Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Ванилия – сладка шушулка

Знаем ли, че ванилията е единственият ядлив плод на орхидеята? Тази „истинска ванилия“ е една от най-скъпите подправки поради продължителното ѝ производство. От засаждането до продажбата може да минат четири до пет години. 

Полезна информация

Ванилията притежава следните специални характеристики 

Детайлно изображение на ванилия

Растението ванилия е орхидея, която произхожда от Мексико и може да се извиси до 15 метра. В наши дни тя се отглежда около Индийския океан, където средната температура е между 21 и 31 градуса по Целзий. За тази цел растението орхидея се нуждае от висока влажност, както и от баланс между слънце и сянка и богата на органични вещества почва. Ванилията придава интензивен аромат на сладкишите.


Произход

Откъде произхожда ванилията?

Съществуват общо над 150 вида ванилия, като мястото на отглеждане определя името на ванилията. Пра-ванилията произхожда от Мексико и затова се счита за мексиканска ванилия, която има мек и сладък вкус. Добре позната е и бурбонската ванилия с интензивен аромат, която произхожда от Бурбонските острови, предимно от Мадагаскар. За „Кралицата на ванилията“ е коронована таитянската ванилия, отглеждана на едноименния остров Таити във Френска Полинезия. Тя е четири пъти по-продуктивна от бурбонската ванилия, има по-силен аромат и цветно ухание.


Сезон

Каква е сезонността на ванилията?

Необходими са до четири години, докато едно растение ванилия даде първия си плод. Веднага щом орхидеята цъфне, тя трябва да бъде опрашена ръчно. Шушулките узряват около половин година след опрашването. Те се берат малко преди да узреят. В това състояние плодовете все още нямат своя характерен аромат. Само чрез сложни работни процеси, като обработка с пара и последваща ферментация в херметически затворени съдове, шушулките узряват и се превръщат в познатите черно-кафяви шушулки ванилия.

Нашите предложения за добавки за печене

Валидни от 22.04.2024 до 28.04.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва ванилията и как се съхранява?

Детайлно изображение на ванилия

Ванилията се преработва основно в хранително-вкусовата промишленост. Подправката се използва както при варене, така и при печене и засилва присъщия на храната вкус и неутрализира остротата или киселинността. При това ванилията може да се използва не само за сладки ястия, но и за пикантни ястия. При съхранение на шушулката ванилия на хладно и тъмно и херметически затворен съд тя издържа поне три години. Най-добре е да се остави в стъклените епруветки, в които се продава. Селектирани шушулки ванилия се използват в парфюмерията за приготвяне на тинктури, настойки или парфюми.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с помощта на ванилия


Съставки

Ето какво съдържа ванилията

Още ацтеките са използвали ванилията като лечебно средство, тъй като подправката има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Ванилията също така стимулира производството на хормона на щастието серотонин и по този начин оказва положително влияние върху настроението. Но тя не само облекчава стреса и безпокойството, но и може да помогне за отслабване: ароматът въздейства върху центъра на глада и по този начин потиска апетита. Племето тотонак е използвало ванилията и като афродизиак.

Хранителна стойност
 

ккал: 288 ккал

Въглехидрати: 13 г

Протеини: 0,1 г

Мазнини: 0,1 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 мг

Витамин B2: 0 мг

Витамин B6: 0 мг

Витамин С: 0 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 11 мг

Желязо: 0,1 мг

Калий: 148 мг

Магнезий: 12 мг

Натрий: 9 мг