Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Това не е Вашият филиал?
Промяна
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Мушмулата: сладък ароматен плод

Мушмулата е привлекателно дърво с многостранно използваеми, вкусни плодове. Те се използват основно за желета и мармалади. Те обаче се ядат и сурови. Дървото обича влажни, глинести почви, става 4,5 метра високо и има издадена напред форма. 

Полезна информация

Мушмулата има следните специални качества 

Пресни мушмули в детайлен изглед

Мушмулата спада към семейството на розоцветните и цъфти с бели до розови цветчета от май до юни. Единичните цветчета имат диаметър от до четири сантиметра. Характерни са оставащите чашелистчета, които изглеждат като малки коронки. Продълговатите, влакнести листа на дървото на мушмулата от горната страна са тъмнозелени, от долната страна са по-светли и през есента стават червеникаво-кафяви. Младите клончета също са покрити с влакна и са отчасти черни. Кората по клоните на мушмулата лесно се отделя. Кръглите плодове имат червеникаво-кафява, леко кожеста обвивка.


Произход

Откъде произхожда мушмулата?

Мушмулата произхожда от Югоизточна Европа и Азия (Кавказ и Персия). По-късно римляните я пренасят в Европа и там е култивирана. Още през Средновековието мушмулата е била ценен плод. Днес нейното търсене вече не е толкова силно. Плодовете, които стигат до нас, са предимно от Югоизточна Азия.


Сезон

Каква е сезонността на мушмулата?

Мушмулата се бере от края на октомври особено в Югоизточна Азия.


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мушмулата и как се съхранява?

Пресни мушмули в детайлен изглед

Мушмулите могат да се ядат сурови. За целта трябва да се разрежат, да се махнат семките и месестата част да се нареже на парченца или просто да се изгребва от обелката. Те са и подходящи за приготвяне на мармалад, компот или плодов мус заедно с ябълки и круши. Мушмулите, поставени в оцет и захар, са деликатес. Друг вариант е брашното от мушмули. То се добива от сушени мушмули и съдържа много нишесте.

Така се съхраняват мушмулите

Мушмулите трябва да се съхраняват за известно време. За целта трябва да се поставят на един ред с отворената страна надолу. Като място за съхранение е подходящ например рафт в хладно мазе, най-добре обаче е върху слой кварцов пясък, където плодовете на мушмулата могат да узреят напълно. Това трае две до три седмици. Плодът е узрял, ако месестата част е станала мека. Тогава той има сладък и ароматен вкус. 


Съставки

Ето какво съдържа мушмулата

Богатите на захар мушмули съдържат много витамини и минерали, по-специално калий. Те се считат за много здравословни. Наличните танини могат да се използват при затруднения в храносмилателната система. Също и баластните вещества като пектин се съдържат в голям дял в мушмулите. Мушмулите действат антивъзпалително и стимулират уринирането. 

Хранителна стойност
 

kcal: 44 kcal

Въглехидрати: 10,6 g

Белтъчини: 0,5 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 133 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,2 mg

Витамин В6: 0,04 mg

Витамин С: 2 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 30 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 250 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 6 mg

Важна информация

От съображения за превантивна защита на потребителите Kaufland изтегля следния продукт:

My Project
Електрическа лампа против насекоми

Баркод 4063367290183
В продажба от Kaufland от април 2022