Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Агар-агар – безвкусен свързващ желиращ агент

Агар-агар е желиращ агент, който служи и като свързващо вещество и е напълно безвкусен. Изходният материал за производството на агар-агар са изсушени на слънце морски водорасли, които се екстрахират с гореща вода и след това се сгъстяват.

Полезна информация

Агар-агар има следните специални качества 

Детайлно изображение на агар-агар

В зависимост от формата, в която се произвежда, агар-агар е безвкусен, бежов на цвят, с консистенция на прах, който лесно се свързва. Агар-агар е изцяло естествен продукт, който не съдържа заместители или други добавки. Името агар-агар идва от японски и означава в превод „рибена слуз“. Хранителният продукт може да образува желе и основно се състои от агароза и сулфатиран агаропектин.


Произход

Откъде произхожда агар-агар?

Хранителният продукт агар-агар е с произход от Азия, по-конкретно Япония и датира от ХVІІ век. Оттогава насам този хранителен продукт се използва за сгъстяване на сосове и други ястия. Затова агар-агар е известен и като „японскижелатин. Понастоящем той обаче се произвежда и в Индонезия, Тайланд, Малайзия, както и в Лаос и Тайван, откъдето се изнася по цял свят.


Сезон

Кога е сезонът на агар-агар?

Водораслите, използвани за производството на агар-агар, се събират през цялата година в тропическите, а в някои случаи и в субтропическите райони на Южна и Югоизточна Азия. Събирането на водорасли за производство на агар-агар също е много разпространено в японската акватория, но там то е ограничено главно до летните и есенните месеци. Агар-агар се предлага в търговската мрежа през цялата година. Водораслите, които първоначално са прясно събрани, веднага биват преработвани на прах или на люспи за агар-агар и по този начин остават достатъчно трайни.

Нашите предложения за добавки за печене

Валидни от 17.06.2024 до 23.06.2024


Употреба и съхранение

За какво може да се използва агар-агар и как се съхранява?

Детайлно изображение на агар-агар

Свързващият и желиращ агент агар-агар се използва за приготвяне на сосове, десерти, както и сладоледи. Освен това в Европейския съюз агар-агар се счита за хранителна добавка под обозначението Е406. При съхранение на тъмно и сухо място агар-агар е годен за употреба в продължение на около година.


Рецепти

Ето какво можем да приготвим с агар-агар


Съставки

Какво се съдържа в агар-агар

Агар-агар е здравословен свързващ и желиращ агент, който се състои предимно от въглехидрати и съответно е богат на енергия. Благодарение на огромното количество баластни вещества, агар-агар е преди всичко полезен за храносмилането, но в по-големи количества може да има лек слабителен ефект. Ето защо няколко грама често са достатъчни за приготвяне на ястия на основата на агар-агар. Освен това агар-агар съдържа множество минерали, които допълнително повишават здравословната стойност на тази храна.

Хранителна стойност
 

ккал: 345 ккал

Въглехидрати: 35,5 г

Протеини: 42,7 г

Мазнини: 2 г

Витамини

 

Витамин А: 0 µg

Витамин B1: 0,62 мг

Витамин B2: 3,15 мг

Витамин B6: 1,12 мг

Витамин С: 157,68 мг

Витамин Е: 0 мг

 

Минерали

 

Калций: 515 мг

Желязо: 13,23 мг

Калий: 2617 мг

Магнезий: 15 мг

Натрий: 353 мг