Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Хлебни изделия – универсална основна храна

Хлебните изделия са хранителни продукти, произведени от зърнени култури и зърнени продукти, които са преработени в различни продукти чрез специфичен процес, а именно печене. Хлебните изделия могат да се разделят на три основни групи: Хляб, дребни хлебни изделия и печива. 

Полезна информация

Хлебните изделия имат следните специални свойства

Хлебни изделия е общо понятие за храни със зърно или зърнени продукти като основна съставка. Дълготрайните хлебни изделия имат по-дълъг срок на годност поради по-ниското съдържание на влага. Хлебните изделия включват хляб, дребни хлебни изделия, печива с дълъг срок на годност и фини печива. Бисквитите и курабийките се считат за част от подгрупата на трайните хлебни изделия.

Детайлно изображение на пресни хлебни изделия

Какво е дребно хлебно изделия?

Всички продукти от тесто за хляб, които не тежат повече от 250 грама, попадат под наименованието „дребни хлебни изделия". Те могат да бъдат например хлебчета, рогчета, кифли, содени питки, брецели, кроасани и маслени сладки. Тези дребни хлебни изделия са сред любимите съставки за закуска в повечето домакинства и се консумират редовно.

Какво се счита за „сладка“?

Бисквитите и курабийките се наричат с общия термин „сладки“. Тъй като обикновено съдържат захар и други добавки, а размерът, формата и начинът на представяне са различни, тези хлебни изделия не попадат в категорията „хляб“. Крекерите и другите солени печива също не се броят. Особено вкусни хлебни изделия, любими за следобедно кафе или десерт, са тортите и пайовете, поничките, различните сладкиши с плодове или ядки, козунака и много други.

Какво представляват печивата с дълъг срок на годност?

Печивата с дълъг срок на годност включват най-различни видове дребни печива като бисквити, соленки, сухари, крекери, солети, лебкухен, шпекулациус. Бисквитите могат да бъдат най-разнообразни, например класически чаени или обикновени бисквити, маслени бисквити, сандвич-бисквити, бисквити с шоколад, кокос, с ядки или сушени плодове.

Какво представляват фините печива? 

Според общоприетото схващане фини печива са всички хлебни изделия, които съдържат 90% брашно и минимум 10% мазнини и захар. Фините печива се произвеждат от тесто, което е изпечено, препечено или приготвено по друг начин, като се използват смлени зърнени продукти с нишесте, мазнини и захар. Следователно печивата с дълъг срок на годност също се считат за фини, ако това условие е изпълнено. Специални форми са диетични или безглутенови хлебни изделия. Фините печива включват блатове за торти, козунаци, кексове, торти, торти с маслен крем, маслени сладкиши, баници, сладкиши с мая, щолени.

Колко вида хляб има?

Видовете хляб варират според региона и сезона, но най-общо могат да бъдат разграничени следните видове: Пшенични хлябове, ръжени хлябове, смесени пшенични хлябове, смесени ръжени хлябове, хрупкави хлябове, а също и по-специални хлябове, като тризърнест хляб, четиризърнест хляб, овесен хляб, царевичен хляб, хляб от елда или също хляб със стафиди, хляб с подправки, зеленчуци, сирена, колбаси. Много хлябове са творение на конкретни пекари и не всеки хляб се предлага във всяка пекарна.


Произход

Коя е родината на хлебните изделия?

Хлябът е една от основните храни на човечеството. Той се произвежда, откакто хората са култивирали зърнените култури. Но не само хлябът, а и всички видове печива са важна част от хранителната верига. Въпреки че консумацията му е намаляла през годините (през Средновековието хлябът все още е бил основна съставка), днес той все още е на трапезата всеки ден в повечето домакинства. В Германия се консумира повече хляб, отколкото в други европейски страни, но това вероятно се дължи на големия избор и много доброто качество.


Сезон

Каква е сезонността на хлебните изделия?

Хлебните изделия се предлагат като пресни продукти целогодишно. Освен това те могат да бъдат приготвяни самостоятелно по всяко време или да бъдат купени замразени, готови за печене. Фините печива се предлагат в прясно състояние или като готови продукти с по-дълъг срок на годност, замразено тесто, готови смеси за печене, готово брашно, готови кремове и пълнежи. 


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват хлебните изделия и как се съхраняват?

Детайлно изображение на пресни хлебни изделия

Хлебните изделия са готови за консумация без допълнително приготвяне и могат да се комбинират с ястия, масло, сирене, колбаси или пък мармалад. Докато хлябът и дребните хлебни изделия се консумират предимно за закуска или вечеря, печивата, както и фините печива се консумират по-често със следобедно кафе или като закуска между храненията. В идеалния случай пресните хлебни изделия трябва да се консумират в рамките на няколко дни и да се съхраняват на сухо място, за предпочитане в кутия за хляб.Съставки

Какво съдържат хлебните изделия?

Хлебните изделия, като например хляб и хлебчета, съдържат въглехидрати, ненаситени мастни киселини и минерали. Пълнозърнестият хляб например съдържа и баластни вещества.

Сладките хлебни изделия и закуски обикновено са с високо съдържание на мазнини и захар. Има и сладки хлебни изделия, като например пълнозърнести бисквити или солените хлебни изделия, с по-ниско съдържание на захар и мазнини.