържа само една семка.
Макадамията притежава следните специални характеристики
Причислява се към най-скъпите ядки, защото отглеждането ѝ е много трудно. Със своята черупка ядката на макадамията прилича на кестените. Черупката ѝ обаче е много твърда, поради което се отваря машинно. Макадамита има фин и ядков вкус. Със 75% съдържание на мазнини „кралицата на ядките“ заема първо място сред останалите ядки.
Откъде произхожда макадамията?
Родината на макадамията е Австралия. Там тя расте на диви дървета в тропическата гора. Ядките са част от храната на коренното население. Износът им започва едва около 1965 г. В наши дни макадамията може да произхожда от една от следните държави:
- Австралия
- Хавай
- Южна и Източна Африка
Каква е сезонността на макадамията?
Макадамия се предлага през цялата година. Въпреки това, в Австралия реколтата се събира от април до септември, а на Хаваите – от ноември до април. След това ядките се консервират. Обелват се, изпичат се и се поставят във вакуумирана опаковка.
За какво може да се използват ядките макадамия и как се съхраняват?
Макадамията е популярна закуска, когато се консумира в чист вид. Меката ядка може да се използва и в мюсли, десерти, сладкиши, за намазване на филии хляб и като добавка към някои ястия. Обогатените с ядки макадамия сосове са нещо специално. Консервираните ядки трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място. Опаковани във вакуум, те са добре защитени и издържат дълго.
Ето какво съдържа макадамията
Макадамията съдържа ненаситени мастни киселини, магнезий, калций и витамини от група В.
ккал: 703 ккал
Въглехидрати: 4 гр
Протеини: 7,5 гр
Мазнини: 73 гр
Витамин А: 0 µg
Витамин B1: 0,28 мг
Витамин В2: 0,12 мг
Витамин В6: 0,28 мг
Витамин С: 0 мг
Витамин Е: 1,5 мг
Калций: 51 мг
Желязо: 0,2 мг
Калий: 265 мг
Магнезий: 108 мг
Натрий: 5 мг