Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Твоят Kaufland

Последно избирани филиали

Зърнените продукти – основни храни

Дали под формата на макаронени изделия или като мюсли, хляб или малки хлебчета, зърнените храни и продукти заемат съществена част от храненето. Други зърнени продукти са нишесте, грис, трици, булгур, зърна, натрошени зърна и люспи. Колкото по-голяма част от зърното се съдържа в смления продукт, толкова повече вещества от неговия състав преминават в готовия хранителен продукт.

Полезна информация

Зърнените продукти имат следните специални качества

Зърнените продукти са основна храна за човека. Разнообразието на тази продукти е огромно. Пшеницата, ечемикът, ръжта, царевицата, овесът, просото и спелтата са ясно разпознаваеми в необработен вид, но колкото повече са преработени, толкова по-малко забележими са като съставки в храните.

Детайлно изображение на разнообразни зърнени продукти

Колко вида хляб има?

Видовете хляб варират според региона и сезона, но най-общо могат да бъдат разграничени следните видове: пшенични хлябове, ръжени хлябове, пшенично-ръжени хлябове, хрупкави хлябове, специални хлябове като тризърнест или четиризърнест хляб, овесен хляб, царевичен хляб, хляб от елда, хляб със стафиди, хляб с подправки, лук, маслини или популярния в последните години хляб от лимец. Много хлябове са творение на конкретни пекари и не всеки хляб се предлага във всяка пекарна. Съществуват около 300 вида хляб. 

Какво се счита за печиво?

Към печивата традиционно се числят хлябът и хлебчетата, но също така сладките и соленките, печивата със съдържание на алкохол, например торти или сладки с алкохолно съдържание, както и трайните печива и тези от многолистно тесто. Към трайните печива спадат курабийки, меденки, печива като флорентинери, вафли, соленки, сухари, бисквити, крекери и гризини.

Многообразие на зърнените продукти

Освен споменатите продукти, от зърнени култури се произвеждат също грис, мюсли, зърнено кафе, малц и макарони. Зърнените продукти заемат важна част на трапезата и се консумират под всякаква форма и през целия ден – от закуска до вечеря.


Произход

Откъде произхождат зърнените продукти?

Родината на царевицата е Латинска Америка, повечето зърнени култури произхождат от Месопотамия, а оризът е култивиран в Китай. Всички видове зърнени култури вече са разпространени по цял свят.


Сезон

Каква е сезонността на зърнените продукти?

Благодарение на трайността и лесното им съхранение зърнените продукти са достъпни целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват зърнените продукти и как се съхраняват?

Детайлно изображение на разнообразни зърнени продукти

Зърнените продукти са подходящи за много случаи и могат да се консумират за закуска, обяд и вечеря, но и заедно със следобедното кафе в зависимост от продукта. Хлябът и хлебчетата се консумират с всякакви ястия, на сандвичи, а понякога и самостоятелно. Фините печива, като сладките, могат да се сервират с кафе, а зърнените храни, брашното и безглутеновите брашна са подходящи като добавка или за печене. От макаронените изделия могат да се приготвят вкусни ястия. Повечето зърнени продукти трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място.



Съставки

Ето какво съдържат зърнените продукти

Хранителните вещества в зърнените продукти са важна част от хранителния режим. Тези продукти осигуряват въглехидрати, белтъчини, витамини (предимно от група В), както и минерали и микроелементи, като цинк, магнезий и фосфор. Колкото повече от зърното се използва, толкова по-високо е съдържанието на витамини и минерали. Пълноценните зърнени храни са богати и на баластни вещества. Пълнозърнестите продукти имат положително въздействие върху здравето.

Важно съобщение

Уважаеми клиенти, във връзка със зачестили фалшиви игри, за които се твърди, че се провеждат от името на Kaufland България, Ви напомняме, че в игрите си НЕ изискваме заплащане на такси или информация като възраст, рождена година или данни от дебитна/кредитна карта.