Данните за филиала се зареждат.

Данните ти се зареждат.
Вашият Kaufland филиал

Последно избирани филиали

Бамбукови филизи – азиатският специалитет

Бамбуковите филизи могат да се причислят към семейство тревисти, с произход от Източна Азия. Издънките на бамбуковата тръстика се наричат бамбукови филизи и се използват като зеленчуци. Бамбукът е разпространен на всички континенти, с изключение на Европа и Антарктида. В Китай се срещат над 500 различни вида бамбук.

Полезна информация

Бамбуковите филизи имат следните специални свойства 

Пресни бамбукови филизи в близък план

Бамбуковите филизи са тревисти растения и се отглеждат в тропическите райони на Източна Азия. Съществуват 45 семейства и около 200 различни вида. Измежду по-известните са: Dendrocalamus или Bambusa. Филизите са годни за консумация преди да придобият дървесна структура. Те имат заострени дръжки с дължина почти 30 см. Намират се дълбоко в почвата и са плътно заобиколени от кафява обвивка – листата им. Под листата се намира ядливата част, тъй като пресните бамбукови филизи се характеризират с твърда, жълта месеста част, която първо трябва да се отдели. Тази сърцевина впоследствие може да бъде сготвена.


Произход

Какъв е произходът на бамбуковите филизи?

Бамбуковите филизи се отглеждат в Китай, Япония, Корея, Индия и Тайланд. Икономическата стойност от отглеждането им е много важна за тези държави. Бамбуковата трева може да се използва по различни начини. От една страна, тя се ползва като суровина за направата на домакински и кухненски съдове, както и при производството на мебели. Може да се използва също за производство на текстил и биоматериали. Бамбуковите филизи обаче се радват на най-голяма популярност като зеленчук. Прясно събраните бамбукови филизи се разпознават по доста твърдата, светложълта месеста част.


Сезонност

Каква е сезонността на бамбуковите филизи?

Филизите се внасят от Азия и Латинска Америка, а някои от тях се доставят като полуготови храни. Филизите се предлагат през цялата година. В Европа се внасят предимно сортове с естествено съдържание на по-малко горчиви вещества. Пролетните бамбукови филизи са малко по-едри, докато летните доста наподобяват аспержи. Има и по-малки, крехки зимни филизи.


Употреба и съхранение

За какво можем да използваме бамбуковите филизи и как да ги съхраняваме?

Пресни бамбукови филизи в близък план

Преди готвене листата трябва да се отстранят, като едва след това стръковете могат да се нарежат на парчета. Времето за готвене е между 15 минути и половин час. Бамбуковите филизи се консумират като зеленчук и се поднасят с ориз. В Индия те се мариноват в оцет и се овкусяват с люти подправки. В японската кухня сушените бамбукови филизи се използват за приготвяне на специална супа с фиде. Бамбуковите филизи са подходящи и за чай, за който се твърди, че притежава лечебно действие.

Начин за съхранение на бамбуковите филизи

Те рядко се предлагат в прясно състояние, вместо това съществуват други начини за обработката им. Сушеният бамбук, например, се предлага във вакуумирана опаковка, съответно има дълъг срок на годност, както и замразените филизи или консервираните продукти. Този бамбук се нарязва на филийки или настъргва. Ако след готвенето са останали филизи, те могат да се съхраняват в хладилника до няколко дни в подсолена вода.


Рецепти

Какво можем да приготвим с бамбукови филизи


Съставки

Какво се съдържа в бамбуковите филизи

Бамбуковите филизи съдържат гликозид на хидроциановата киселина. Това вещество става безопасно след сготвяне, така че филизите вече не са вредни за здравето. Някои филизи имат доста горчив вкус, а по консистенция съответстват на варени аспержи. Бамбуковите филизи са с доста ниско съдържание на хранителни вещества и калории. Важно е да отбележим, че те съдържат калий, калций, фосфор и витамините А и С. Също така важно е високото съдържание на силициева киселина.

Хранителна стойност
 

ккал: 17 ккал

Въглехидрати: 1 г

Протеини: 2,5 г

Мазнини: 0,3 г

Витамини

 

Витамин А: 2 µg

Витамин B1: 0,13 мг

Витамин B2: 0,08 мг

Витамин B6: 0,1 мг

Витамин C: 6 мг

Витамин E: 0,3 мг

 

Минерали

 

Калций: 15 мг

Желязо: 0,7 мг

Калий: 470 мг

Магнезий: 3 мг

Натрий: 6 мг