Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Дюли: златножълти и ароматни

Дюлите са семков плод. Има ябълковидни и крушовидни дюли. Ябълковидните дюли са по-скоро остри на вкус, докато този на крушовидните е по-мек. Дюлевото дърво също може да се сравни с ябълково или крушово дърво. Ботанически погледнато, то е от семейство розоцветни.

Полезна информация

Дюлята има следните специални качества 

Пресни дюли в детайлен изглед

Дюлята спада към плодовите растения от семена. Плодът се отглежда като плодово дърво или храст. Докато младото дърво даде първите плодове, изминават до четири години. Дюлята има златистожълт цвят. В месестата част има много склереиди. Дюлята има приятен, интензивен аромат. Тя е обвита от мъхеста обелка. 

Ето какво съдържа дюлята

Дюлята е богата на витамин С, освен това съдържа желязо, флуор, танини, калий, мед, манган, натрий, пектин и цинк в достатъчни количества. Поради високото си съдържание на витамини, минерали и микроелементи дюлята наред с обработката на и в хранителни продукти често пъти се използва и в областта на природната медицина.


Произход

Откъде произхожда дюлята?

Произходът на дюлите е от Източен и Транскавказ. По-късно те са отглеждани и в Турция и до Афганистан. В Средна Европа се срещат от 9 век. Там растат предимно в по-топлите региони, използвани и за лозарство. Днес дюлите идват от Азия и Европа. Повечето дюли се събират обаче в Узбекистан. Вторият по големина производител е Турция, следвана от Китай и Иран.


Сезон

Каква е сезонността на дюлята?

Плодовете се събират през късната есен, т.е. в периода от октомври до средата на ноември. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използва дюлята и как се съхранява?

Пресни дюли в детайлен изглед

Дюлите най-често имат по-скоро остър вкус, когато са сурови. Ето защо те са най-подходящи за направа на мармалад и желе. Използват се обаче и за пикантни ястия като лахмаджун или ориенталско задушено телешко. Приготвянето става както и при ябълките или крушите, но първо трябва да се изстърже мъхестата обелка. 

Така дюлите остават пресни

Дюлите имат много чувствителна външна обелка, така че лесно получават наранявания. За оптимално съхранение дюлите трябва да се поставят на мека повърхност и на един ред. Ако са внимателно третирани, те могат да се съхраняват при ниска температура за няколко месеца. Дюлите не са чувствителни към студ.


Съставки

Ето какво съдържа дюлята

Пресни дюли в детайлен изглед

Дюлята е богата на баластни вещества и оказва положително влияние върху червата. Тя съдържа много важни витамини и минерали като желязо, цинк, калий и натрий. Освен това тя има само около 40 килокалории на 100 грама.

Хранителна стойност
 

kcal: 38 kcal

Въглехидрати: 7,3 g

Белтъчини: 0,4 g

Мазнини: 0,5 g

Витамини

 

Витамин А: 6 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,03 mg

Витамин В6: 0,04 mg

Витамин С: 14 mg

Витамин Е: 0,4 mg

 

Минерали

 

Калций: 10 mg

Желязо: 0,6 mg

Калий: 183 mg

Магнезий: 8 mg

Натрий: 2 mg