Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Семена и ядки – енергиен източник

Семената и ядките са много разнообразни, съдържат различни вещества и присъстват в много ястия, независимо дали са сладки или солени.

Полезна информация

Семената и ядките притежават следните специални характеристики

Освен минерали, семената и ядките съдържат разнообразни витамини, протеини, въглехидрати и най-вече растителни мазнини.

Изображение на различни семена и ядки

Семена

Ядливите семена съдържат средно между 30 и 45% мазнини под формата на масла с мастни киселини. В състава си имат също белтъчини и аминокиселини. 

От семената се произвеждат хранителни масла, а целите и смелените на брашно семена се съдържат в хляб и други печива, в мюсли и в хрупкави барчета. С 400 до 550 ккал на 100 грама, семената осигуряват много енергия. Ядките, обаче, ги изпреварват с 600 ккал на 100 грама.

Ядки

Ядките могат да се съхраняват дълго време, без да бъдат белени и поради това в исторически план са една от първите човешки храни. Ядките макадамия, лешниците, орехите, сладките кестени, бадемите, пеканът, шам-фъстъкът и бадемите – всички те съдържат протеини. Превъзхождат ги само бобовите култури. С изключение на кестените, ядките съдържат ненаситени мастни киселини, особено линолова киселина.Съставки

Ето какво съдържат семената и ядките

Изображение на различни семена и ядки

Различните семена и ядки съдържат различни минерали и хранителни вещества, както и ненаситени мастни киселини. Семената и ядките често се предлагат осолени, печени или подправени.