Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Плодовете: вкусни и хранителни

Плодове е общо понятие, описващо всички плодове, които човек може да консумира сурови. Те растат по дървета, едногодишни и многогодишни храсти в тропиците, субтропиците и умерените географски ширини. В света има над 40 000 вида плодове.

Полезна информация

Плодовете имат следните специални качества

Плодове са плодовете на растения от култивирани или диворастящи семена, както и плодовете, които се консумират сурови и преработени и имат приятен, често сладък, но понякога и леко кисел вкус. Обикновено плодовете произхождат от многогодишни растения. Съдържанието на захар в плодовете често е високо. От ботаническа гледна точка, плодът се развива от оплоден цвят. 

Детайлен изглед пресни сортове плодове

Пълноценното многообразие на плодовите продукти

Предлагат се пресни и консервирани плодове – обикновено подсладени и нарязани на кубчета, понякога и на половинки или на резени. Плодовите продукти в бурканчета са подобни, но там могат да се предлагат и като пюре или мус. В търговската мрежа се намират още компоти от плодове или готови плодови салати в буркани. Замразените плодове в найлонови или картонени опаковки могат да се купят в различни по размер разфасовки, да се разделят лесно на порции и да се замразят отново след отваряне. Широко разпространени са и плодовете под форма на сокове с различни вкусове и качество. Независимо от формата им – нектар, сок, фреш, или смути – всички те съдържат плодове за пиене

Тенденции в многообразието от южни плодове

В азиатската кухня зрелите плодове от юзу се използват за приготвяне на апетитни салати с плодове, както и като съставка в ароматни дресинги. Използват се и като топинг за множество японски сладкарски специалитети. Заедно със солта и пипера, плодовете от юзу в Япония се използват като подправка за придаване на лека киселинност или горчивина на ястията. Все по-често се предлагат и кивано, питая или драконов плод, ацерола и други екзотични плодове.


Произход

Откъде произхождат плодовете?

Плодове има навсякъде по света. Различават се местни, тропически и екзотични видове. Тъй като тропическите плодове и други екзотични видове се нуждаят от подходящ климат, за да растат, те трябва да бъдат внасяни. Други видове, като например различните костилкови варианти, виреят и в умерени ширини.


Сезон

Каква е сезонността на плодовете?

Плодове има през цялата година – ако не местни, то вносни.


Употреба и съхранение

За какво може да се използват плодовете и как се съхраняват?

Детайлен изглед пресни сортове плодове

Обикновено плодовете могат да се консумират пресни. Предлагат се и под формата на компоти, мармалади, мусове и плодови декорации за сладкиши. С тях се овкусяват млечни продукти, десерти, сосове и месни ястия. Могат да се готвят, сушат, консервират и пюрират. Съществуват плодови брендита, ликьори, ракии и други. Широко разпространени са и плодовете под форма на сокове с различни вкусове и качество (например нектар, сок или фреш). В смутитата плодовият продукт се преработва цялостно в кремообразна напитка. Тъй като плодовете обикновено се развалят много бързо, трябва да се консумират скоро след закупуването им. Някои видове могат да се съхраняват по-дълго в хладилник.Съставки

Ето какво съдържат плодовете

Детайлен изглед пресни сортове плодове

Типични видове плодове са семковите и костилковите, ягодоплодните и черупковите, както и тропическите и екзотичните плодове. Семената на тези плодове са много хранителни поради съдържанието си на калории, но обикновено не се консумират с тях. От друга страна, месестата им част съдържа голямо количество вода. По тази причина хранителната им стойност е по-ниска, но често имат високо съдържание на витамини и минерали.