Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Зърнените продукти – основни храни

Дали под формата на макаронени изделия или като мюсли, хляб или малки хлебчета, зърнените храни и продукти заемат съществена част от храненето. Други зърнени продукти са нишесте, грис, трици, булгур, зърна, натрошени зърна и люспи. Колкото по-голяма част от зърното се съдържа в смления продукт, толкова повече вещества от неговия състав преминават в готовия хранителен продукт.

Полезна информация

Зърнените продукти имат следните специални качества

Зърнените продукти са основна храна за човека. Разнообразието на тази продукти е огромно. Пшеницата, ечемикът, ръжта, царевицата, овесът, просото и спелтата са ясно разпознаваеми в необработен вид, но колкото повече са преработени, толкова по-малко забележими са като съставки в храните.

Детайлно изображение на разнообразни зърнени продукти

Колко вида хляб има?

Видовете хляб варират според региона и сезона, но най-общо могат да бъдат разграничени следните видове: пшенични хлябове, ръжени хлябове, пшенично-ръжени хлябове, хрупкави хлябове, специални хлябове като тризърнест или четиризърнест хляб, овесен хляб, царевичен хляб, хляб от елда, хляб със стафиди, хляб с подправки, лук, маслини или популярния в последните години хляб от лимец. Много хлябове са творение на конкретни пекари и не всеки хляб се предлага във всяка пекарна. Съществуват около 300 вида хляб. 

Какво се счита за печиво?

Към печивата традиционно се числят хлябът и хлебчетата, но също така сладките и соленките, печивата със съдържание на алкохол, например торти или сладки с алкохолно съдържание, както и трайните печива и тези от многолистно тесто. Към трайните печива спадат курабийки, меденки, печива като флорентинери, вафли, соленки, сухари, бисквити, крекери и гризини.

Многообразие на зърнените продукти

Освен споменатите продукти, от зърнени култури се произвеждат също грис, мюсли, зърнено кафе, малц и макарони. Зърнените продукти заемат важна част на трапезата и се консумират под всякаква форма и през целия ден – от закуска до вечеря.


Произход

Откъде произхождат зърнените продукти?

Родината на царевицата е Латинска Америка, повечето зърнени култури произхождат от Месопотамия, а оризът е култивиран в Китай. Всички видове зърнени култури вече са разпространени по цял свят.


Сезон

Каква е сезонността на зърнените продукти?

Благодарение на трайността и лесното им съхранение зърнените продукти са достъпни целогодишно.


Употреба и съхранение

За какво могат да се използват зърнените продукти и как се съхраняват?

Детайлно изображение на разнообразни зърнени продукти

Зърнените продукти са подходящи за много случаи и могат да се консумират за закуска, обяд и вечеря, но и заедно със следобедното кафе в зависимост от продукта. Хлябът и хлебчетата се консумират с всякакви ястия, на сандвичи, а понякога и самостоятелно. Фините печива, като сладките, могат да се сервират с кафе, а зърнените храни, брашното и безглутеновите брашна са подходящи като добавка или за печене. От макаронените изделия могат да се приготвят вкусни ястия. Повечето зърнени продукти трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и сухо място.Съставки

Ето какво съдържат зърнените продукти

Хранителните вещества в зърнените продукти са важна част от хранителния режим. Тези продукти осигуряват въглехидрати, белтъчини, витамини (предимно от група В), както и минерали и микроелементи, като цинк, магнезий и фосфор. Колкото повече от зърното се използва, толкова по-високо е съдържанието на витамини и минерали. Пълноценните зърнени храни са богати и на баластни вещества. Пълнозърнестите продукти имат положително въздействие върху здравето.