Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Ванилия: Класиката сред подправките

Знаеш ли, че шушулката ванилия е единственият ядлив плод на орхидея? Тази „истинска ванилия“ е една от най-скъпите подправки поради дългия процес на производство. От засаждането до продажбата може да минат четири до пет години. 

Определение

Какво е ванилия?

Ванилията се извлича от плодовете на тропически вид орхидея. Терминът „ванилия“ произлиза от испанския термин „vainilla“ и означава нещо като „малка шушулка“ (умалително от термина „vaina = шушулка“). Наред с шафрана, ванилията е една от най-скъпите подправки в света. Интензивен, сладникав аромат на крем и цветя: Ванилията има уникален мирис и вкус.

Каква е разликата между ванилия и ванилин?

Ванилинът е основното ароматно вещество на шушулката ванилия. Може да се произвежда синтетично и се смята за безопасно за здравето. Казано накратко: Ванилинът е изкуствен, ванилията е естествена. Ваниловата захар е чисто бяла, докато захарта с истинска ванилия най-често е жълтеникава до светлокафява. 


Ботаническо описание и произход

Ботаническо описание и произход на ванилията

Детайлно изображение на шушулки ванилия и смляна ванилия

Произходът на ванилията е също толкова екзотичен, колкото и нейният вкус.

Ботаническо описание на растението ванилия

Растението ванилия е орхидея, която произхожда от Мексико и може да достигне 15 метра. В наши дни тя се отглежда около Индийския океан, където средната температура е между 21 и 31 градуса по Целзий. За тази цел растението орхидея се нуждае от висока влажност на въздуха, добър баланс между слънце и сянка и почва, богата на органични вещества. Ванилията придава интензивен аромат на десертите.

Откъде идва вкусът на ванилията?

Популярният аромат идва от ферментиралите шушулки на растението орхидея. Той обаче може да се произвежда и синтетично (ванилин). Производството на натурален аромат на ванилия от кастореум (секрет, който бобрите отделят от задните части) е забранено в Германия. Ароматите на ванилия могат да се произвеждат и от смърч. 

Откъде произхожда ванилията?

Съществуват общо над 150 вида ванилия, като мястото на растеж определя името на ванилията. Оригиналната ванилия произхожда от Мексико и затова се счита за мексиканска ванилия, която има мек и сладък вкус. Добре позната е и бурбонската ванилия с интензивен ароматен вкус, която произхожда от Бурбонските острови, предимно от Мадагаскар. За „Кралица на ванилията“ е коронована таитянската ванилия, отглеждана на едноименния остров Таити във Френска Полинезия. Тя е четири пъти доходоносна от бурбонската ванилия, ароматът ѝ на цветя е по-силен.


Сортове

Сортове шушулки ванилия

Въпреки че родът орхидеи „Ванилия“ съдържа около 120 ванилови растения, само три от тях се отглеждат с търговска цел в големи мащаби.

Бурбонска ванилия

Бурбонската ванилия произхожда от така наречените Бурбонски острови (Мадагаскар, Коморски острови, Реюнион, Сейшели и Мавриций) Шушулките са дълги и мазни, а в тях са скрити много семена. Тя е известна и като плосколистна ванилия. Бурбонската ванилия има сладко-пикантен вкус, подходяща е за месо, гъби и десерти.

Таитянска ванилия

Най-скъпият сорт ванилия се отглежда в Таити, съдържа по-малко ванилин и поради това се характеризира с по-мек аромат на цветя, който може да напомня на череша или слива. Шушулките са по-дебели и по-къси от тези на другите два сорта. Таитянската ванилия е подходяща към морски дарове и ястия с ориз.

Мексиканска ванилия

Тя има силен, шоколадов аромат, които прилича на този на бурбонската, но е по-пикантен. Може да се използва по същия начин. 


Хранителни вещества

Ето какво съдържа ванилията: Калории, витамини и минерали

Още ацтеките са използвали ванилията като лечебно средство, тъй като подправката има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Ванилията също така стимулира производството на хормона на щастието серотонин и по този начин оказва положително влияние върху настроението. Тя не само облекчава стреса и безпокойството, но може да помогне и за отслабване: Ароматът въздейства върху центъра на глада в мозъка и по този начин потиска апетита. Племето тотонак е използвало ванилията и като афродизиак.

Хранителна стойност
 

Калории: 288 kcal

Въглехидрати: 13 g

Белтъчини: 0,1 g

Мазнини: 0,1 g

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0 mg

Витамин В2: 0 mg

Витамин В6: 0 mg

Витамин С: 0 mg

Витамин Е: 0 mg

 

Минерали

 

Калций: 11 mg

Желязо: 0,1 mg

Калий: 148 mg

Магнезий: 12 mg

Натрий: 9 mg


Отглеждане и събиране

Отглеждане и събиране на ванилия

А какво мислиш за отглеждане на скъпата подправка у дома? Ще ти разкрием дали и как това е възможно.

Къде се отглежда ванилия?

Орхидеите се отглеждат в Мадагаскар, Таити, Реюнион и други острови в Индийския океан.

Може ли човек сам да отглежда ванилия?

Тъй като растенията се нуждаят от топлина през цялата година и влажност от 70 до 80 %, Германия не е подходящ регион за отглеждане. Следователно е необходима оранжерия. С малко късмет и много сръчност може да накараш орхидеята да цъфне. Тогава е хубаво да се действа бързо: Пъпката се отваря сутрин. Ако не бъде опрашена, тя умира до вечерта. Ако я опрашиш, тя ще се превърне в дълга зелена шушулка в рамките на шест до девет месеца.

Как се опрашва растението ванилия?

Цветът на растението ванилия съдържа женски и мъжки полови компоненти, разделени с мембрана. В Мексико ванилията се опрашва от специални видове пчели и колибрита. Тъй като те не произхождат от основните райони на отглеждане, опрашването се извършва ръчно – това е възможно и в оранжерията. Цветът се разрязва внимателно отстрани с остър предмет (например клечка за зъби). След това с върха се взема от жълтеникавия прашец и се прехвърля върху близалцето.

Как се събира ванилия?

Необходими са до четири години, докато едно растение ванилия даде първия си плод. Веднага щом орхидеята цъфне, е необходимо да бъде опрашена ръчно. Шушулките узряват около половин година след опрашването. Те се събират малко преди да узреят. В това състояние плодовете все още нямат своя характерен аромат. Само чрез сложни процеси, като обработка с водна пара и последваща ферментация в херметически затворени съдове, шушулките узряват и се превръщат в познатите черно-кафяви шушулки ванилия.


Продукти

Какви продукти с ванилия има?

Има многобройни продукти с ванилия. За да ти помогнем да се ориентираш, предлагаме ти кратък преглед на най-важните разлики.

Шушулки ванилия

Най-скъпата, но и най-качествената и най-вкусната разновидност на ванилията. Шушулката ванилия се предлага в стъклени епруветки. Както вътрешността, така и шушулката могат да се използват за придаване на фин, автентичен аромат на пикантни и сладки ястия.

Екстракт от ванилия

Екстрактът от ванилия, известен също като есенция от ванилия, съдържа чистите ароматни вещества от шушулката. Течният екстракт е с почти неограничен срок на годност. За приготвянето му шушулките се накисват в алкохол, който да извлече ароматите. Екстрактът е тъмен и има интензивен вкус.

Ванилия на прах

Ванилията на прах е изсушената и прахообразна версия на шушулките. Не е подсладена, но е чудесна за ароматизиране на различни ястия.

Ванилова захар

Освен ванилия на прах, тя съдържа и захар – и то не малко. В 100 грама ванилова захар обикновено има около 99 грама захар. Бурбонската ванилова захар се характеризира с малки, черни точици.

Аромат на ванилия

Прави се разграничение между натурални и синтетични аромати. Синтетичният се съдържа например във ваниловата захар. Произвежда се изкуствено, но е безопасен за здравето. Необходимо е най-малко 95 процента от натуралния ванилов аромат да произхожда от истинска ванилия, а останалите 5 процента могат да бъдат от други източници. 


Купуване и съхранение

Купуване и съхранение на ванилия

За твоята следваща покупка: Още факти и вълнуваща информация за екзотичната шушулка.

Къде може да се купят продукти с ванилия?

Може да закупиш продукти с ванилия, като ванилова захар, екстракт от ванилия или цели шушулки в търговската мрежа.

Как да разпознаеш истинската ванилия

Един поглед върху етикета дава информация. По-горе вече изброихме различните начини, по които истинската ванилия се използва в различни продукти. Ако обаче на етикета е написано „натурален аромат“, продуктът е с натурален произход, но не от шушулка. Зад термините „ванилов аромат“, „ароматизант“ или „с вкус на ванилия“ се крие синтетичен ванилин. Терминът „ванилия“ обикновено се отнася и за изкуствен аромат.

Защо ванилията е толкова скъпа?

Поради сложното изкуствено опрашване на цветовете и продължителната ферментация на шушулките, производството на ванилия е много скъпо, което се отразява и на цената.

Какъв е срокът на годност на ванилията?

Тъй като вече са преработени, шушулките ванилия всъщност имат неограничен срок на годност, ако се съхраняват правилно. С течение на времето те могат просто да изсъхнат или да загубят аромата си.

Как правилно се съхранява ванилията?

Най-добре е да се съхранява херметически затворена в стъклената епруветка на тъмно и хладно място. 


Употреба

Употреба на ванилия в кухнята: Ето как става 

Детайлно изображение на шушулки ванилия

Ванилията се преработва основно в хранително-вкусовата промишленост. Подправката се използва както при варене , така и при печене и засилва присъщия на храната вкус и неутрализира остротата или киселинността. При това ванилията може да се използва не само за сладки храни, но и за пикантни ястия

Ето най-добрите професионални съвети за подправките в кухнята.

Правилно изстъргване на шушулката ванилия

Шушулката се разрязва по дължина с остър нож и вътрешността се изстъргва с върха на ножа.

Колко често може да се използва шушулката ванилия?

Ако не използваш цялата шушулка наведнъж, може просто да съхраняваш остатъка в хладилника. Следователно може да използваш шушулката, докато не свърши. Дори и тогава не е хубаво да се изхвърля, защото може да готвиш с шушулката или да я използваш за ароматизиране на захар.

Може ли да се яде кората на шушулката ванилия?

Кората на шушулката има дори по-наситен вкус от вътрешността, така че може да се консумира.

Направи си ванилова захар

Разбира се, това е лесно, вкусно и спестява отпадъци от опаковки!

  • Шушулката се поставя с изстърганата вътрешност в буркан с 250 грама захар.
  • Оставя се да отлежи една седмица.
  • Съвет: При стриването на шушулката на прах, ароматът става още по-интензивен. Ако към захарта се добави само кората на едри парчета, ароматът ще бъде много слаб.

Направи си екстракт от ванилия

Освен търпение и две съставки, не е необходимо нищо друго за тази рецепта!

  • Нарязват се 5 шушулки ванилия.
  • Изсипват се в стерилизиран голям буркан с винтова капачка.
  • Доливат се 230 ml водка.
  • Оставя се да отлежава поне четири месеца.
  • От време на време се разклаща.

Печива с аромат на ванилия: Колко капки?

Тъй като ароматът на ванилия е концентрат, обикновено са достатъчни само няколко капки. При съмнение е добре да се следва рецептата. Като правило важи: Три капки се равняват приблизително на вътрешността на една шушулка.

С какво може да се заменят шушулките ванилия?

Три-четири пакетчета ванилова захар са приблизително равни на силата на аромата на вътрешността на една шушулка. Хубаво е да не се забравя да се намали съответното количеството захар в рецептата. Може също така да се използва екстракт от ванилия. Обикновено са достатъчни една до две чаени лъжички. По-добре е да се добавя постепенно, докато достигне необходимото количество.



Това също може да те интересува


Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.