Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Японска мушмула: сладък ароматен плод

Японската мушмула е привлекателно дърво с вкусни плодове, които имат множество приложения. Те се използват основно за желета и мармалади. Похапват се обаче и сурови. Дървото обича влажни, глинести почви и достига 4,5 метра височина.

Полезна информация

Японската мушмула има следните специални качества 

Пресни мушмули в детайлен изглед

Японската мушмулата спада към семейството на розоцветните и цъфти с бели до розови цветчета от май до юни. Единичните цветчета имат диаметър от до четири сантиметра. Характерни са оставащите чашелистчета, които изглеждат като малки коронки. Продълговатите, влакнести листа на дървото на мушмулата от горната страна са тъмнозелени, от долната страна са по-светли и през есента стават червеникаво-кафяви. Младите клончета също са покрити с влакна и са отчасти черни. Кората по клоните на мушмулата лесно се отделя. Кръглите плодове имат червеникаво-кафява, леко кожеста обвивка.


Произход

Откъде произхожда мушмулата?

Мушмулата произхожда от Югоизточна Европа и Азия (Кавказ и Персия). По-късно римляните я пренасят в Европа и там е култивирана. Още през Средновековието мушмулата е била ценен плод. Днес нейното търсене вече не е толкова силно. Плодовете, които стигат до нас, са предимно от Югоизточна Азия.


Сезон

Каква е сезонността на японската мушмула?

Мушмулата се бере от края на октомври особено в Югоизточна Азия.

Нашите предложения за семкови плодове  

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва мушмулата и как се съхранява?

Пресни мушмули в детайлен изглед

Японските мушмулите могат да се ядат сурови. За целта трябва да се разрежат, да се махнат семките и месестата част да се нареже на парченца или просто да се изгребва от обелката. Те са и подходящи за приготвяне на мармалад, компот или плодов мус заедно с ябълки и круши. Мушмулите, поставени в оцет и захар, са деликатес. Друг вариант е брашното от японски мушмули. То се добива от сушени мушмули и съдържа много нишесте.

Така се съхраняват японските мушмули

Японските мушмулите могат да се съхраняват за известно време. За целта трябва да се поставят на един ред с отворената страна надолу. Като място за съхранение е подходящ например рафт в хладно мазе, най-добре обаче е върху слой кварцов пясък, където плодовете на мушмулата могат да узреят напълно. Това трае две до три седмици. Плодът е узрял, ако месестата част е станала мека. Тогава той има сладък и ароматен вкус. 


Съставки

Ето какво съдържа японската мушмулата

Богатите на захар мушмули съдържат много витамини и минерали, по-специално калий. Съставът им включва също танини и баластни вещества като пектин.

Хранителна стойност
 

kcal: 44 kcal

Въглехидрати: 10,6 g

Белтъчини: 0,5 g

Мазнини: 0,2 g

Витамини

 

Витамин А: 133 µg

Витамин В1: 0,03 mg

Витамин В2: 0,2 mg

Витамин В6: 0,04 mg

Витамин С: 2 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 30 mg

Желязо: 0,5 mg

Калий: 250 mg

Магнезий: 11 mg

Натрий: 6 mg