Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Семкови плодове: ароматни и сладки

Семкови плодове е събирателно понятие за плодовете от рода на плодовите растения от семена (Pyrinae). Те се характеризират с наличието на отделение със семки, оттам идва и терминът „семкови“. Част са от семейството на розоцветните (Rosaceae). Семковите плодове могат да се използват по много разнообразни начини. Подходящи са за директна консумация, но могат и да се консервират или да се правят на сок. 

Полезна информация

Семковите плодове имат следните специални качества

С термина семкови плодове се обобщават всички видове плодове, които образуват семки. Известни представители са ябълката и крушата, но още и шипката, дюлята и мушмулата. В търговската мрежа попадат преди всичко сортове, които имат определени свойства: Те трябва да могат да се съхраняват и да са здрави и не бива да са податливи на гниене.

Пресни семкови плодове в детайлен изглед

Впечатляващо сортово многообразие

Знаеше ли, че в края на 18 век по света е имало около 20 000 различни сорта ябълки? Този брой светкавично е намалял. В действителност днес икономически релевантни са само около 60 сорта култивирани ябълки. Някои познати сортове са Джонаголд, Елстар, Бребърн или Грени смит.

Докато сортовете ябълки стават все по-малко, броят на сортовете круши в най-новата история се е увеличил. Така например във Франция през 17 век е имало около 300 сорта круши. През 19 век те са около 1000. Днес по света има 5000 сорта круши. Известни сортове например са Конференс, Абат Фетел, Вилямова или Клапов любимец. От дюлята има около 700 сорта по света. При това става дума за т.нар. случайни разсади, а не за целенасочени кръстоски. Позната е Астхаймер перлена.


Произход

Откъде произхождат семковите плодове?

Ябълката произхожда от азиатската дива ябълка и по-точно от Казахстан. Оттам тя е започнала своя дълъг път към Европа. Крушата произхожда от евразийската област. През 18 и 19 век круши са били отглеждани успешно преди всичко във Франция и Белгия. Дюлите произхождат от Източен и Транскавказ. По-късно те са отглеждани в Турция и до Афганистан. В Средна Европа се срещат от 9 век. Там растат предимно в по-топлите региони, използвани и за лозарство. Днес дюлите идват от Азия и Европа и най-вече от Узбекистан. 


Сезон

Каква е сезонността на семковите плодове?

Времето за бране на ябълки е от август до октомври, основната сезонност на крушата е от август до ноември. Двата плода обаче са налични целогодишно. Времето за бране на дюли е от октомври до ноември. 


Употреба и съхранение

За какво може да се използват семковите плодове и как се съхраняват? 

Пресни семкови плодове в детайлен изглед

Семковите плодове могат да се ядат в чиста форма или например да се използват в плодови салати или десерти. От семковите плодове се правят още сок, супи, конфитюри или желета. Ако се съхраняват правилно, семковите плодове могат да запазят качеството си почти непроменено месеци наред. Ябълките са изключително дълготрайни и са налични през цялата година. Има четири различни вида хранилища за семковите плодове:

Под естествено хранилище се има предвид хранилище на чист въздух, което може да е хладно мазе с висока влажност на въздуха. Хладилно хранилище се създава с хладилна инсталация, която може да поддържа според сорта на семковия плод определена температура константна. Така се спира и забавя процесът на зреене. Допълнително за хладилно хранилище е нужна и инсталация за овлажняване на въздуха, за да се предотврати изсъхването на семковите плодове. При съхранение с Controlled Atmosphere (CA) константни се поддържат не само температурата и влажността на въздуха, но и кислородът и въглеродният диоксид. И този вид съхранение има за цел забавяне на процеса на зреене. При съхранението с Ultra Low Oxygen (ULO) съдържанието на кислород във въздуха се редуцира екстремно и постига необходимата за активност на зреене минимална граница. По този начин процесът на зреене се забавя екстремно.Съставки

Ето какво съдържат семковите плодове

Пресни семкови плодове в детайлен изглед

Крушите съдържат разнообразни витамини и минерали. Струва си да се споменат желязото, калият, медта, магнезият, фосфатът, йодът и цинкът. Дюлите са богати на баластни вещества и съдържат много витамини и минерали като желязо, цинк, калий и натрий. Мушмулите съдържат витамини и минерали, по-специално калий, а също и голямо количество баластни вещества като пектин.